Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

A szakiskolákban a legtöbb az agresszió

A gimnáziumokban a legkevesebb, míg a szakiskolákban a legtöbb az agresszió - állapította meg az oktatási jogok biztosa az iskolai erőszakról készített országos felmérés alapján.

Aáry-Tamás Lajos a pénteken Budapesten bemutatott kutatás adatait ismertetve elmondta: iskolai verekedésben minden tizedik diák részt vett.
A 11. évfolyamon tanító tanárok csaknem két százaléka állította, hogy valamelyik diák fizikai erőszakot követett el ellene, ugyanerről a diákok kevesebb, mint 4 százaléka tett említést. Ez az ellentmondás végig kísérte a kutatást, az erőszakra, illetve annak gyakoriságára általában másképp emlékeztek a megkérdezett pedagógusok és tanulók.

Így például a diákok 10 százaléka állította, hogy tanára bántalmazta, ugyanerre azonban a tanárok mindössze 2,6 százaléka emlékezett. Minden kétszázadik pedagógus számolt be arról, hogy szülőtől, vagy más hozzátartozótól valamilyen szintű fizikai erőszakot, "rángatást vagy lökdösést" kapott.

Az ombudsman azt hangoztatta: az agresszió nem csak pedagógiai probléma, mert a jelenség túlmutat az iskolán, ugyanúgy, ahogy például a gyermekszegénység.

Aáry-Tamás Lajos arra tett javaslatot, készüljön nemzeti stratégia az iskolai erőszak visszaszorítására, továbbá azt is kérte: az egyes iskolák készítsenek felméréseket, és kérjenek javaslatokat a diákoktól, pedagógusoktól, szülőktől a helyi ügyek megoldására.

Hiller István oktatási és kulturális miniszter közölte, az említett stratégia elkészítését a tárca is szükségesnek tartja; a dokumentum várhatóan 2010 végére, 2011 elejére készülhet el.

A szakminiszter szerint az iskolai erőszak az oktatásügy, a közoktatás egyik legsúlyosabb aktuális kérdése nem csak Magyarországon, de Európa-szerte is, ezért kezdeményezték az eddig legátfogóbb országos iskolai kutatás elvégzését. Azt mondta: az erőszak tompításához nem csak jogszabályi, de pedagógiai megoldások kellenek. Hozzátette, azt szeretné, ha az erőszak megfékezésére, megelőzésére összefognának egymással a szülők, diákok és a pedagógusok.

A kutatási adatok elemzéséből egyebek mellett kiderült, hogy a diákok között lényegesen több az erőszakos cselekmény, mint a diák-tanár viszonylatban.

A diákok egymás közötti gyakoribb "agressziós tettei" közé tartozik a kiabálás, a megszégyenítés és a kiközösítés. Ez utóbbi az ombudsman szerint elsősorban a lányok "fondorlatos" módszerei közé tartozik, és kevésbé jellemző a fiúkra.

Az egyes képzési típusú intézmények között jelentős eltéréseket találtak a kutatók. Így például megállapították, hogy a szakközépiskolákra a diákok egymás közötti verbális, tehát szóbeli agressziója a jellemző. A szakiskolák "egyedi vonásai" között említették, hogy csak itt mutatható ki a szülők és a pedagógusok közötti verbális agresszió.

A jellegzetes fegyelmezési eszközök is eltérőek az egyes iskolatípusoknál; a gimnáziumokban inkább szóban igazítják helyre a rendbontót, a szakközépiskolákban elégtelent adnak ugyanezért, míg a szakiskolákban inkább kiküldik a diákot az óráról vagy behívatják a szülőket.

A tanárokkal szembeni tekintélytisztelet mértékét mérve kiderült, hogy ez a gimnáziumokban a legalacsonyabb és a szakiskolákban a legmagasabb. A felmérés során azonban nem találtak különbséget a fővárosi és a vidéki iskolák jellemzői között.

A kutatás több közkeletű vélekedést nem tudott igazolni, így például azt, hogy a vallásosságnak bármilyen hatása lenne az iskolai agresszióra. Megállapították ugyanakkor, hogy azok a diákok, akik több időt töltenek a tévé előtt vagy a számítógépes játékokkal, agresszívebbek azoknál, akik kevesebbet. Azt azonban továbbra sem tudják, "melyik volt előbb": az eleve agresszív diákok néznek több televíziót vagy játékot, vagy éppen ezek teszik őket agresszívvá.

A kutatás során 186 középiskolában töltöttek ki kérdőívet a 11. évfolyamos osztályokban, valamint az itt tanító tanárok körében. A felmérésben 4.375 diák és 980 pedagógust kérdeztek meg.

A kutatásra a tárca 10 millió forintot biztosított, ez az összeg már nem tette lehetővé, hogy a szülőket is megkérdezzék az iskolai erőszakról.

Olvasóink írták

 • 11. Csetneky 2009. december 13. 14:34
  „szocdem olvtárs!

  Az iskolák és pedagógusok tekintélyét nemcsak a szakiskolákban - fedőnevükön szakmunkásképzőkben - hanem minden létező iskolában rombolta a "liberális" oktatáspolitika. Nem tudom, milyen korú gyermekeid vannak, de nekem személyes tapasztalataim vannak arról, hogy az általános iskolákból mely gyerekek mennek végül szakiskolába. Egy osztályba véleményem szerint több a soknál 3-4 ilyen gyerek, de mi lehet ott, ahol mindegyik ilyen? Ezért merem bátran kijelenteni, mindenki a saját gyermekét kapacitálja arra, hogy oda járjon, ne másét.

  Egyébként én sem vagyok Mekk mester, ha valami elromlik a lakásban, szerelőt hívok. Viszont a végzettségemnek - amit nem szakmunkásképzőben szereztem - köszönhetően olyan munkám van, melynek jövedelméből kifizetem a mestert és még marad is.”
 • 10. tódi 2009. december 13. 10:00
  „Azért a beilleszkedésre képtelen , agresszív , ápolatlan , neveletlen , túlkoros gyerekek / gyerekek ? /
  nem gimibe járnak.

  Ha kötelező lesz, őket befogadni oda is , valami fajta képzelt egyenlősdi alapján akkor ott is lesz épp elég.”
 • 9. zsu911 2009. december 12. 18:08
  „Már rég elmúlt az a rendszer, amikor gimnáziumba csak a tehetősebb szülők gyermekei kerülhettek, egyszerűen csak annyi az ok, hogy aki gimnáziumba, szakközépbe jár, abban általában már van annyi kultúra, hogy nem az erőszakban látja a megoldást. Ne próbáljunk meg mindent a "rendszer hibája"-ként elkönyvelni...”
 • 8. szocdem 2009. december 12. 16:27
  „Kedves Zaraki_Kenpachi olvtárs!

  Ezt írod:

  " csak a nagyobb ... jutnak oda (már mint a gimnáziumba)mi? :))) Akikból aztán az országot kifosztó szarjankók, vagy munkakerülők lesznek :)"

  Valóban reális esély van rá, hogy munkanélküliek legyenek.. Az országot egyébként csak kb 7 000 ember bitorolja, és a legtöbbnek diplomája sincs! Sőt. Van aki bajban volna, ha hiteles módon bizonyítani kellene hogy télleg elvégezte a 8 osztályt!!!! Szóval a ginázium csak determinál, de semmiképp nem jelent rosszat!”
 • 7. szocdem 2009. december 12. 16:23
  „Csetneky olvtárs!

  Ezt írod:
  " Ismét egy adalék azoknak, akik MÁS gyerekét folyamatosan arra kapacitálják, hogy menjen szakiskolába, miért nem szívesen íratja oda a szülő a gyermekét."

  Az iskolai agresszió nem kifejezetten azért van, mert pl a szakiskolákban sok a hátrányos helyzetű gyerek, hanem azért, mert az utóbbi 20 évben sikerült leromboni az iskolák, és a pdagógusok tekintélyét. Megjegyzem: rosszúl fizetett pedagógusoktól nem is várom el, hogy jobban teljesítsenek!

  Másklönben a szakiskolákba azért nem íratják szívesen a gyereket tisztelt honfitársaink, mert meggyőződésük, hogy ha diplomás lesz a gyereke, akkor majd milyen jó lesz neki.. És nem lesz az! ezt egyre többen ismerik fel, de már késő! Félmillió társadalomtudományosan képzett munkaerőpiaci felesleget termelt ki az ország az elmúlt 20 évben!!! 15 év múlva nem lesz aki megjavítsa a csapot, kitisztítsa a csatornát, átfűzze a villanyvezetéket, stb. így nem csak eu-s koldusok, de putrisok is leszünk, hála az MSZP-nek meg a többi pedrett bajszú magyarmutyis baromnak...”
 • 6. kivagyokén 2009. december 12. 15:09
  „Ezt felmérés nélkül bármelyik épelméjű ember megmondta volna. A dolog egyszerű. 16 éves korig ISKOLAKÖTELES a gyermek, akkor is ha a 8. osztály 2,00 eredménnyel végezte el (esetleg átengedték hogy ott ne kelljen kínlódni vele) 20-25 évvel ezelőtt a szakmunkásképző iskolák töltötték be ezt a szerepet, legalábbis a kevésbé keresett szakok. Győrben például az akkori 400-as és 401-es számú szakmunkásképzőnek jutott ez a ,,hálás" feladat. Ez természetesen az iskola jó hírébe került, amit az elmúlt 20 évben sikerült visszaszerezni. Akkor is és most is ,,kiskaput" jelentett, ha a tanuló X mennyiségű igazolatlan órát szedett össze. A különbség az, hogy most ilyenkor megjelenik a mindenféle ,,Ombudsman" és a tanulók jogait hangoztatva lejáratja az iskolát. Szegény diákokat ,,elverik" a tanárok? Pár évet jártam iskolába, de akárhogy erőltetem az agyamat nem emlékszem olyanra, hogy reggel 1/2 8-kor elvertek volna. Egy kezemen meg tudom számolni hányszor ,,kaptam". Több min 20 év távlatából mondhatom, azt hogy KÖSZSÖNÖM! Olyan meg nem fordult elő, hogy valamelyikünk kezet emelt volna a tanárra. Ez most nagyon divatos ,,sport". Természetesen a tanárnő, vagy a nyugdíjból visszarángatott tanár a célpont, az ugyanis nem üt vissza.
  Ezt mindenki tudja, viszont el lehetett költeni 10 milliót”
 • 5. gamergabor 2009. december 11. 22:03
  „most nem mondok város nevet.Én szakközépbe járok tényleg nyugis.
  Múltkor haverokkal elmentünk a szakiskola utcájába hát amilyen sebességgel igyekeztünk arra lévő boltba olyan sebesen menekültünk a sok kisebbség miatt.”
 • 4. Zaraki_Kenpachi 2009. december 11. 21:41
  „pmc, csak a nagyobb ...ök jutnak oda mi? :))) Akikból aztán az országot kifosztó szarjankók, vagy munkakerülők lesznek :)”
 • 3. 13.István 2009. december 11. 20:02
  „Hány kérdés volt a kérdőíveken ?
  Kérőívek ezek szerint 1867,4136 Ft -be kerültek darabonként kiértékelve .
  Az összes kérdőívet mind az 5355 db. még sablonos módszerrel is
  mennyi idő alatt lehet kiértékelni ?”
 • 2. pmc 2009. december 11. 19:10
  „"A gimnáziumokban a legkevesebb,"

  vajon miért ?
  nem nehéz kitalálni
  odáig bizonyos hátrányos helyzetüek nem jutnak el...”
 • 1. Csetneky 2009. december 11. 17:18
  „Ezért az eredményért kár volt 10 millát kidobni. Én ötért megmondtam volna ugyanezt, egy perc alatt. Mármint hogy a gimnáziumokban a legkevesebb, a szakiskolákban a legtöbb az agresszió. Vagy valami haver cége készítette a felmérést, mint a Hagyó elvtárs által irányított Bkv-nál 20 milláért a fénymásolóállomány felmérését?
  Ismét egy adalék azoknak, akik MÁS gyerekét folyamatosan arra kapacitálják, hogy menjen szakiskolába, miért nem szívesen íratja oda a szülő a gyermekét.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Járhat a vonat Hegyeshalom és Rajka között

Az eredeti elképzelésekkel szemben részlegesen megtartja a vasúti személyszállítást Hegyeshalom és… Tovább olvasom