Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 9°C Még több cikk.

A száz forintokból nyolcmillió lett

Nyolcmillió forint jött össze eddig a „Száz forinttal Beregszászért” gyűjtőakció nyomán a kárpátaljai Bethlen-gimnázium javára. A kisebbségi magyar elitet nevelő intézmény ebből a pénzből megújult, ám a múlt csütörtöki földrengés nyomán az emeleti termek megrepedeztek. Kezdhetik elölről a felújítást.
„ Eddig disznóólban neveltünk paripákat, mostanra legalább istállóban tehetjük ezt a győr-moson-soproniak áldozatkészsége nyomán” – fogalmazott a múlt hét péntekjén Szabó Árpád, a beregszászi Bethlen Gábor Gimnázium igazgatója. A tanoda diákjai és szülői tanácsa külön is megköszönte azt a segítséget, amit Szabó Miklós, a megyei közgyűlés volt alelnöke, mosonmagyaróvári polgármester kezdeményezett. Az anyaországi magyarok nagylelkűségét péntek óta egy emléktábla is tanúsítja a gimnáziumban.
A „Száz forinttal Beregszá-

szért” elnevezésű gyűjtőakció 2003 tavaszán indult azzal céllal, hogy emberi körülményeket lehessen teremteni a kárpátaljai magyarság elitgimnáziuma 450 növendékének. Azóta több részletben összesen nyolcmillió forint gyűlt össze e célra a Nemzeti Alapítványnál vezetett számlán. A mostani, utolsó részletet Szabó Miklós pénteken adta át a beregszásziaknak.
Amint azt Szabó Árpád igazgató elmondta: ez a pénz a Kárpátalján az itteninek a sokszorosát éri. Így ki tudták belőle cserélni az épület nyílászáróit, felújították a vizesblokkokat, a konyhát és két új tantermet is kialakítottak. Ám a múlt hét csütörtökjén reggel fél 9-kor egy rettenetes morajlás nyomán erős, 4,5-es földrengés rázta meg Beregszászt és környékét. Az emeleten a fafödém ugyan bírta a rengést, de a termek falai, s a mennyezet mindenütt megrepedt, sőt, a főépület homlokfala is végighasadt. Most az ukrán szakminisztérium kárfelmérőit várják, de nem tudni, mekkora kártérítésre számíthatnak. Az emeleti rész helyreállításához jól jönne az anyaország további segítsége.
„ Számunkra a támogatás sokkal többet jelent a forintmillióknál. Jelzi, a 2004. decemberi 5-i népszavazás negatív eredménye dacára is, hogy az anyaország nem hagyott magunkra bennünket.”

A zenedének gázfűtésre gyűjtöttek

Egy másik gyűjtés eredményeként pénteken Granát Károlynénak, az árvíz által többször is sújtott mezővári zeneiskola igazgatójának több százezer forintos támogatást nyújtott át a gázfűtés bevezetésére. A mezővári zenedében 300 növendék tanul.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Totóeredmények

47. hét: 1, X, 2, 1, 1, X, 1, 1, 1, 1, 2, X, X + lapzárta után. Tovább olvasom