Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 1°C | 7°C Még több cikk.

A szegedi naturisták sportolnak, táboroznak és táncolnak

A naturizmus szerelmesei megvallásuk szerint teljes testükkel érezni akarják a természetet. A strandok látogatói tisztában vannak a naturista etikettel: egymás bámulása tabu. Itt sohasem ér atrocitás egy magányos nőt.
A naturizmus vagy a nudizmus jellemzően azt jelenti, hogy meztelenül együtt vannak az emberek, általában vegyes nembeli csoportokban olyan tevékenységek közben, amelyeknél a meztelenséget nem tartjuk szükségesnek – fogalmazza meg szakszerűen az egyik internetes lexikon. A szegedi naturisták szerint ez egy életstílus, amely lehetővé teszi a levegő, a nap, a víz, vagyis a természetes környezet teljes élvezetét.

Le a külsőségekkel!

– Kényelmesebb, hiszen a fürdőzés után nem tapad vizes fürdőruha az ember testéhez. Nem beszélve arról, hogy amíg a textiles strandokon sok minden a külsőségekről szól, itt elfelejthetjük a fogyasztói társadalom tipikus státusszimbólumait. Nem számít, mekkora autód van, vagy hogy milyen fürdőruhában feszítesz, hiszen egyáltalán nincs rajtad semmi – magyarázza a nudizmus előnyeit Sándor János, a Naturisták Magyarországi Szövetségének elnöke (Namasz), aki szerint a meztelenség a világ legtermészetesebb dolga.

Pezsgő közösségi élet

Az igazság meztelen! – vallják a Naturisták Magyarországi Szövetségének (NAMASZ) tagjai. A szervezet nagy hangsúlyt fektet a közösségi életre, ezért egész évben színes programmal készülnek. Az élményeket a NAMASZ honlapján (www.namasz.hu) oszthatják meg egymással, ahol a programokról is értesülhetnek. – Nem csak a szexet lehet meztelenül űzni. Ruha nélkül lehet túrázni, sportolni, táncolni és még sorolhatnám – mondja Sándor János, a Namasz elnöke, akitől megtudjuk, januárban naturista szilvesztert, májusban majálist szerveztek a szövetség tagjainak.
– Június 18-24-ig művésztáborral, július 23-29-ig nemzetközi sporttalálkozóval várjuk az érdeklődőket. Augusztus 18-án és 20-án naplemente– és hullócsillagnéző bulit rendezünk. Szeptember 29-én és 30-án pedig záróbulival búcsúztatjuk a nyarat.

Törzsvendégek és új meztelenkedők


– Sziksóstói Naturista Kempingünkben sok a törzsvendég: a média képviselői, tanárok, orvosok, politikusok, színészek. Tehát elsősorban értelmiségiek, de járnak hozzánk külföldiek is. Akadnak olyan klubok, ahova nem engednek be szívesen új tagokat, ezért előbb-utóbb elöregedik a látogatói kör. Mi elsősorban a fiatalokat és a családosokat célozzuk meg – halljuk az elnöktől. Az új tagokkal elbeszélgetnek, és megosztják velük a kemping íratlan szabályait. Például, hogy mindenki tegeződik. A naturistáknál higiéniai okokból kötelező a törülköző használata. Felhívják a figyelmet a környezettudatos viselkedésre. A nudistastrandokon egyetlen apró szemetet sem lát eldobva az ember. A legfontosabb tévhitet pedig eloszlathatjuk: a meztelenkedést nem exhibicionista hajlammal teszik.

Naturista etikett

– Itt nem azzal van elfoglalva az ember, hogy néz ki saját maga vagy a másik. Persze a férfiak megnézik a nőket, és fordítva, de nem úgy, mint a textiles strandokon – állítja Csernók Orsolya, aki gyermekkora óta fürdőzik nudistastrandokon. – Aki ide jár, az tudja, nem illik a másikat bámulni. Itt sosem ér atrocitás egy magányos nőt. Ha valaki illetlenül viselkedne, a többi vendég azonnal helyretenné – halljuk a fiatal nőtől.

– Vannak, akik azt hiszik, a nudisták tele vannak ferde hajlammal, deviánsan viselkednek. Ezek tévhitek. A kempingben tilos a szexuálisan kihívó viselkedés. Itt egyetlen fiatal nő sem rázza úgy magát, mint ahogyan azt esetleg bikiniben tenné – halljuk Jánostól, aki két csoportba sorolja a strandolókat: textilesek és normálok, vagyis a természetesen viselkedő naturisták. – Sokan gyermekükkel jönnek ki hozzánk.

Pszichiátriai vélemények szerint a meztelenséggel való szembesülés önmagában semmiféle veszélyt nem jelent a személyiségükre, ha nincs kihegyezve a nemi szervekhez kapcsolódó kérdéskörre. A gyerekeknek és az új tagoknak hagyunk fél-egy nap toleranciaidőt, de aki hosszú távon maradni akar – annak előbb-utóbb le kell vetkőznie.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Súlyos vereséget szenvedett válogatottunk Norvégiában

Súlyos vereséget szenvedett Európa-bajnoki selejtező mérkőzésen a magyar labdarúgó-válogatott… Tovább olvasom