Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

A szerzőt nem a bosszú vezette

A közelmúltban jelent meg és botrányt kavart Malota László A gyalázatosok szentélye című könyve. A szerző három hónapig volt papnövendék. Érdeklődésünkre úgy nyilatkozott: célja nem az egyház lejáratása volt.
illusztráció
Az egykori szeminarista érdeklődésünkre elmondta, hogy senkit sem akart A gyalázatosok szentélyével hitében, isten-képében megingatni. Ha ez lett volna a szándéka, akkor nevesíti a szereplőket. Egyesek állításával szemben nem a bosszú vezérelte, még csak nem is az egyházellenesség. Véleménye szerint szükség van az egyházra és a papokra is, de nem a most érvényes keretek között.

A könyv „lelki kényszerből" született, a katolikusok érdekében is, hogy felhívja a figyelmet olyan gondok megoldására, mint például a cölibátus.

„ Közös forrásból"

– Az utóbbi időben megszaporodtak a magyar médiában is az egyházellenes, sőt kifejezetten az egyház ellen hangulatot keltő publikációk. Ebbe a sorba illeszkedik ez a könyv is – vélekedett dr. Pápai Lajos győri megyés püspök. – Új nincs benne. Már a náci diktatúra is hasonló visszaélésekkel vádolta a német papokat, a kommunista diktatúra pedig a fiatalokkal foglalkozó papokat, szerzeteseket. Úgy tűnik, a liberális diktatúra is ebből a közös forrásból merít. A gyanúsításokat, általánosított ítéleteket, becsületsértéseket határozottan visszautasítjuk és elítéljük. Az üggyel a továbbiakban nem foglalkozunk. Végezzük munkánkat, az evangélium hirdetését, s ez minden időnket leköti. Az aberrált fantázia szüleményeit meghagyjuk azoknak, akik ezt igénylik.
Szabó Gyula szerint felháborító, mikor olyan valaki mond véleményt az egyházról, aki sem kispapként, se papként nem számít „megpróbált embernek". A mezőörsi plébános úgy vélekedett, hogy nem tartozik az egyház megítéléséhez a könyvben „elemzett" kérdéskör.

Jézusi értékek mellett

– Fontos, hogy jézusi értékek mellett gondolkodjunk, azok szerint építsük az életet. Ahogy például azok a papok teszik, akik erejükön felül, öt-tíz, gyakran tucatnyi faluban szolgálnak. Nincs szükség ilyen könyvekre, mert nem jellemző az író által festett kép. Azon viszont érdemes elgondolkodni, hogy a szemináriumban a kispapokat jobban fel kellene készíteni a „kinti" életre. Mert mi történik velük? A felszentelt káplán plébánosa mellett egy nagy plébánián minden gond nélkül, ideális helyzetben szolgálhat. Aztán később, mikor plébánosként valahol az Isten háta mögött magára marad és egyedül kell pásztorkodnia, ez a változás gyakran megrázkódtatja a paptestvéreket. Ezeknek az emberi próbatételeknek a megoldásán kellene gondolkodni és nem a könyvben tárgyaltakon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Winterbottom filmje nyerte a nagydíjat a Berlinalén

Michael Winterbottom brit rendező Ebben a világban (In This World) című, afgán menekültekről szóló… Tovább olvasom