Kisalföld logö

2017. 02. 22. szerda - Gerzson 3°C | 9°C Még több cikk.

A szlovákoknál jobban, de a cseheknél rosszabbul keresünk

A magyarországi bruttó átlagbér magasabb, mint Szlovákiában, de jelentősen elmarad a csehországitól
A magyarországi bruttó átlagbér: 216.100-, Ft (azaz kb. 800 EURO). Ez meglepő módon jelenleg magasabb, mint Szlovákiában, ahol ez 213 000 forintnak megfelelő 789 EURO, és jelentősen alacsonyabb, mint Csehországban, ahol országos bruttó átlagbér eléri 244.860- forintot (895 Euro, azaz 23.100 CZK).

Hazánkban továbbra is lényeges eltérés mutatkozik a férfi és női munkavállalók átlagos jövedelmi szintjei között. Míg a „teremtés koronái" 240.000 forintot vihetnek haza átlagosan, addig a „második nem" tagjai átlagosan (és országos szinten) mindössze 193.700 forintot. (A jelentős különbséget alig-alig módosítja az a tény, hogy a Merces felmérésben résztvevő férfiak aránya 51%)

A pályakezdőket is magába foglaló 17 és 24 év közötti korcsoport bruttó országos átlagbére 157.800 Ft. (A több mint egy éve folyamatosan állást-kereső friss diplomások többsége persze ezzel az összeggel is kibékülne, amennyiben sikerülne elhelyezkednie). Az evidenciáknál azonban lényegesen érdekesebb a Merces kutatóinak az a kimutatása, hogy a 24 és 34 év közötti generációk tagjai átlagosan lényegesen jobban keresnek (229.700-, forint), mint a 35 és 45 év közötti korosztály (216.000-,), nem is beszélve a nyugdíjas életkorhoz egyre jobban közelítőkről (211.700-, forint).

Megyék átlagfizetések szerinti rangsorában is meglepetést kelthet sokak számára, hogy Békés megye végzett az utolsó helyen (az egy főre jutó 164.500 forintos átlagjövedelemmel), ami megközelítően százezer forinttal alacsonyabb, mint a fővárosi átlag (262 000 Ft). Budapesten kívül, a vidéki régiók tekintetében Fejér és Komárom-Esztergom megye vezetnek (208.300-, és 205.000 forint átlagos bruttó bérszínvonallal), továbbra is éles tehát a szakadék a főváros és a vidéken élők jövedelmi viszonyainak tekintetében.

A Merces legutóbbi kutatásában az is szemet szúrhat, hogy a megvizsgált mintegy 14-féle béren kívüli juttatásból a legmagasabb arányt a munkába járás költségei érték el (28%). A meghatározott mértéken felüli étkezési hozzájárulás (11%) és a flexibilis munkaidő (11%) minden tízedik álláskeresőt érint csupán.

A pozíciószintek vizsgálata során éles ellentét mutatkozik abban, hogy míg (természetes módon) a cégvezetők állnak az élen, a maguk 596.500 forintos bruttó országos átlagfizetésükkel, ehhez képest a segédmunkások jó, ha átlagosan bruttó 99.800 forintot keresnek (hivatalosan).

A marketinggel, pr-rel és reklámmal foglalkozó honfitársaink a harmincöt szakterület összehasonlító elemzése során az első egyharmad felső kategóriájába sorolódtak, a maguk havi 303.60 forintos országos bruttó átlagkeresetével.

Őket persze lényegesen megelőzik az információs technológia (352.400- Ft), a telekommunikáció (357.500 Ft) vagy éppen a gyógyszeripar (313.700- Ft) területén tevékenykedő munkavállalók.

Olvasóink írták

44 hozzászólás
 • 44. gjozsi88 2009. december 26. 10:46
  „még annyit!
  Mi a különbség az MSZP és a jobboldal egykori MSZMP tagjai közt? (mert mint a példa mutatja, az igazán nagyok ,most a fideszben ülnek Pozsgai, Szürös, Csintalan, Széles Gábor, Kövér László...stb)”
 • 43. gjozsi88 2009. december 24. 08:31
  „Lárika!
  Azt a tényt, hogy az embereknek 98 ig megtakarításai voltak, melyekkel önrészként beszálltak a Fidesz lakásprogramjában és mértéktelenül elkezdtek hitelekre építeni, nehéz kormányzati felelösségé tenni!!!!
  Ha a hitel a kommunizmus maradványa lenne, akkor az adósság megoszlása nem 76% magán hitel és 24% állami hitel lenne!!!!!
  De látom nálad nem az érvek, hanem az érzelmek vezényelnek!
  Lelked rajta!
  Egyébbként számos más állításomat sem cáfoltad!!!!”
 • 42. Lárika 2009. december 23. 22:05
  „Te igen gyenge vagy történelemből. A Fidesz-kormány volt az első a rendszerváltás után? A jobboldaliak tartották fenn iszonyatos mennyiségű külföldi hitellel a gulyáskommunizmust? Az igazi bűnösök az elvtársak, akik szétprédálták az ország vagyonát, és az utódaik, akik most a maradékon civakodnak.. És azok, akik ilyen hazugságokat terjesztenek, mit Te is.
  Szóval, mint már mondtam, feladom. Akár hiszed, amit írsz, akár pénzért teszed, nem fog változni a véleményed. És az enyém sem.”
 • 41. gjozsi88 2009. december 22. 15:53
  „még annyit!
  Kit akarsz börtönbe juttatni?
  Az államadósságunk 76%-a lakossági és vállalati hitel fele-fele arányban, a 24% állami hitel jelentős része az átalakulni nem engedett nagy ellátórendszerek (mindenkinek ingyen diploma, minden faluba ,még 5 gyereknek is iskola, számtalan utazási kedvezmény, a világ számos országában, így szlovákiában sem lévő gázártámogatás...stb) és nem kis mértékben a zömében Fideszes önkormányzatok által felhalmozott adósság, müködésre kibocsátott kötvények! (A fidesz 2/3-os törvény lévén megvétózat az önkormányzati rendszer átalakítását, a 3 megyét átfogó közigazgatási hivatalok tervét szétzilálták!)
  A jobboldalhoz köthető Solyom László alkotmánybirósági elnökként tevékeny részes volt a bankok egyoldalú szerzödés módosítást engedélyező testületnek!
  Szóval az a nagy kérdés kik az igazi bűnösök????”
 • 40. gjozsi88 2009. december 22. 15:43
  „Ha mérlegképes könyvelö vagy, akkor azt is tudhatnád, hogy beruházni, fejleszteni tökére van szükség, amivel az ország, nem rendelkezik!
  Miért nem?
  Mert többek közt a Fidesz kormány által a lakásprogrammal az emberek a következő pár évtizedig a jövedelmük 50-70%-t törlesztésre fordítják, el vannak adósodva! Mivel a maradék pénzükből nem marad annyi, hogy vásárolni tudjanak, mivel nem tudnak vásárolni ezért gyártani sem kell és mivel nem kell gyártani munkás sem kell...!
  Mivel az embereknek nincs megtakarítása, emiatt az államnak nincs belsö használatú forrása, hisz a bankok nem tudják állampapirba fektetni a pénzeket! Az 1,8 millió versenyszférában dolgozók által befizetett jövedelem tipusú adókból nem tudunk fenntartani 8 millió embert plusszban, úgy hogy az utóbbiak semmiről nem hajlandóak lemondani!A jobboldal egyetlen szerkezeti átalakítást nem engedett megcsinálni(2/3-os törvényeket elutasította,népszavaztatott) és konzerválni akarja a szocializmust!!!
  Ki vagyunk szolgáltatva a külföldi tökének, mert belföldi töke egyszerűen nincs!!!
  Mivel ö adja a pénzt, ö mondja meg, hogy mire adja!
  Ha figyelted volna, számos multi nem talál nálunk szakképzett munkaeröt! (Szlovákok jártak át Komáromba, A mercedes gyár képezne ki, de kevés a jelentkezö szakmunkásnak!
  Ha a piacnak szalagmunkásokra van szükség, akkor miért kell nekünk diplomásokat, munkanélküli diplomásokat gyártani??
  Ha tényleg könyvelő vagy, akkor tudnod kellene, hogy a 10 000 milliárdos költségvetésben a különbözö botrányok, (melyek jelentős része az állami tulajdonú cégek közalkalmazottait érinti ,mégis megakadályozzuk a költséghatékonyabb privatizációt!) pár tiz milliárdja ,bár soknak tünik, de nem oldja meg az ország valamennyi problémáját, miközben a nagyellátó rendszerek átalakítás nélkül ennek a nagyságrendekkel többszörösét tüntetik el!”
 • 39. Lárika 2009. december 22. 13:38
  „Többek között mérlegképes könyvelő is vagyok :-DDD És hidd el, értem, miért tart itt az ország. Azt nem értem, hogy akik miatt itt tart, azok miért nincsenek még börtönben.
  Évi 400 szocpedes diploma tényleg sok egy kicsit, de itt igazán alig van szükség bármilyen diplomásra. Rabszolga kell a szalag mellé minél olcsóbban. A külföldi vendégmunkások sem orvosok, mérnökök :-)))))”
 • 38. gjozsi88 2009. december 22. 13:01
  „Lárika!
  Gondolom humán szakos diplomáid vannak, mert látható, hogy sima gazdasági és közgazdasági tételek zavarnak!
  Látod azt viszont soknak tartom ebben az országba!
  A hugom , kihasználva a lehetőséget elvégezte a szoc ped főiskolát, ahol 400 diplomát osztottak ki az adott évfolyamon, estin és levelezőn, közülük 2 -en dolgoznak szakterületen! Nem nehéz kiszámolni, hogy hány milliárdért képeztünk egy szociális munkást! A világ leggazdagabb országa vagyunk!!!!”
 • 37. Lárika 2009. december 21. 20:27
  „Feladom, gjozsi. Az egy ingyenes és a két fizetős (egyik sem kettes) diplomám sem elég, hogy megértessem Veled: ez az ország nincs rendben és nem a válság miatt. További jó kommentelést! :-)”
 • 36. gjozsi88 2009. december 21. 12:00
  „Ki mondta, hogy nem működik?
  Működik az, csak most , mint a világon mindenütt gazdasági válság van, ami túltermeléssel járt, emiatt vissza kellett venni a termelést! Magyar gazdaság, mivel a nemzetközi tőkeerös cégek beszállítójaként működik értelemszerűen annak függvénye, tekintettel arra, hogy az anyavállalatok kapacitása elég a piac ellátásához, ezért a beszállítók termelését fogják vissza először!
  Az meg a mi szerencsénk, hogy emelett nálunk a munkanélküliség nem a legnagyobb a világon! Számos európai nagyhatalom. spanyolország, angoloknál másfélszeres a munkanélküliség mint nálunk! Sőt a bezzeg szlovákok is rosszabbulállnak!
  A világon sehol nincs ennyi és ilyen magas létszámú oktatási intézmény, mint nálunk a lakosság létszámához viszonyítva!
  Azt viszont sajnálom, hogy az" alig kettes ingyen diplomásra" azt mondod, hogy szükség van, miközben a jól dolgozó szakmunkás , akinek a munkahelyét most külföldi vendégmunkások (lásd Komárom, a válságig 6000-en jártak át) foglalják el!
  Az államnak nem érdeke munkanélküli diplomások ,pláne ingyen diplomások gyártása! Ezt próbálták az általam már vázolt diferenciálással (hülye gyerek fizessen érte elv szerint) csökkenteni, de leszavaztuk 3 millióan!”
 • 35. Lárika 2009. december 20. 21:20
  „gjozsi!
  Ha ésszerűsítve van az ipar és a mezőgazdaság, miért nem működik? Azt meg te is tudod, csak bölcsen elhallgatod, hogy az egyetemek nem szórakozásból tartják a hülyéket, hanem mert a tanulólétszámtól függ a fennmaradásuk, mint minden oktatási intézménynek. Meg aztán az államnak is érdeke, hogy tanuljanak a fiatalok minél tovább, annál később lesz belőlük munkanélküli...
  Szocializmust meg köszi, nem kérek, éltem benne eleget.”
 • 34. gjozsi88 2009. december 20. 10:43
  „Load!
  Számomra megtisztelő, hogy egyre gyakrabban tévesztenek össze bennünket!
  Elnézést, hogy ezt magyarázni kell, nem tehetek róla!
  De, ha figyelmesen elolvasnák a kettönk véleményét, jól látható a különbség, mint stílusban, mind tartalomban!
  Amig Te sokkal konkrétabban gyakorlatiasabban, nagyobb rálátással érvelsz, nekem sokkal egyszerübb és átlagosabb a véleményem!”
 • 33. gjozsi88 2009. december 20. 10:29
  „Kami45!
  29-re
  Próbálj meg jól dolgozó kivitelezőt, kőmüvest, festőt, szerelőt keresni!
  Elfoglalt mind, hetekre be van táblázva és annyit kér, amennyit nem szégyell!
  Azt a szakmunkást, aki a munkája során "csak" betanított munkás által is elvégezhető munkát csinál nem fogják jelentősen jobban megfizetni! Sőt, örülhet, ha egyáltalán őt alkalmazzák, tekintettel a minimálbérek diferenciálására!
  Ebből is látszik, hogy minden területen csak a legjobbak tudnak talpon maradni és ehhez nem nyafogni kell, hanem tenni érte!”
 • 32. gjozsi88 2009. december 20. 10:23
  „Lárika!
  Kár, hogy nem értettétek meg a fizetős diploma lényegét!
  Annak aki jó tanuló, eredményei vannak, továbbra is államilag finanszirozott a diploma, a hülyegyerek, aki évekig végez egy évfolyamot, az a társadalom számára nem lehet olyan érték, hogy teljes egészében fizesse a diplomáját! Annak kellett volna hozzájárulni a saját tanulmányaihoz, ezzel ösztönözve lett volna a jobb eredményre...! Ezt leszavaztuk és marad a diák szlogen a vizsga elött: Tök mindegy, csak görbüljön!!
  Az ipar és mezögazdaság a piac szabályai szerint működik, nem szétverve van, hanem ésszerüsítve! Csak a hatékony munkának, olcsó árnak, eladható terméknek van értéke, ebben, sajnos a munkaerö, egy eszköz!!!
  Amit szeretnél az a szocializmus!”
 • 31. load 2009. december 19. 18:36
  „29. Kami45
  "Most is csak ködösítesz és mellébeszélsz."
  Őszintén sajnálom, hogy ebből a két mondatból nem értetted meg a nettó és bruttó bér fogalmát.
  Ha a szakmai képességeid is a gazdasági ismereteid szintjén állnak, nem kísérleteznék az alkalmazásoddal.
  Munkaadó vagyok és nálunk nincs minimálbéres.
  Ebből te olyan következtetést vonhatsz le, amilyet csak akarsz.
  Egy kis segítség:
  A munka az ár, amit a pénzért fizetsz - mondta Robert Ringer”
 • 30. Kami45 2009. december 19. 17:40
  „27. hozzászólás load 2009.12.19. 12:20
  "Aki minimálbért keres, annak a munkája annyit is ér."
  Erre csak olyan választ lehet írni, amit a moderátor kimoderál, ez ért nem is írom le, nem szerzek neki munkát....”
 • 29. Kami45 2009. december 19. 17:31
  „27. hozzászólás load 2009.12.19. 12:20

  Most is csak ködösítesz és mellébeszélsz.
  "jól megfizetett szakmunkás,"
  Próbálj meg érdeklődni, hogy mennyi ért alkalmaznának szakmunkásként és utána írj baromságokat.
  Máskor meg azt papoljátok gjozsi88-al egyetembe, hogy mindenki tanulni akar, de dolgozni senki sem.
  Különben meg a nettóból él mindenki, de kár mondani, te úgy is az ellenkezőjét bizonygatod.”
 • 28. load 2009. december 19. 12:30
  „26. Kami45
  "Még valami, a statisztika miért mindig bruttó átlag bért közli? A nettót soha!
  Elmondom, bár szerintetek úgy sem igaz."
  Nem is.
  A nettót azért nincs értelme közölni, mert lehet még a béren kívül egyéb jövedelme is ami összevontan adózik a bérrel, valamint az adókedvezmény (családi kedvezmény) függ attól is, hogy hány gyermeket nevel.
  Az azonos brtuttó bérre más-más a nettó, attól függően, hogy 1-2-3-4-stb. gyermek él vele közös háztartásban.”
 • 27. load 2009. december 19. 12:20
  „25. Kami45
  Ha gjozsi lennék, akkor gjozsi néven írogatnék.
  De nem vagyok az.
  Tudod, minimálbérenek lenni nem egy sors, hanem egy állapot.
  Mindenki előtt adott a lehetőség, hogy jól megfizetett szakmunkás, hivatalnok, vagy mérnök legyen. Az oktatás ingyenes, tessék valami hasznos dolgot tanulni!
  Aki minimálbért keres, annak a munkája annyit is ér.
  Vagy többet, de akkor a többletet adózatlanul zsebbe kapja és így él a társadalom nyakán.”
 • 26. Kami45 2009. december 18. 20:31
  „Még valami, a statisztika miért mindig bruttó átlag bért közli? A nettót soha!
  Elmondom, bár szerintetek úgy sem igaz. A nettót hasonlítanák össze, kiderülne, hogy mennyire elvagyunk tőlük maradva. Ez szeretett kormányotoknak nem érdeke, csak az, hogy bizonyítsa, "milyen jól élünk, minket irigyel mindenki" mondta Kóka!”
 • 25. Kami45 2009. december 18. 19:59
  „23. hozzászólás load 2009.12.18. 18:03

  Te nem gjozsi88 vagy, mert ha nem válaszol akkor te véded.
  Annyit az átlagbérről, hogy attól a sok embertől kérdezd, aki minimálbérért dolgozik.”
44 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

H1N1: újabb kismama életéért küzdenek az orvosok

Egy 26 éves, új influenzavírussal fertőzött kismama életéért küzdenek az orvosok a nyíregyházi Jósa… Tovább olvasom