Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta -2°C | 6°C Még több cikk.

A szmokinger

A sofőr Jimmy Tongnak (Jackie Chan) csupán egyetlen szabályt kell betartania: soha nem nyúlhat munkaadója szmokingjához. Egyszer azonban mégis felveszi, s rájön: a ruha egyszemélyes hadsereggé változtatja azt, aki felölti. Egyszercsak beszippantja egy veszélyes nemzetközi kémjátszma...

Ráadásul társa is akad egy kétbalkezes leányzó (Jennifer Love Hewitt) személyében, aki legalább annyira zöldfülű, mint ő. Jimmy botcsinálta titkosügynökké válik - azt azonban el kell ismerni, hogy legalább a megjelenése kifogástalan.

A szmokinger egyáltalán nem hasonlít a megszokott Jackie Chan-filmekre. Most először fordul elő, hogy Chan olyan figurát alakít, aki nem képes azokra a lélegzetelállító mutatványokra, amelyekről a hongkongi sztár híres. Ennek ellenére természetesen A szmokingerben is egymást érik a látványos akciójelenetek, mert ezúttal úgy tűnik, hogy tényleg a ruha teszi az embert - Jackie a szmoking által válik legyőzhetetlen harcossá.  

A bűvös szmoking

 

A címszereplő, azaz a szmoking megálmodását Giorgio Armanira bízták, aki örömmel tett eleget a felkérésnek, és gyönyörű szmokingot tervezett: klasszikus szabású, de van benne egy kis modern beütés, és persze magán hordozza azt a bizonyos jellegzetes armanis stílust.
Sokszor mondják, hogy egy tárgy a színészekkel egyenrangú szereplővé válik egy filmben. Ez talán még soha nem volt annyira igaz, mint A szmokinger esetében. A szmoking nem tévesztendő össze Bigyó felügyelővel. Működésének az a lényege, hogy azokat a képességeket emeli hatványra, amelyekkel az emberek is rendelkeznek. De olyan tulajdonságokat erősít fel, amelyek így, egyszerre, ilyen hatásfokkal nincsenek meg egyetlen emberben. Ezek az „extrák" egy nagyon fura figura lehetőségeit növelik szinte a végtelenségig.

Chan számára komoly feladatot jelentett, hogy olyan komputerizált szmokingban feszít, amelynek szinte saját akarata van. Úgy kellett mozognia, mintha nem ő irányítaná a végtagjait és a testét. „Időnként úgy kellett kinéznie a helyzetnek, hogy én erre akarok menni, a szmoking meg amarra. Úgy mozgattam a kezemet, mintha másvalaki csinálná helyettem, és mindig olyan mozdulatokat tettem, mint aki nem tudja, mi is történik vele - magyarázza Chan. - Azt akartam, hogy a közönség is úgy érezze: nem tudni, miben sántikál ez a fránya szmoking. Szóval nem csak a bunyóról szól ez a film. A nézőknek folyton törni kell a fejüket, még milyen meglepetéssel rukkolhat elő ez a felturbózott luxusruha."

E meglepetések némelyike lehetővé tette, hogy végre különleges effektusokkal dolgozhasson. A nézők jól tudják, hogy Chan elképesztő kunsztokra képes, éppen ezért idáig csak olyan mutatványokat hajtott végre, amelyek saját fizikai lehetőségein belül rendelkezésére álltak. Ebben a filmben azonban a szmoking megsokszorozza a képességeit, így Jackie kijjebb tolhatta a határokat.

Akcióhegyek

Chan, Hewitt és Coster az előkészületi fázisban hosszú heteken át gyakorolták a harci jeleneteket.
„Jackie-t egyszerűen nem lehet leállítani, ha akciójelenetről van szó - mondja a rendező. - Egyik este olyan jelenetet vettünk fel, ahol felugrik a levegőbe, átfordul, leüt két rosszfiút, és megint átfordul. Ez természetesen nagyon veszélyes mozgáskombináció, ezért a negyedik ismétlés után mondtam, hogy álljunk le, már megvan az anyag. Nem akartam, hogy megsérüljön. Ő azonban megmakacsolta magát és addig nem hagyta abba, míg 37-szer meg nem volt az az egyetlen jelenet. A tökélyre törekszik.
Valahányszor bunyóztak, Jackie volt a főnök. Röhejes lett volna azt gondolnom, hogy én jobban tudom, mit kell csinálni, mint ő. Jackie a harci koreográfia nagymestere, és nem ám durrbele módon: humort és költészetet is csempész bele."

Chan elismeri, néha nehezen viseli, hogy a hollywoodi filmipar korlátok közé szorítja őt, ám hangsúlyozza, hogy soha nem vállal fölösleges kockázatot. „Őrült vagyok, de nem hülye! Amikor eltervezek egy akciójelenetet, tisztában vagyok vele, milyen messzire mehetek el, milyen magasra ugorhatok. Csak olyan kaszkadőrmutatványba fogok bele, amelyről biztosan tudom, hogy tényleg képes vagyok megcsinálni. Ha nem vagyok benne biztos, nem csinálom. Nem kockáztatom az életemet."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhunyt James Coburn

Életének 74. évében hétfő délután Beverly Hills-i otthonában elhunyt James Coburn Oscar-díjas… Tovább olvasom