Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

A szakmunkásigény csak rövid távra becsülhető

Nincsenek pontos adatok arról, mekkora és mely ágazatokat érint érzékenyen a szakemberhiány.

Miközben a vállalkozások általános panasza a szakemberhiány, tavaly - a munkaügyi tárca adatai szerint - a regisztrált munkanélküliek között mintegy 130 ezren voltak, akik szakmunkásképzőt vagy szakiskolát végeztek.

Jelenleg afféle hiánypszichózis működik a munkaerőpiacon. Ez egyrészt abból fakad, hogy még elevenen él - főként a kisebb - munkaadókban az a kilencvenes évek közepén rögződött emlék, miszerint elég csak meghirdetniük az állást, máris tódulnak a jelentkezők, és lehet válogatni a szakképzett munkaerőből. Főként a szakképzettséget is igénylő fizikai munkákra most tovább tart megtalálni a megfelelő dolgozót. A munkáltatók, befektetők azonban sokszor úgy vélik, ha nem kapnak rögtön megfelelő képzettségű munkaerőt, akkor hiány van.

Nem vállalják az ingázást

Az is hozzájárul a munkáltatók hiányérzetének erősödéséhez, hogy az igazán jó szakemberek vagy saját vállalkozást alapítva maguk is termelnek, vagy pedig nem hajlandók elfogadni azt a fizetést, amivel a legtöbb munkaadó csábítaná őket, s ha tehetik, inkább multinacionális vállalatokhoz szerződnek, vagy más szakmákban próbálnak boldogulni. Emellett a legtöbben nem szívesen vállalják az ingázást lakó- és munkahelyük között - különösen, ha az utazás hosszú órákat vesz igénybe, sokszor pusztán a rossz csatlakozás miatt. Visszatartó körülmény, ha a munkáltató nem járul hozzá az utazási költségekhez, vagy nem kínál kedvezményes lakhatást.

A betöltetlen állások számából sem lehet messzemenő következtetéseket levonni a hazai szakmunkáshiányról. Jelentős részüket azért jelentik be a munkáltatók a munkaügyi szervezetnél, mert külföldit szeretnének alkalmazni, s ezért eleve úgy fogalmazzák meg elvárásaikat, hogy képtelenség megfelelő magyar munkaerőt találni. Vannak olyan szakmák, ahol szinte csak külföldiekkel lehet megoldani a szakember- utánpótlást: ilyen például az üvegfújás - ezt a képzést már évek óta nem indítják az országban, mert sokáig tart elsajátítani, és kevés a hazai jelentkező, illetve az esetlegesen felmerülő munkaerőigény is, így nem gazdaságos megszervezni.

A képzetteket keresik

A munkaügyi kirendeltségek által készített rövid távú prognózisok a helyi igényeket jól leképezik néhány hónapos, éves távlatban, s ennek megfelelően indítanak munkaerő-piaci képzéseket, átképzéseket. A hosszú távú prognózisok azonban szükségszerűen pontatlanok, mivel öt-tíz évre előre igen kevés cég tervez. Intő példa az internetgazdaság kifulladása, s az azt követő kiábrándulás is, amelyet lehetetlen volt a kilencvenes évek elején előre látni. Annyi bizonyos: egyre inkább a képzettebb munkaerő iránt mutatkozik kereslet, mivel a hazánkban végzendő munka is nagyobb hozzáadott értéket, több szaktudást igényel.

A munkaügyi szervezet azonban csak mérsékelt hatást gyakorol az iskolarendszerű képzésben részt vevők továbbtanulási arányára, választott szakirányaira. Drasztikusan csökkent a szakiskolákba jelentkező diákok száma, legtöbben az érettségit is adó tanintézeteket részesítik előnyben, majd tovább tanulnak. A szocialista nagyvállalatok által fenntartott képzőhelyek megszűnése pedig elsősorban a vas-, fémfeldolgozó és gépipari szakmákban okozott nehézséget az utánpótlásban. A fizikai munkával járó szakmák egyre kevésbé népszerűek a fiatalok körében, annak ellenére, hogy a jó szakemberek kezdő fizetése egyes ágazatokban a minimálbér duplájáról indul. Pest megyében volt rá példa, hogy a klímaszerelő tanulóknak már a szakmunkásvizsga napján állást ajánlottak.

Rugalmas ügyintézés

A munkaügyi kirendeltségek év elején készítik el a várható munkaerő-piaci folyamatokra reagáló képzési tervüket, melyet a Munkaerő-piaci Alap (MAP) foglalkoztatási alaprészéből számukra leosztott decentralizált keretből finanszíroznak. Ez év közben természetesen rugalmasan változhat. Ha a munkaadó a tervezett beruházás előtt 6-8 hónappal értesíti szándékáról a munkaügyi központot, megoldják a gondot: átszűrik a regisztrált munkanélkülieket, s ha szükséges, képzést indítnak számukra, hogy elsajátítsák a szükséges ismereteket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kisfaludy Napok

Vissza a programhoz >> Tovább olvasom