Kisalföld logö

2016. 12. 08. csütörtök - Mária -3°C | 3°C

A számítógép és az agy

Neumann János a Yale Egyetem felkérésére készítette, előadni azonban már nem tudta előadásanyagát. A számítógép atyjának utolsó, most a NetAcademia gondozásában kiadott műve a maga idejében hatalmas vitát kavart.
Az újrafordított könyv jelentőségét mutatja, hogy az agy és a számítógép működésének összehasonlítása ma is meghatározó gondolat mind a gondolkodástudományban, mind az informatikában.

1955 elején az amerikai Yale Egyetem védnöksége alatt működő Silliman Lectures – az Egyesült Államok egyik legrégebbi és legkiválóbb akadémiai előadássorozatának – képviselői a világ vezető tudósai között a magyar matematikust is felkérték egy kéthetes szimpózium megtartására.
Mivel Eisenhower elnök éppen akkor nevezte ki őt az Atomenergia Bizottság egyik tagjává, Neumann János kérésére a tervezett előadássorozatot egyetlen hétre rövidítették. Végül nem a tudós hivatali elfoglaltságai, hanem tragikus betegsége és korai halála akadályozta meg, hogy Neumann megtartsa előadásait, melyekre több hónapon keresztül készült. A gondolatok szerencsére nem vesztek el, a kéziratokat a Yale Egyetem nyomda alá rendezte, majd saját védnöksége alatt publikálta.

A számítógép és az agy inkább könyvecske, mint rendszerező szakirodalom, megjelenésekor mégis hatalmas vitát kavart. Így az emberi agy és a számítógépek „aktív alapkomponenseinek" különféle jellemzőit pontról-pontra összehasonlító mű évtizedekre meghatározta a kognitív pszichológia, az agykutatás, a mesterséges intelligencia elméletek és a robotika egyes alapkérdéseit.
„Neumann János nem csak a számítógép atyja, de a XX. század egyik legnagyobb gondolkodója is volt. Az emberi elme számításokkal kapcsolatos működését a modern számításelmélettel, az adott korszak számítógépes ismereteivel, valamint a tapasztalati agykutatás eredményeivel összehasonlító műve ma is aktuális kérdéseket feszeget" – emelte ki Fóti Marcell, a könyvet kiadó NetAcademia Oktatóközpont vezetője.

A könyv egyébként csekély példányszámú kiadásban, A számológép és az agy címen a 60’-as, majd a 70’-es évek elején is megjelent magyarul, az újabb megjelenésre így több mint 30 évet kellett várni. A matematikus feleségének, Neumann Klárának megható előszavát is tartalmazó mű kiadásának jogát a NetAcademia közvetlenül a Yale Egyetemtől kapta meg. A számítógép és az agy újrafordított, számos lábjegyzettel és magyarázattal ellátott változata néhány héten belül kapható lesz a nagyobb könyvesboltokban, de már most megrendelhető a kiadó weboldalán keresztül.

Kapcsolódó webcím:
https://www.netacademia.net/book.aspx

Kapcsolódó képanyag:
A könyv címlapja webre optimalizált és nyomdai minőségben
http://www.sakkom.hu/sajto/netacademia/kepek/Neumann.zip
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tini hokis halála

Jégkorong

Egy 17 éves kanadai jégkorongos mérkQzés közben összeesett és meghalt a… Tovább olvasom