Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 2°C Még több cikk.

A szeretetnyelvet 2006-ban is gyakoroltuk

A Kisalföld humanitárius akciói mellett átmeneti vagy tartós betegség, kilátástalannak tűnő szegénység miatt is sokszor csengett szerkesztőségünkben a telefon, de olyan eset is akadt, amikor jó szándékú olvasóink irányították figyelmünket egy-egy családra. A Kisalföld többször is segített, de ott voltunk a mozgássérültek, az Egyenlő Esélyek táborában is – ezekből adunk közre egy csokorra valót.

Véradás a sajtóházban

(Január 20.)
Tavaly második évben kezdte velünk az évet a Regionális Vérellátó Szolgálat néhány munkatársa: a „laborrá” átalakított tárgyaló és egy emeletközi forduló jelentette a kiszállásos véradás helyszínét a sajtóházban, ahol közel ötvenen nyújtották karjukat. Szeptemberben a megyeszékhely több művésze és politikusa is csatlakozott hozzánk.

Szemcseppek Emesének

(Január 19.)
Lapunk többször is írt arról a 28 éves fiatal lányról, akinek a szemét ritka súlyos betegség, a Lyell-szindróma támadta meg. Batha Emese állapota többször is kritikus volt, de felgyógyult. Havi 35 ezer forintot kellett kifizetnie a szemcseppekért, amiből 10 percenként kellett csepegtetnie a szemébe. Cikkünk nyomán dr. Kéry Klára szemorvos felvette a kapcsolatot a lány gyógyulásához szükséges speciális szemcsepp gyártójával, az Alcon Hungária Kft.-vel, amely 200 darab szemcseppet ajánlott fel. A társadalombiztosítótól is kedvező válasz érkezett a

fiatal nő gyógyszerszükségletének támogatására, így a tb, valamint a felajánlott szemcseppmennyiség elegendőnek bizonyult arra, hogy Emese újra dolgozni, élni tudjon.

Rászedett nyugdíjasok

(Február 22.)
Tizenkét idős ember maradt áram és meleg nélkül Téten az egykor Harangvirág nyugdíjaspanzióként működő épületegyüttesben. Szabó Ferenc, Tét polgármestere válságstábot hívott össze az ügyben. A nyugdíjasok immár a rendőrségi és a bírósági meghallgatáson is szembesültek a ténnyel: csalás áldozataivá váltak. Végigkísértük az idős emberek kálváriáját. Dr. Medgyasszay László országgyűlési képviselő rendszeresen ebédjeggyel támogatta az otthonukból kiforgatott nyugdíjasokat. Az ügy még véglegesen nem zárult le, ám kétséges, hogy a becsapott idősek valaha is a befizetett pénzükhöz jutnak.

Civil akciók mellett

(Április 6.)
„ Szívesen adom” – ezzel a mottóval szervezett a Régió Rádió, a Mosolyvarázs és a Segítőház Alapítvány, valamint három győri iskola és az Erzsébet Ligeti Óvoda jótékony akciót. A program lényege, hogy a diákok gondoljanak szegényebb körülmények között élő társaikra. A szeretetcsomagokat húsvét, illetve karácsony előtt eljuttatták az arra rászoruló családoknak.

Daniella példa lehet

(Április 11.)
Az édesanyjától töretlen optimizmusát, apukájától minden bizonnyal hatalmas lelkierejét örökölte az a tizenegy éves, Láziban élő kislány, akinek akaratereje példa lehet a felnőtteknek is. Pék Daniella – genetikai sérülése miatt – boka és támasztócsont nélkül, lógó lábfejjel született. Saját lábára a két végtag közötti, mintegy húsz centiméter különbség miatt soha nem állhatott. Daniella lába sajnos nem sokat javult, a térdkalácsa – talán a sok beavatkozás miatt – szinte teljesen tönkrement és az édesanyát is baleset érte. 2007 márciusában talán biztatóbb híreket mondanak majd az orvosok a klinikán, ahova visszajárnak.

Elkészült a rákbetegek honlapja

(Június 7.)
Sok, a betegséggel kapcsolatos tévhitet oszlathat el a pontos információ. Idén elkészült az „Esély a gyógyulásra” Győri Rákbetegek Egyesületének honlapja (e-mail: rakiroda@t-online.hu, www.rakbetegek.hu), ahol a készítők sok hasznos részlettel szolgálnak. Fontos információ, hogy a győri rákbetegekre két új kutatásban is számít Szabó László feltaláló: az egyik egy féléves időtartamot ölel fel a mellrák ellen, a másik a vitaminok és a flavonoidok hatékonyságát veszi nagyító alá.

Gyógyulj meg, Gergő!

(Július 17.)
Jól van az a 13 éves fiú, aki idén súlyos betegségen esett át. Kovács Gergő akut limfoid leukémiája miatt több kemoterápiás kezelésen esett át és hónapokig a SOTE II. számú Tűzoltó utcai klinikáján kezelték. A fiú és családja megsegítésére jótékonysági koncertet szervezett Kovácsék egyik szomszédja, ám a meglehetősen szerény érdeklődés és a technikai költségek kifizetését követően az asszony csak minimális összeget tudott átadni Gergő édesanyjának. Olvasóink közül többen is segítettek és az Első Győri Lions Alapítvány is támogatta a családot. A kamasz fiú már itthon van, gyógyulásában a családja mellett olvasóink is bíznak.

Veséjét adta

(Július 25.)
Horváth Attiláné veséjét adta a hét és fél éves Anita életéért. A kislány második születésnapját azóta május 16-án jegyzik. Betegsége két éve egy ártatlannak tűnő arcüreggyulladással, a lábán halványlila foltos elváltozással kezdődött. A visszamaradó bakteriális fertőzés ugyanis megtámadta a veséjét, a szerv sorvadni kezdett. Horváthné kórháztól kórházig járt, mire kiderült: Anita mindkét veséje idővel leáll, így a gyermek élete közvetlen veszélybe kerülhet. Napi többszöri dialízissel akár éveket várhattak volna vesére, ám az anyuka – miután kiderült róla, hogy alkalmas a szerve – döntött. Adta az övét, az élő donoros veseátültetés sikerült.

Tábor Balatonlellén és Zánkán

(Augusztus 21.)
A Kisalföld több táborba is bekukucskált, süttettük a hasunkat a mozgáskorlátozottak balatonlellei táborában, valamint a Zánkára hirdetett Esélyek Táborában is, ahová telepi gyermekeket kísértünk el. Sokan idén jutottak el először nyaralni. A programot a szakminisztériummal karöltve a Segítőház Alapítvány szervezte. De ott voltunk az ötödik alkalommal szervezett Napra-forgó Jótékonysági Kerékpártúrán is: 8 iskola 210 diákja kerekezett ki a koroncó-zöldmajori Értelmi Fogyatékosok Rehabilitációs Intézményébe. A célt most is az épek és sérültséggel élők találkozása, egymás elfogadása jelentette az OTP támogatásával.

Tető nélkül egy felpéci család

(Október 5.)
Lévay Zoltánék családi házának teteje leégett, az öttagú család víz és villany nélkül maradt. A drámai helyzetben a Kölcsey-iskola, a falu és olvasóink is Lévayék segítségére siettek. Jótékonysági koncertet szerveztek a felpéciek, amelynek bevételével szintén az újjáépítést szorgalmazták.

Újabb inzulinpumpa

(November 2.)
A Győri Leo Club tagjai 2006-ban is szívügyüknek tekintették a kis betegek kezeléséhez szükséges inzulinpumpát, valamint egyéb eszközök beszerzését. Megálmodtak egy olyan társasjátékot, amelynek segítségével a diabéteszben szenvedők a korábbinál több információt tudhatnak meg betegségükről.

Viki gyógyulásáért

(November 6.)
Az önálló élet az álma a 9 éves Samu Viktóriának, aki családjával együtt a Kínában végzett őssejtbeültetéstől remél javulást. A Győr és Környéke Motorosok Baráti Köre félmillió forint indulótőkével novemberben számlát nyitott a kislány javára, s neki szervezett gyűjtést az Első Győri Lions Club is forraltbor- és forrócsoki-mérésével. Samuék már elutaztak a kínai klinikára Hangzouba, az őssejtbeültetésre. A kezelés 4 millió forintba kerül, s akkor még nem számoltuk az út költségeit. Az Első Győri Lions Club 212 ezer forintot utalt át karácsony előtti gyűjtéséből.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mit szól az enyhe télhez?

Tovább olvasom