Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 13°C | 20°C Még több cikk.

A szél megtépázta Európát

Napok óta számított Európa a Kirill névre keresztelt atlanti viharra, amely ma hajnalban érte el hazánkat. Ahol megfordult, példátlanok a károk.
Legkevesebb huszonnégy halálos áldozatot követelt csütörtökön Nyugat-Európában a Kirill orkán.
Cshországban hárman haltak meg, Nagy-Britanniában tizen vesztették életüket a 159 kilométer/óra sebességet elérő szélvihar miatt. Egy 60 éves asszonyra rázuhant egy fal, amit az erős szél döntött ki. A mentőszolgálatok 26 tengerészt mentettek ki egy motorhiba miatt kormányozhatatlanná vált teherhajóról a La Manche csatorna viharos vizein. Országszerte több mint 130 repülőjáratot töröltek.
Németországban öten vesztették életüket. Münchenben egy 18 hónapos kisgyerekre zuhant egy ajtó, amelyet a szél szakított le, Augsburgban pedig egy 73 éves férfit csapott agyon egy csűrkapu egyik szárnya. Egy másik áldozat az autójában halt meg, mi-

után a járműre rádőlt egy fa. A naponta 4,5 millió utast szállító német államvasutak tegnap este leállította a vasúti közlekedést az ország egész területén.
Hollandiában összesen négyen haltak meg. A pályaudvart kiürítették s a vonatokat sem engedték befutni. Több repülőjáratot töröltek, számos iskolát bezártak.
Franciaország északi részén, Roubaix-ben egy autóvezető-oktató halt meg, miután egy villanypózna rázuhant gépkocsijára, egy másik autós súlyosan megsérült.
Az ítéletidő Belgiumban egy áldozatot szedett, fennakadást okozott a közlekedésben: az autópályákon balesetek lassították a haladást, a rendőrség kénytelen volt egyes útszakaszokat lezárni. Antwerpen és Ostende kikötőiben is részlegesen leállt a forgalom.
Írországban is számos repülőjáratot töröltek vagy késve indítanak, a legtöbb komp Nagy-Britannia és Franciaország felé nem közlekedett.
A Balti-tenger lettországi partjainál a vihar és a hatalmas hullámok nehezítették egy hétfőn zátonyra futott ciprusi hajó mentését. A kapitány és a legénység már elhagyta a szerencsétlenül járt hajó fedélzetét, ám a helyi lakosok környezetszennyezéstől tartanak: a Ventspils kikötőjétől 800 méterre megfeneklett hajó 25 ezer tonna műtrágyát szállít, ráadásul olaj is a tengerbe szivárgott.
A Norvégia nyugati partján fekvő Bergen városában már a 82. egymást követő napon esett az eső csütörtökön.
A ma reggel hazánk felett elvonuló vihar nyomában a délutáni órákig többfelé kell erős széllökésekre számítani, amelyek elérhetik a 90–105 km/órát. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Diplomájával vállalna munkát külföldön?

Tovább olvasom