Kisalföld logö

2018. 07. 21. szombat - Dániel, Daniella 17°C | 30°C Még több cikk.

A Szent Lőrinc folyó lazacai

Két szicíliai jó barát egy magyarországi kiállításon megismerkedik két magyar lánnyal. Ők gazdag férjet keresnek, hogy hányattatott életük után végre megnyugvást találhassanak. Néhány napos ismeretség után a két pár között tökéletes egyetértés alakul ki, de számos kaland után mégis el kell válniuk egymástól.
rendező: András Ferenc

író: Enzo Lauretta, Stefano Milioto
forgatókönyvíró: Enzo Lauretta, Stefano Milioto, András Ferenc
operatőr: Pap Ferenc
díszlettervező: Arturo Andreoli
jelmeztervező: Rosanna Romanini
zene: Tolcsvay László
producer: Garami Gábor, Carla Finelli, Patrizio Tagliabracci
vágó: Sellő Hajnal

szereplő(k):
Gregor Bernadett
Ónodi Eszter
Antonio Maria Magro
Enzo Rapisarda

A film sztorija

Paolo és Filippo, a két szicíliai jóbarát az ún. Európai Iskola művészeinek szentendrei gyűjteményes kiállításán megismerkedik két magyar

származású kanadai lánnyal: az érzelmes, befelé forduló, álmodozó szemű Violával, és a temperamentumos, de felületes, könnyelmű Matyival.

A fiatalon elhunyt Országh Lili képei láttán Viola úgy érzi, mintha már találkozott volna a képekben megfogalmazott érzésekkel, az ábrákkal, a tárgyakkal. Minden idegszálával a gyökerei kutatására kezd koncentrálni. A két lány szinte semmit sem tud a felmenőiről, a családban nem beszéltek az emigráció okairól.
Szerencsétlen korafelnőttkori élményeik után Európába menekülnek, amely számukra egyfajta Eldorádót jelent. Gazdag férjet keresnek, aki mellett végre nyugodtan, biztonságban élhetnek. Visszafelé mennek a szüleik által megtett úton, mint a lazacok a Szent Lőrinc folyóban.

Néhány napos ismeretség nyomán a két pár között tökéletes egyetértés alakul ki. Filippo és Matyi számára az egész nem több egyszerű kalandnál. Míg az özvegyember magányába burkolódzó Paolo újra rátalál a szerelemre, addig Violát a Paolo iránt egyre erősödő érzelmei sem tudják eltéríteni önmaga megtalálásának kényszerétől, a szabadsága megtartásától.

A párok Agrigentóban találkoznak újra, de végül mégis szakítanak, mindegyikük visszatér a maga életéhez. Filippo írja a tudósításait, Matyinak elérhető közelségbe kerül a nagy terv valóra váltása, csak Paolo nem tud lemondani Violáról. Végigjárja a lányhoz kötődő emlékeinek minden helyszínét, de mindhiába: a lánynak nyoma veszett. Az önmagát megtaláló Viola, számára végleg eltűnt, mintha a föld nyelte volna el. www.port.hu

Kritikák

judelaw, Port.hu


"András Ferenc legújabb műve időutazásra invitálja a gyanútlan mozilátogatót. Bár filmje a jelenben játszódik, s az alkotók szándékai szerint a mának szól(na), a nézőnek az az érzése támad filmnézés közben, hogy a vásznon a nem is annyira régmúlt arctalan alakjai kísértenek, méghozzá meglehetősen céltalanul.


A sztori két leányzó alakja köré épül, akiket tulajdonképpen egyetlen céljuk hajt; gazdag, külföldi férjet szeretnének fogni maguknak. Mindezt persze nem messze földön híres üzletasszonyként szeretnék elérni, hanem a lehető legkézenfekvőbb módon; Budapest azon pontjain korzóznak tehát, amelyek a gazdag(nak vélt) és külföldi túristák közt a legfelkapottabbak."
A teljes cikk

maktub, mozinet.hu


Magyar filmekre manapság nem nagyon szokás járni és ebben nem az amerikai mozik térhódításának van a legfőbb szerepe. A csatát a hazai közönség kegyeiért nem Hollywood nyerte meg, inkább az itthoni filmesek vesztették el. Hála tevékenységüknek a magyar filmekről kialakult egy nem túl hízelgő kép, aminek sajnos az elkészült alkotások többsége igyekszik is megfelelni.
A teljes cikk
Nemzetközi filmtár

A film hivatalos honlapja
IMDb.com

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Írja meg!

Közérdekű híre, vagy jó ötlete, szabadidős programajánlata van? Rangos versenyt, vetélkedőt… Tovább olvasom