Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

A szakmai érveket legyűri a mohóság

Folytatás az 1. oldalról.

– Az építési engedélyeket valóban a műszaki iroda adja ki, amely ilyen esetekben hatóságként működik – mondotta Kuntár Viktória irodavezető. – Azaz a mi feladatunk az adott területre érvényes szabályozási terv és építési szabályzat betartása, betartatása. Ettől mi nem térhetünk el. Ellenkező esetben jogorvoslathoz fordulhatnak az építtetők. A szabályozási tervet és szabályzatot a főépítészi iroda készítteti el, amelyet a közgyűlés fogad el.

„ Otromba, színvonaltalan”

A közelmúltban kinevezett irodavezető szerint az SMS-ekben kifogásolt építkezések szabályosak, a korábbi ügyekről pedig – érthetően – nem kívánt nyilatkozni. A labda tehát Kuslits Tibor főépítész asztalára került.
– Én labdát nem látok az asztalomon, csak otromba, színvonaltalan, tájidegen építési tervek tömegét. A szakmában ezt a tervtípust külön szakkifejezéssel illetik: ezek az úgynevezett RDSZ-házak. Ronda, de szabályos. Akkor talán a helyi építési előírásainkkal van a baj – vélhetnénk. Úgy látom azonban, hogy a város rendezési tervei néhány, tulajdonosi megrendelésre készült terv kivételével igenis elmélyült, színvonalas munkák, hozzáértő városrendezők munkái. Csakhogy a rendezési terv olyan, mint a zeneművek kottája: sokféleképpen le lehet játszani. Pillanatnyilag annak vagyunk tanúi, hogy Bach-partitúrából valakik fésűre helyezett selyempapírt fújva adnak elő, valamit. Wälder József, a város egykori híres főmérnöke persze még ráírhatta a benyújtott tervekre: nem. Ennyi. A jogállamiság és a liberális piacgazdaság keretei között azonban ilyesmi nem történhet. Ezért lehetett a város tervtanácsának állásfoglalása vagy a városi főépítész szakvéleménye ellenében olyan épületeket emelni, mint például a most felmerült Ferenczy János utcai.

Egyetemleges a felelősség

– Fizikai fájdalmat érzek, ha meglátom az Erzsébet utca 5. tetőtér-beépítéssel megstuccolt emeletráépítésének otromba tömegét, barbár megformálását, vagy például a Várkerület 1–3. történeti városképet romboló tetőfelépítményét, s hosszan sorolhatnám. Nem önmagában az építés lehetőségével van a baj, hanem hogy a mai soproni épületek – tisztelet a kisszámú kivételnek – nem azon az építészeti színvonalon fogalmazódnak meg, amely színvonal ennek a városnak az építészetét évszázadokon át jellemezte. Egyikünknek sem jutna az eszébe kifogásolni új, jelentős épületeket, ha azokra rátekintve minden sopronit büszkeség töltene el és a nemzetközi szakfolyóiratok hasábjain látnánk e házakat viszont. Ezek az épületek azonban – ismét tisztelet a kisszámú kivételnek – kizárólag a rövid távú, maximális haszonszerzésről és az önzésről szólnak. Fel kellene már ismernie minden soproni építtetőnek és építésznek, hogy a város képéért és jövőjéért, építészeti minőségéért egyetemleges a felelősségünk. A város szépségét számon kérni pedig mindenki saját magán kezdje, mert ez a város olyan lesz, amilyenre polgárai építik.
Varga Gyula, a városfejlesztési bizottság elnöke elmondta, a bizottság szakmai véleményezése nélkül nem kerülhet az önkormányzat elé semmilyen, a város jövőjét meghatározó terv, elképzelés, legyen szó építészetről vagy akár közlekedésről. Vagyis a rendezési tervek jók, csak be kellene azokat tartatni.

„ Gátat kel vetni neki”

A város álláspontját Mohay Gábor, az önkormányzat szóvivője tolmácsolta, aki szerint itt az ideje, hogy gátat vessenek a város indokolatlan növekedésének, a beruházók a régi épületek felújításába, átalakításába fektessék tőkéjüket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életveszélyes gyógyszerteszt

Lapzártánkig életveszélyes állapotban volt egy nagy-britanniai gyógyszerkísérletnek a két… Tovább olvasom