Kisalföld logö

2016. 10. 21. péntek - Orsolya 4°C | 10°C

A Szeretetkönyvtől Dan Brownig

A legszebb ajándék a könyv – hallhatjuk sokszor. Így nem csoda, ha a könyvesboltok forgalma december táján, karácsony előtt mindig a többszörösére nő. Igaz, idén könyvvásárlási lázról aligha beszélhetünk, legtöbben az olcsóbb könyveket keresik.
– Naponta nyolcvan-száz vásárló tér be a boltba – tudta meg a Kisalföld Sebők Istvánnétól, az egyik mosonmagyaróvári könyvesbolt eladójától. Ez az évi átlagos forgalom két-háromszorosát jelenti. Decemberben vezették be a törzsvásárlói kártyát, amit a hónap eleje óta több mint kétszázötvenen igényeltek: a vásárlók tizenötezer forint fölötti vásárlásnál ezer forint kedvezményt kaphatnak. Tavaly ilyenkor nagyobb volt a mozgás – vélik az eladók, a vevők pénztárcája vékonyabb lett, és ez érződik a könyvvásárláson is: az olcsóbb könyvek közül válogatnak.

Igényes kiadványok

ajándékba


– A korábbi években nagy volt a kereslet a különféle albumokra, az idén még annyira nem. Vannak slágerkönyvek, mint például Müller Péter Szeretetkönyve – kezd a felsorolásba Sebők Istvánné. – Moldova György kétkötetes történelmi olvasókönyve Kádár Jánosról, amit ugyancsak nagyon keresnek. A Kossuth rádió Az én hazám című albuma az azonos című rádióműsor alapján készült és a közelmúltban mutatták be. A dekoratív kötet igényes karácsonyi ajándéknak is kiválóan megfelel. A karácsonyfa alatt jól mutathat a Képes krónikás – Mosonmagyaróvár története, a kialakulástól napjainkig. Lőrincz L. László új könyvét is sokan viszik.

Harry Potter alkonya,

Eragon sikere


Ebben az időszakban az ifjúsági könyveket is keresik: tinilányoknak újból divatba jöttek a Pöttyös könyvek, és Thomas Brezina köteteit is sok tizenéves szereti. A fantáziakönyvekre is van kereslet, elsősorban a Stephen King-regényekre, sőt, az egyik kiadó könyveihez a történetekhez kapcsolódó társasjátékokat, kártyákat is kínál. Míg Harry Potter népszerűsége süllyed, addig a Gyűrűk ura sikeressége változatlan. Christopher Paolini Eragonja, amelyből filmváltozat is készült, ugyancsak felkapott kötet. Gyerekeknek karácsonyra több kiadvány közül is válogathatunk: karácsonyi történetek, mesék. Amint megtudtuk, legtöbben magyar szerzők műveit keresik, a magyar népmeséket, a klasszikus Grimm-meséket is sokan részesítik előnyben.

Külföldi bestsellerek,

hazai örökzöldek


A hangos könyvek is egyre inkább teret hódítanak a regényektől (akár a kötelező olvasmányok is) a versekig. Hasznos ajándék családtagjainknak, barátainknak egy szakácskönyv is. A toplista élén, mint kiderült, Horváth Ilona áll, de Stahl Judit új szakácskönyve is nagy sikereknek örvend. Gyors, praktikus és izgalmas receptjei rövid idő alatt több százezres rajongótábort szereztek számára. A verseskötetek (József Attila, Ady, Petőfi Sándor) is kelendőek, Faludy György, Wass Albert műveire is van kereslet, akárcsak Márai Sándor Füves könyvére, a Gyertyák csonkig égnek című kötetre, valamint Spiró György Fogság című alkotására. A külföldi szerzők közt Coelho regényeit részesítik előnyben, Dan Brown pedig A Da Vinci-kód után az Angyalok és démonokkal telel a bestsellerlisták élén.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bálba indul a média

Pontosan négy évvel ezelőtt vette saját kezébe báljának szervezését a regionális média. Tovább olvasom