Kisalföld logö

2016. 12. 08. csütörtök - Mária -3°C | 3°C

A szülők támogatják az állami fenntartású iskolák tervét

A Országos Szülői Érdekképviseleti Tanács egyhangúlag támogatja az állami fenntartású iskolák létrehozásának tervét - ezt jelentette be Hiller István oktatási és kulturális miniszter, miután szerdán egyeztetett a szülőket képviselő országos szervezetekkel a tárca javaslatáról Budapesten. Keszei Sándor, a tanács elnöke elmondta: azért támogatják a tervet, mert a minisztérium garanciát vállalt az ingyenes oktatásra, a szabad iskolaválasztásra, és arra is, hogy az iskolai eszközlistákon szereplő tárgyakat mindenképp biztosítja az állam.
Hiller István elmondta: az állami fenntartású iskolák tervéről széles társadalmi egyeztetést kezdett a minisztérium, a szerdai, szülőkkel folytatott tárgyalás már a második forduló. További egyeztetések lesznek még, többek között a diákok és a fenntartók képviselőivel. A tárgyalássorozat valószínűleg április első feléig tart, a javaslatot részleteiben ezután dolgozzák ki. A miniszter hozzátette: az érintettek, így a szülők is, természetesen tehetnek javaslatokat. A szülők kérték a minisztert a tárgyaláson: adjon garanciákat arra, hogy az állami fenntartású iskolákban ingyen juthassanak majd a diákok tankönyvekhez, és ingyen utazhassanak az iskolákba.

Keszei Sándor felhívta a figyelmet, hogy alkotmányos jog a közoktatás ingyenessége, azonban az önkormányzati iskolákban ez csak papíron van meg, mivel finanszírozási nehézségekre hivatkozva egyre több csökkenti a kötelező feladatait. Az egyeztetésen résztvevő szülők az állami fenntartású iskoláktól a színvonal emelkedését is várják. Mint elmondták: jelenleg főleg a szegény önkormányzatok képtelenek megfizetni azokat az eszközöket illetve jó pedagógusokat, akik megfelelő színvonalon oktatnának. Szintén előnyt jelenthet az állami fenntartású iskoláknál, hogy az egységes tanterv és tankönyvek miatt könnyebb lenne az iskolaváltás, például akkor, ha szülőknek a foglalkoztatás lehetőségei miatt egy másik városba kellene költözniük - mondták a szülők képviselői.

Olvasóink írták

  • 1. lolita 2009. március 05. 10:18
    „Szomoru hogy sokmindent a szülök zsebeböl kell fentartani financirozni masert nem is dolgozunk csak a szamlakat fizessük!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Támadás Zalaegerszegen: rongálás miatt nyomoznak

Rongálás vétsége miatt indított nyomozást a rendőrség a zalaegerszegi roma családot ért támadás… Tovább olvasom