Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

A szomszéd vízpótlást szeretne

Folytatás az 1. oldalról.

A kérdés továbbra is az, hogy ha sikerül is a szükséges engedélyeket beszerezni a hallépcső és hajózsilip építésére, ki finanszírozza a tetemes költségeket. A Kisalföld erről (is) szerette volna megkérdezni Bőösy Imre polgármestert – sokadszorra is sikertelen volt próbálkozásunk.
Annyi azonban a felügyelőség közleményéből kiderült: a megépítendő gát a tervek szerint három részből állna, felvízi és alvízi kőgátból, közötte homokos-kavicsos gátból. A hallépcső az Ásványi-ág és a Duna közötti átjárhatóságot biztosítaná: keresztgát a hajózsilip és a hallépcső között nem épül. A hajózsilipet az önkormányzat az Ásványi-ág jobb partjára tervezte: ez 60-szor 10 méteres lenne, alul és felül pneumatikus kisnyomású levegővel működő könnyűszerkezetű acél, billenőtáblával. A környezetvédelmi engedély határozatlan ideig hatályos.
A felügyelőség indoklása szerint az önkormányzat korábbi kérelme kiegészítésre szorult, ennek eleget tettek. A benyújtott előzetes környezeti hatástanulmány megfelelt a tartalmi és formai követelményeknek: a létesítmény tartalmazza az árvíz elvezetését, a vízkormányzást és vízszintszabályozást, a hajózási átjárhatóságot, a Duna főága és a mellékágrendszer közötti biológiai összeköttetést. A későbbi üzemeltetés során a felszíni vizek lefolyási viszonyai megváltoznának, minősége azonban nem. A felügyelet a megyei ÁNTSZ-t és az Állami Erdészeti Szolgálatot is megkereste, ők is engedélyezték a terveket. Emellett egy összefoglalót eljuttatott a telepítési hellyel szomszédos települési önkormányzatokhoz. Győrzámoly jelezte érintettségét, míg Dunaszeg és Dunaszentpál annyit válaszolt: olyan megoldást várnak, amely elősegíti az Alsó-Szigetköz vízpótlását. A tervdokumentáció elküldését azonban nem kérték. Az ügybe n más önkormányzatoktól és a lakosságtól nem érkezett észrevétel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeresd a tested!

Nincs olyan nő, aki tökéletesen elégedett lenne az alakjával. Ám hiába szeretnél keskenyebb csípőt,… Tovább olvasom