Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

A szünetelő vasútvonalakon gyorsan visszaállítható a közlekedés

Rövid időn belül helyre lehet állítani a közlekedést azokon a vasútvonalakon, ahol szünetel a személyszállítás, még ha vagyonvédelmi és biztonsági okokból le is szerelnek berendezéseket.
Kovács Ernő hangsúlyozta, hogy téves a Komárom-Esztergom megyei közgyűlés elnökének állítása, miszerint a szünetelő vasútvonalakon a vagyont elherdálják, és nem lehet majd helyreállítani a közlekedést.

A MÁV pályavasúti üzletág forgalmi főosztályának decemberben elkészített intézkedési terve éppen a vagyonvédelmet, a közlekedés biztonságát és azt szavatolja, hogy szükség esetén rövid idő alatt a személyszállításra is alkalmassá tegyék a vasúti vonalat. Völner Pál fideszes önkormányzati vezető csütörtökön jelentette be, hogy feljelentést tett a Legfőbb Ügyészségen, mert a MÁV utasítást adott a szünetelő személyszállítási vonalakon a jelzőberendezések leszerelésére, és az intézkedések nehezítik a személyszállítás újraindítását.

Kovács Ernő a kisbéri állomáson munkatársai, Kiss Károly, a biztonsági igazgatóság vagyonszakértő, Kárpárti László forgalmi szakértő, Lukács György pályavasúti központ vezető és Lipusz Ferenc forgalmi osztályvezető segítségével az újságíróknak elmagyarázta és bemutatta, hogy a szünetelő vonalakon mit szerelnek le, azt miként lehet visszaszerelni, és az esetleges forgalmat miként lehet megszervezni.

Kisbér a 80 kilométer hosszú Komárom-Székesfehérvár vasúti szakasz egyik állomása, ahol jelenleg 20 ember dolgozik. A vonal az egyik leginkább munkaerő-igényes szakasz volt a hét közbenső állomás és a sok közúti kereszteződés miatt. Itt - Komárom és Székesfehérvár között - 90 dolgozót alkalmaznak, és várhatóan 52-en elegen lesznek ahhoz, hogy a teherszállítási feladatokat, az állagmegóvást és a vagyonvédelmet, valamint a vasúti és közúti közlekedés biztonságát biztosítsák.

A magyarázat szerint egyszerűsített szolgálatot vezetnek be, amire eddig is volt példa. Ez azt jelenti például, hogy a jelzőket, a sorompókat kézzel állítják át, sok esetben az adott szerelvényen szolgálatot teljesítők. Ezért sem lehet a szünetelő vasúti vonalakon az óránkénti 40 kilométernél gyorsabb sebességgel haladni a már meghozott szakmai intézkedés szerint.

Ugyanakkor a vonalszakaszon a biztonsági berendezések épségét és üzemképességét legalább 12 óránként ellenőrizni kell, emiatt állandó személyzetre is szükség van az adott vasútvonalon akkor is, ha egyáltalán nincs forgalom.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb két haláleset Szegeden

Meghalt egy H1N1 vírussal fertőzött férfi és egy 17 éves fiatal Szegeden, mindketten súlyos… Tovább olvasom