Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

A Szqzanyához fohászkodtak a zarándokok

Miként lehet, hogy a fia gyötrelmes kereszthalálát végigkönnyező édesanyának az arcmásán is könnyek jelennek meg, amikor fia követőit, a keresztényeket üldözik? Ez a győri Könnyező Szqzanya-kegykép titka, amelyhez tegnap ezrek zarándokoltak.
E titok jegyében a Madonna tisztelői, hívők ezrei zarándokolnak minden évben a győri bazilikába, hogy meghallgatásért esedezzenek. Mint ismeretes, az írországi Clonfert katolikus püspöke, Walter Lynch 1655-ben menekítette a városba a Máriát gyermekével ábrázoló festményt. Évekkel a püspök halála után, 1697. március 17-én, a hajnali szentmisén a hívek arra figyeltek fel, hogy a képen a Szqzanya szeméből véres könnyek gördülnek alá. A csodás jelenség éppen Szent Patrik, Írország térítő apostola és védőszentje ünnepén történt, egy nappal azt követően, hogy az angolok uralta dublini parlament döntést hozott: minden katolikus egyházi személynek fel kell adnia hitét, vagy el kell hagynia Írországot. A győri bazilika kegyképéről tehát nemcsak a sokszor és sokat szenvedett édesanyák oltalmazója, Magyarország patrónája, hanem a mindenkori pogány önzés és önkény miatt kesergő Szqzanya tekint le látogatóira.
Pápai Lajosné Fertőszentmiklósról már gyermekkora óta jár a győri búcsúra.
Nem a puszta hagyománytisztelet vezérli, hanem mert úgy érzi, meghallgatásra találnak könyörgései.
Állítja, Mária nem veszi le a kezét arról, aki imáiban hozzá fohászkodik, sőt: minél nagyobb bajban érzi magát valaki, annál jobban teszi, ha hozzá fordul segítségért, lelki támaszért.
Németh Károlyné Zala megyéből, Szentpéterúrról jár a Szqzanya győri ünnepére. „Ha nem hiszünk, elveszünk. Bajainkban, kísértéseinkben Isten elfordul tőlünk” – üzeni a Kisalföld olvasóinak. Hat éve él csípőprotézissel, egyre nagyobbak a fájdalmai, a Szqzanyához mégis azért fohászkodott, hogy csak tolókocsiba ne kényszerüljön.
Suba – lánykori nevén Bődör – Anna a szlovákiai nyitracsehi zarándokokkal érkezett a Káptalandombra. Mióta könnyebb a határátlépés, minden évben itt vannak. Azt, hogy özvegyen is tisztességgel ki tudta házasítani a fiát, a Szqzanya segítségének köszöni. „Tqrtem és bírtam, és a Szqzanya megsegített. Nem pénzzel, hanem lelkierővel” – állítja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zöld sánc, mely véd és összeköt: a körtöltés

Örök emlékmű a körtöltés: miközben „a" Víz, az 1879-es áradat pusztítását idézi, 1880 óta védi… Tovább olvasom