Kisalföld logö

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 16°C | 26°C Még több cikk.

A szakiskolákban nem lesz dolgozat és felelés: órai munkáért jár a jegy

A nyilvánosságra hozott szakiskolai kerettanterv szerint a szakmunkásképzők diákjainak a jövőben nem kellene felelniük és dolgozatot írniuk.
A nyilvánosságra hozott szakiskolai kerettanterv szerint a szakmunkásképzők diákjainak a jövőben nem kellene felelniük és dolgozatot írniuk, hanem az órai munka alapján kapnának jegyeket - írta a Magyar Nemzet szerdán.

A lap szerint az úgynevezett fejlesztő értékelésnek a lényege, hogy nemcsak a szigorúan vett szaktárgyi tudást, hanem a tanuló önmagához mérhető fejlődését, szorgalmát is osztályozzák.

A változtatás azt szolgálná, hogy a gyengébb képességű diákoknak legyen esélyük sikereket elérni a tanulásban.

Az új, háromévesre redukált képzésben a tantervi javaslat heti 12 közismereti órát ír elő, amelyből 5 testnevelés, 2 idegen nyelv, vagyis magyarra, matematikára, természet- és társadalomismeretre heti 1-1 óra jut.

Olvasóink írták

56 hozzászólás
 • 56. machers 2012. szeptember 20. 15:24
  „"A változtatás azt szolgálná, hogy a gyengébb képességű diákoknak legyen esélyük sikereket elérni a tanulásban."

  Hibás koncepció!
  Ha egy csoportban a normát, az elvárásokat a gyengéhez igazítom, akkor az az erősebbeket húzza le. Pont fordítva kell működtetni. A kérdés "egyszerű". Hogyan tudom a gyengéket felhozni?!

  50.atama1985 2012.09.20. 08:42
  Heti egy matek, magyar, stb órával nem fog olyan tudást szerezni, amivel a későbbi továbbtanulását folytatni tudja.”
 • 55. pancser 2012. szeptember 20. 10:31
  „Ez az életre nevelés! Ha a cég elküld egy tanfolyamra ott sem kérnek számon, sőt ha jogsit akarsz tenni ott sem kell vizsgázni, nem kell itt vizsgázni senkinek. az orvosnak anatómiából, a kőművesnek falrakásból, a hegesztőnek hegesztésből, a festőnek szobafestésből stb. Miért is? "A változtatás azt szolgálná, hogy a gyengébb képességű diákoknak legyen esélyük sikereket elérni a tanulásban." Igazodjunk tehát a gyengékhez!
  Ennek ellenére ha az árajánlat hemzseg a helyesírási hibáktól, nem kell a festő, nem érdekel a lelkivilága, ha a munkája minőségtelen kérje a fizetségét attól aki felettünk van! Egy szakmunkás minden nap vizsgázik az életben, csak az iskolában nem kell neki. A festőknél maradva, a vevő még osztályozza is, az igényesnek, a fizetőképesnek csak ötös vagy kitűnő kell!”
 • 54. bszilvigyor 2012. szeptember 20. 09:40
  „Ugye ez csak vicc???? Az én fiam most kezdte a Lukácsban,csak reméleni tudom, hogy nem érinti majd ez a baromság. Feltételezek egy szigorú szülői hátteret, ami nálunk megvan és ha tetszik a fiatalúrnak ha nem én bizony kikérdezem és a sarkára lépek. El vagyok keseredve amúgy:((((”
 • 53. Dwatson 2012. szeptember 20. 09:30
  „Ha egy Fideszes kitalál akármilyen baromságot,olyat amin korábban ők is nevettek volna,azt is megszavazza a kétharmad!”
 • 52. BJ.MÓVÁR 2012. szeptember 20. 09:12
  „A fidesz szája íze szerint,kiagyalt társadalom kiépítésének az egyik fontos lépése ez a baromság!! A szakmunkásképzőben bele kell nevelni a tanulókba,hogy a tanárnak nyalizni kell,attól függ minden nem a tényleges tudástól/mivel azt nem is mérik se feleltetéssel,se dolgozattal/ A munkahelyen is ezt szeretnék,mindent szó nélkül alázatosan hajtson végre a dolgozó ,közben fizetését,pótlékait,jogait ez a kormány úgy megnyirbálta,ami már gyalázatos!!!!! Ráadásul az interneten se mondhat véleményt,mert ezek a piszkok még az indok nélküli felmondás lehetőségét is a munkáltató kezébe adták!!!! Szerintem,nem ilyen lovat akartunk!!!”
 • 51. Punxsutawney_Phil 2012. szeptember 20. 09:12
  „49. borsmenta
  Bocsáss meg, de mi nem tudunk a témában beszélgetni. Hozzászólásod teljes tájékozatlanságról árulkodik.

  48. öszödiböszme
  Magamra veszem, bár nem tudom nekem szólt-e.
  Nem mondtam, hogy ez a rendszer kifogástalan. Sőt.
  De azt mondom, hogy a jelenlegi nem megfelelő. A kommentelők sorai közt olvasva -a kormány szidalamzásán túl - mindenhol ott van a mai szakképzési rendszer kritikája, olvass csak vissza: motiválatlan, viselkedési norma hiánya, szakképzetlen, stb. Ezeket, tisztelt kommentelők, Ti írtátok!!
  A pedagógus kezében nagyon kevés eszköz van. Motiválni pedig csak azt lehet, aki erre fogékony, mint pl. atama1985.
  Egy cikk az origo-ról, pro és kontra, érdemes elolvasni:
  http://www.origo.hu/itthon/20120919-uj-modszerekkel-tanitanak-a-szakmunkaskepzokben-tanulokat.html”
 • 50. atama1985 2012. szeptember 20. 08:42
  „Ekkenekepen.
  "azok a <moderálva> amikből csak ennyi telik ki, hogy egy nyomorult szakmunkásképző azoknak tul képpen úgyis minden mindegy akárhonnan nézzük, esélyük sincs se a fejlődésre, továbbtanulásra de a normális melóra". Tudod régen hallottam már ekkora marhaságot. Én is szakmunkásképzőbe jártám és ács lettem, majd tetőfedő másodszakmát szereztem további két év alatt. Nem érzem magam sem nyomorultnak sem olyannak aki nem képes fejlődni. Később estin majdnem kitűnővel érettségit szereztem, majd építész diplomát. Jelenleg harmadéves vagyok a jogi karon.”
 • 49. borsmenta 2012. szeptember 20. 08:16
  „47. Punxsutawney_Phil

  Pont azért megy szakiskolába, mert az általános iskolai követelményeket nem tudta maradéktalanul elsajátítani.”
 • 48. öszödiböszme 2012. szeptember 20. 08:09
  „Barmok. A hoffmanrózsikát sok ökörségével együtt ki kéne zavarni a mezőre. nemzeti /már megint/ alap sz@rzterv. Azon keveseket azért megkérdezném akik védik ezt a baromságot, mit vélekedik róla a Pokorni. Na ennyit erről.”
 • 47. Punxsutawney_Phil 2012. szeptember 20. 07:09
  „Létezik olyan, hogy Nemzeti Alap Tanterv. Aki nem tudja mit is takar maga a fogalom, és mit tartalmaz (fórumozók közül véleményem szerint senki) annak csak be kell pötyögnie a google-be. Ez után van értelme beszélgetni róla,
  hogy mi az a szükséges természettudományi ismeretanyag egy szakmunkásnak, amit nem kapott meg 1-8 évfolyamon.
  Fejlődni csak az tud, akiben megvan erre a szándék. Sajnos a tanulók viszonylag kevés százaléka. Ők nyerik a szakmai versenyeket, ők azok akik végzés után is képzik magukat (nem első sorban szervezett oktatásban, hanem szakirodalommal pl.).”
 • 46. Mankapunka 2012. szeptember 20. 00:42
  „Az is elég szomorú a Gabi Laciban például,hogy a általános iskola 7-8. osztályos német tankönyvből tanul egy 17 éves diák.”
 • 45. machers 2012. szeptember 19. 23:43
  „34.newface11 2012.09.19. 18:31
  "Aki pedig a tudását akarja bővíteni, annak van lehetősége estin érettségit szerezni és akár még főiskolára/egyetemre továbbtanulni."
  Nem lesz rá lehetősége:
  "2 idegen nyelv, vagyis magyarra, matematikára, természet- és társadalomismeretre heti 1-1 óra jut."”
 • 44. machers 2012. szeptember 19. 23:39
  „25.Dr.Lang 2012.09.19. 16:17
  Teljesen logikus a kormány tervezet. Sok kis langot az országnak. A keze jó, a feje meg olyan, amilyen. Nézz utána ennek a két fogalomnak, hogy "átlagműveltség" és "szakbarbár".
  "Az új, háromévesre redukált képzésben a tantervi javaslat heti 12 közismereti órát ír elő, amelyből 5 testnevelés, 2 idegen nyelv, vagyis magyarra, matematikára, természet- és társadalomismeretre heti 1-1 óra jut."
  Ezzel a felkészüléssel esélyt sem adnak arra, hogy később továbbképezhessék magukat, tanuljanak, előrelépjenek. Bebetonozzák az életüket.”
 • 43. ekkenekepen 2012. szeptember 19. 22:28
  „azok a <moderálva> amikből csak ennyi telik ki, hogy egy nyomorult szakmunkásképző azoknak tul képpen úgyis minden mindegy akárhonnan nézzük, esélyük sincs se a fejlődésre, továbbtanulásra de a normális melóra ezzel együtt az olyan életre, innentől tesznek velük amit akarnak. Csak statisztikai adat az ország létszámában mind.”
 • 42. paci13 2012. szeptember 19. 21:11
  „Nem vitatom a legtöbb hozzászóló jó szádékát, jogos aggodalmát az érdemjegyek tervezett eltörlése miatt. Szerintem azonban a gond nem elsősorban a feleltetés/nem feleltetés, bár a számonkérés osztályzatokban való kifejezése egyértelmű visszajelzés, talán nevelőhatása is van, eltörlése ezért valóban erősen megkérdőjelezhető.
  Viszont képzeljük el, heti e g y óra un. "magyar irodalom" e g y óra un. "magyar nyelv" -nem tudom, de úgy kb. 35 hét lehet egy tanév. Tehát úgy kb. 130 óra a három év alatt. Lejön ebből jó pár óra hiányzás.
  Ugyan mekkora tananyaggal ("fogalmazás, helyesírás, Arany és Ady") tudják ebben a szűkre szabott óraszámban a tanárok "terhelni " a valószínűleg kevésbé tehetséges és nem kifejezetten motivált gyerekeket?
  Ki vállalja a felelősséget majd ott fönn a magasban, hogy "kiművelt emberfők" helyett "önmegvalósító" bunkócskák kerülnek ki az iskolákból?”
 • 41. zsi-ci 2012. szeptember 19. 20:38
  „Ha nincs dolgozat,akkor hogyan mérik fel a diákok tudását??? Órai munkával??? Mondjuk a helyesírást vagy a fogalmazást hogyan??? Vagy egy több ismeretlenes matek feladatot szóban fognak megoldani? Az órai munkát eddig is értékelték,az volt a szorgalom. De a valós tudást nem lehet az órai munka alapján lemérni!!!”
 • 40. zsi-ci 2012. szeptember 19. 20:29
  „Én nem voltam sose a tanárok kedvence(nem nyaliztam). Feleléskor mindig jobban kikérdeztek,mint a kedvenceket. Viszont a dolgozataimmal nem tudtak mit kezdeni,muszáj volt jó jegyet adniuk. Gondolom sokan jártunk ebben a cipőben. Na,most az új rendszer szerint,Mi megszívtuk volna. Én szerettem dolgozatot írni. Korrektebb dolog,mint a felelés.Azonos feltételeket biztosít!”
 • 39. mir 2012. szeptember 19. 20:17
  „38. newface11 2012.09.19. 20:05

  Ne forgasd ki a szavaimat mert nem ezt mondtam. De egy szakmunkásban szakmai tantárgyak mellett vannak más tantárgyak is és ott is teljesíteni kell valamint igenis számon kell kérni rajtuk ha már tanulják minimális műveltség senkinek sem árt. Különben meg egy középiskolás is el tudja végezni az asztalos tanfolyamot ha a kedve úgy tartja de most nem erről van szó. Nem értem hogy mi köze van annak, hogy számkivetett lesz valaki ahhoz hogy egy elmebaj roham következtében a kormány kitalálja, hogy nem kell felelniük meg dogát írniuk. És nem is állítottam hogy aki szakmunkásba kerül azok nem jó tanulók, hanem azt hogy ott is számon kell kérni őket mert a szakma mellett általános dolgokat is tanulnak és tanítanak nekik. És senki sem kérte tőlük, hogy verset elemezzenek ha elvégezték a sulit de amíg ott tanulnak addig nem árt megtanulniuk.”
 • 38. newface11 2012. szeptember 19. 20:05
  „37. mir
  Akkor szerinted nincs is szükség szakiskolákra, mert menjen mindenki technikumba, ott szép és okos lesz meg még szakmát is kap?
  Vannak olyan tanulók, akik az általános iskolai eredményeik alapján nem tudnak bejutni a szakközép vagy egyéb érettségit adó iskolába. Akkor velük mi legyen? Legyenek a társadalom számkivetettjei betanított munkásként még kevesebb eséllyel?
  Szerinted mi a jobb, ha egy gyerek a szakmunkás után úgy dönt, hogy ő nem elégszik meg ennyivel és leérettségizik vagy, ha valakit betolnak a középiskolába és rohadtul nincs kedve leérettségizni, de mondjuk szívesen lenne asztalos vagy ács, és így tele lesz tanulási kudarcokkal, mert nem tudja felvenni a ritmust, és az a vége, hogy félbehagyja a tanulást és egy életre megutálja az iskolapadot?”
 • 37. mir 2012. szeptember 19. 19:37
  „34. newface11 2012.09.19. 18:31

  A technikumoknak ugyanez a feladata csak ott előbb érettségit kell tenni. De mivel van egy úgynevezett kötelező tanterv ezért ha tetszik ha nem azt is tanulni kell amit nem szeretnek. Én is utáltam a jogot és stb mégsem háborogtam ellene úgy, hogy közben kitanítottak a szakmára.”
56 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csökkent az üzemanyagok ára

Csökkentette bruttó 8 forinttal a benzin és 5 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát… Tovább olvasom