Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 29°C Még több cikk.

A szaktanácsadók helybe mennek

Csongrád megyében a MOSZ keretein belül két szaktanácsadó segíti a termelőket a „papírmunkában": többek között a támogatásokkal kapcsolatos kérelmek beadásában, a jogszabályok értelmezésében.
Tulipán Andrásné. Fotó: Frank Yvette
A szaktanácsadói hálózat úgynevezett ernyőszervezeteken belül tevékenykedik – mondta el a Csongrád megyei mezőgazdasági szövetség (MOSZ) egyik szaktanácsadója, Tulipán Andrásné. Hozzátette: a MOSZ országosan harminc szaktanácsadóval segíti a termelők munkáját, Csongrád megyében hozzá és Stadler Ferenchez lehet fordulni.

Elsősorban saját tagjaiknak nyújtanak ingyenes segítséget – felkészítik őket a vállalt kötelezettségek teljesítésére –, de kistermelők is fordulhatnak hozzájuk. A fő feladat a jogszabályváltozásokról való tájékoztatásban, a nyomtatványok kitöltésében, a kérelmek időbeni benyújtásában való közreműködés, felhívják a figyelmet a napló vezetésével kapcsolatos kötelezettségekre. Ott vannak a különböző tápanyag-gazdálkodási tervek elkészítésénél, a talajvételezési minta eredményei alapján, és segédkeznek a növényvédőszertervek betartásában.

A szaktanácsadókat megkereshetik a termelők, társas vállalkozások telefonon, személyesen, de elsősorban ők maguk mennek ki a helyszínekre. Megkérdezik, hogy állnak a munkákkal, miben kell segíteni, milyen kérdések merültek fel bennük, rendben vezetik-e a nyomtatványokat. A tagokat évente két alkalommal látogatják meg a mezőgazdasági szövetség szaktanácsadói. Egyéb, a mezőgazdasággal kapcsolatos kérdésekben is segítséget nyújtanak, ilyenek a földalapú támogatások problémái, a MEPÁR-rendszer működésének napi gondjai, valamint a fejlesztésekhez szükséges pályázatok is ide tartoznak.

A szaktanácsadónak tudnia kell a mezőgazdasági támogatási rendszer teljes jogi hátterét, szervezeti rendszerét, működését. Ehhez a tárcától megkapják a szükséges anyagokat, valamint rendszeresen járnak oktatásokra is – mondta befejezésül Tulipán Andrásné.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SVSE-GySEV: oda a veretlenség

Tovább olvasom