Kisalföld logö

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -8°C | 2°C Még több cikk.

A szakszervezet segélykiáltása

Lapunkhoz eljuttatott segélykiáltással felérő közleményükben a munkahelyekért aggódnak a Liga Szakszervezetek regionális csoportjai, melyek a sajtón keresztül akarják gondjukra felhívni a társadalom különböző szervezeteinek figyelmét.
A Liga Szakszervezetek szakmai és szakszervezet-politikai regionális találkozóját nemrégiben Győrött tartotta. A rendezvényen a résztvevők az általuk képviselt szervezetek nevében közös nyilatkozatot fogalmaztak meg és juttattak el szerkesztőségünkbe. Az abban foglaltak szerint a munka vállalói érdekvédelmisek úgy vélik, hogy a nemzetgazdaságban és a szűkebb régióban kialakult gazdasági folyamatok eredményeként a városban és a környékén veszélybe került az eddigi foglalkoztatási szint, fogynak a munkahelyek.

Ezt azért tartják bizonyítottnak, mert tapasztalatuk szerint idén soha nem látott mértékben kerültek nem szakmai befektetők tulajdonába korábban ipari telephelyként működő objektu mok. Szintén a munkahelyeket veszélyezteti szerintük a régióban tevékenykedő nemzetközi vállalatok magatartása, az, hogy a világgazdaságban tapasztalt recesszióra hivatkozva jelentős elbocsátásokat hajtanak végre.

A nyilatkozatot tévők sajnálatosnak tartják, hogy a magyarországi körülmények miatt a munkáltatók szinte költség és ellenállás nélkül építhetik le alkalmazottaik számát. Vagyis, ahogy a közleményt elküldő Alper László, a liga elnökségi tagja és egyben a Rába szakszervezetének elnöke magya rázta: a törvény szerinti végkielégí tés nagyon kevés. Lapunknak adott szóbeli nyilatkozatában az érdekvédelmi vezető azt is el mondta: ugyan a közleményt csak a Kisalföldnek juttatták el, szeret nék elérni, hogy a régió hatalmi struktúrájában szereplők, a munkaadói szövetségek és a politikusok a felhívás alapján megtegyenek mindent a munkahelyek megőrzé séért, a dolgozók élethelyzetének javításáért. Alper László úgy véli, mindezek érdekében a szakszervezetiseknek is jobban össze kellene fogniuk.
Megoldást szerinte az jelentene, ha szociális párbeszéd kezdődne a régióban, és a hazai cégek adó- és járulékterhei csökkennének, vagyis versenyképesek maradnának, munkahelyet biztosítanának az alkalmazottaknak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Obszcén feliratok az amerikai külügyminisztérium honlapján

Valószínűleg orosz hackerek törhették fel az amerikai külügyminisztérium… Tovább olvasom