Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

A Századvég értékelte az Obán-beszédet

A Századvég értékelte Orbán Viktor miniszterelnöki beszédből tükröződő új politika és formálódó világrend viszonyát.

Régi paradigma ellen

Nagy várakozás előzte meg a miniszterelnök évértékelőjét és a parlamentben elmondott tavaszi ülésszakot megnyitó beszédét. Ha még mindig érvényesek lennének a régi paradigmák, akkor mi is egyet értenénk azokkal, akik csalódottak voltak és a konkrétumokat hiányolták a beszédéből. De ha nem is mondott semmi konkrétumot a miniszterelnök – a régi paradigma szerint, ez azt jelentené, mintha semmit sem mondott volna?

Természetesen az Orbán-beszédnek volt üzenete, de a kritikusok nagy része ezt nem értette, mert nem érthette. Azért nem érthették, mert foglyai az időközben érvénytelenné vált paradigmának, a miniszterelnök pedig egy új politikai nyelven beszélt egy új politika alapjairól. Ráadásul, azok a kritikusok, akik a válságot mindeddig annak globális jellegével magyarázták, háromnegyed éve, azaz az Orbán-kormány megalakulása óta, szinte kizárólag annak nemzeti jellegére összpontosítanak, figyelmen kívül hagyva a globális viszonyokat.
Pedig miről is beszélt a miniszterelnök? Álláspontunk szerint arról, hogy a dolgok nem mehetnek úgy tovább, ahogy eddig voltak. Minden és mindenki változik, a világban – ahogy ő fogalmazott – „megújulási verseny" vette kezdetét.

Megújulási verseny a világban

Aki nem akart eddig tudomást venni a világban bekövetkezett változásokról, azok számára is világossá kellett, hogy váljon, hogy mindaz, ami az elmúlt néhány hétben és a mai nap is zajlik Észak-Afrikában és az arab világ néhány pontján az a régi globális világrend érvénytelenségéről és a lehetséges megújulási kísérletekről szól. A folyamat azonban nem most kezdődött. Mindez Európában már közel egy évvel ezelőtt bizonyossá vált, előbb a görög, majd pedig az ír állami csőd intézményesülése megmutatta az európai emberek számára, hogy roskadozik a régi építmény. A hírek szerint ráadásul a folyamat nem hogy lefékeződött volna, hanem bármikor tovább gyűrűzhet Portugáliára, Spanyolországra, vagy akár még az európai integráció egyik alapmotorjának számító Belgiumra is.

A fejlett világ, ha későn is, de mégiscsak belátta, hogy a válság elhárítására a régi eszközök és receptek alkalmatlanok és nincs egyetlen stabil tájékozódási pont sem, ami eligazítana abban, hogy mit is kell tenni. Obama elnök januári kongresszusi beszéde a megújulásról, a német-francia tengely új víziója Európáról (az erősek szövetségéről – EU 17-ek – és a gyengék kint tartásáról), a gazdasági válságokkal küszködő uniós tagállamok alkalmazkodási kísérletei (például bankadó, nyugdíjreform, bérbefagyasztás) mind ugyanarról szólnak: új eszközökre van szükség az új típusú válságok kezelésére.

A régi minták érvénytelensége

Ha elfogadjuk azt a helyzetértékelést, hogy új eszközökre van szükség az új típusú válságok kezelésére, akkor ez azt jelenti, hogy a régi minták érvénytelennek bizonyulnak, s ez különösen igaz a válsággal talán leginkább sújtott Magyarországra is. Nem is olyan régen még az „ír csoda", a portugál példa, az IMF kötelező jellegű útmutatásai jelölték ki az időről időre visszatérő regionális krízisekből való kiút szinte egyedüli lehetséges módozatait, mára azonban ezek a csodagyógymódok egyszerűen elvesztették érvényességüket. Már csak azon egyszerű oknál fogva is, hogy ezek a Magyarországra is oly jellemző ciklikus válságok időre- időre egyre erősebben tértek vissza, miközben a minták és ajánlások (az állam leépítése a privatizáció jegyében; a humán és szociális transzferek visszavágása, megszorítások, államadósság növelése, kötelező magánnyugdíj pillérének kialakítása) ugyanazok maradtak. A világgazdasági válság egyértelműen mutatott rá arra, hogy a régi politika került válságba.

Orbán új politikája

Álláspontunk szerint Orbán mindkét beszéde arról a felismerésről szól, hogy ha a régi politika az, ami válságba került, akkor új politikára van szükség. Ez azt jelenti Orbán új politikai nyelvén, hogy (1) nem maradhatunk le a „megújulási versenyben"; (2) azért kell megújulni, mert a régi politika növelte az adósságot, a válság kiváltó okát, s ez a politika folytathatatlanná vált; (3) ha a körülmények megváltoztak, akkor új eszközök, új válságelhárító mechanizmusok kellenek, még akkor is, ha azok szokatlanok (pl. válságadók); (4) mivel ezek a megújulási versenyek nemzeti keretek között zajlanak, Magyarországnak is nemzeti innovációra van szüksége (ez Orbán politikájában a nemzeti érdek világos képviseletét jelenti); (5) rész-átalakítások nem vezetnek eredményre, az egész rendszerre kiterjedő radikális változtatásra van szükség (Orbán nyelvén ez az „ország alkotmányos újjászervezése"); (6) fel kell rúgni a korábbi rossz kompromisszumokat és megállapodásokat, és valódi társadalmi párbeszédet kell folytatni (a konzultációk politikája); (7) politikájának homlokterében az gondolat áll, hogy nem elég változtatni, hanem változni is kell, ez pragmatikusan szólva egy új munkakultúra kialakítását jelenti (Orbán nyelvén ez a munka becsületének visszaadása a spekulációval szemben, illetve mindenki, aki tud, annak dolgoznia kell).

Akik tehát bombasztikus bejelentéseket, konkrét gazdaságpolitikai programot vártak, azok nem értik a változtatás súlyát és jelentőségét, az orbáni új politika lényegét. A miniszterelnök mindkét beszédében ennek az új politikának a sarokpontjait és elveit fejtette ki. Mivel a régi receptek és mércék már nem működőképesek, új mércét és iránytűt adott a kezünkbe. Hite szerint ez az a vezérfonal, ami mentén értelmezhetővé válik majd a márciusra időzített gazdaságpolitikai program, továbbá az oktatás, az egészségügyi alrendszerek átalakítása, de még az új alkotmány elfogadása is.

A miniszterelnök helyesen látja, hogy ez egyelőre még csak egy esély, lehetőség, sőt kísérlet, hiszen a válságnak még koránt sincs vége, annak iránya tulajdonképpen megjósolhatatlan, s hogy az új politikai nyelvvel és az alkalmazott eszközökkel szembeni értetlenség, az átalakítás gyorsasága miatti aggodalom is olyan feladat, aminek legyűrésével az új politikának meg kell birkóznia.

Olvasóink írták

 • 8. load 2011. február 24. 22:50
  „7. fortuna54
  "Paci,szükséged van egy tolmácsra?"
  Hát, nekem szükség lenne egy kis segítségre, hogy értelmezni tudjam ezt:
  "De ha nem is mondott semmit a miniszterelnök - a régi paradigma szerint - az azt jelentené, mintha semmit sem mondott volna?"
  fortuna54, segíts nekem, mit jelent ez a mondat!”
 • 7. fortuna54 2011. február 24. 19:00
  „Paci,szükséged van egy tolmácsra?”
 • 6. paci13 2011. február 22. 07:12
  „Mint az orbáni közhelyek ("új politikai nyelv"???) tanácstalan hallgatója-ismerője és "pardigmafogoly" közlöm tisztelettel, hogy tele nemlétező hócipőm Gíró-Szászék elemzéseivel. Ez a mostani külösen kiütött. Jobb lenne, ha megalapozatlan, röhejes elemzéseiket nem publikálnák. Csak magukról állítanak ki bizonyítványt.”
 • 5. machers 2011. február 21. 19:58
  „Nem kicsit minősül benyalásnak a Századvégbél eme nívós írása. Újra be fogják vezetni az agit-prop. intézményét?”
 • 4. torabora 2011. február 21. 18:04
  „3 o k . legközelebb már Obamát írnak .”
 • 3. Olajos 2011. február 21. 17:44
  „Torabora! Nem rád gondoltam, nehogy félreértsd! :)”
 • 2. Olajos 2011. február 21. 17:43
  „Ember! Te mi a jó fészkes fenéről hadoválsz itt a fenti írásodban! Ezt a fideszt imádó egyveleg meg kinek a butuska agyából pattant ki? A Vicc´tor egy nagy büdös semmi mondott leegyszerűsítve a világ dolgait egy söralátétre... Egy önimádó kiscserkész zagyvaságai önmaga dicsőítésére! Lassan ott tartunk, hogy szobrokat állíttat saját magának mint egyiptomi, marokkói vagy líbiai puszipajtásai...
  Emlékszem mit mondott annó drága történelem tanárunk az emberi hülyeség példájára. Idézem : A 2. világháborúban a NAGY MAGYARORSZÁG hadat üzent kis amerikának... nos? Nem ismerős a történet?”
 • 1. torabora 2011. február 21. 13:58
  „Obán v Orbán????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gázolás miatt késnek a vonatok Budapest-Miskolc vonalon

Halálra gázolt egy embert a Hidasnémetibe tartó személyvonat Mezőkövesdnél, emiatt átlagosan 10-15… Tovább olvasom