Kisalföld logö

2017. 05. 23. kedd - Dezső 14°C | 24°C Még több cikk.

A szakértő szerint túlzás baby boomról beszélni

Az év első öt hónapjában öt százalékkal magasabb lett a születések száma, mint a múlt év azonos időszakában.
A születések számának 5 százalékos emelkedése a kezdete is lehet valaminek, de baby boomról beszélni túlzás - jelentette ki a Magyar Nemzetnek adott nyilatkozatában Pongrácz Tiborné, a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének igazgatóhelyettese. A demográfus, szociológus szerint szükség volna egy jogosítványokkal felruházott egységes szervezetre, amely összehangolja a családokat érintő intézkedéseket.

Az év első öt hónapjában öt százalékkal magasabb lett a születések száma, mint a múlt év azonos időszakában, ennek szól az öröm - mondta a szakértő a lap szombati számában közölt interjúban. Úgy vélekedett azonban, hogy az összehasonlítás alapja, amiről az ötszázalékos növekedés szól, rossz. Tavaly ugyanis 2010-hez képest az első öt hónapban tízszázalékos születésszám csökkenés volt. Lehet, hogy csak egyszerű korrekcióról van szó, hiszen ami előbb tíz százalékkal csökken, majd öt százalékkal növekszik, az nem igazi gyarapodás - mondta.

"Várjunk a következtetésekkel az év végéig, és ha akkor is ilyenek az eredmények, akkor már elértünk valamit, de tudni kell, hogy 2011-ben kétezer gyermekkel kevesebb született, mint 2010-ben. A 88 ezer élve születéssel lesüllyedtünk a 90 ezres szám alá" - fejtette ki.

A kormány által bevezetett családi adókedvezményt nagyvonalú intézkedésnek nevezte a demográfus, hozzátette ugyanakkor, hogy hiányolja a rendszerszemléletet. Nem vizsgálják az egyes intézkedések negatív hatásait, elfogadják például az új munka törvénykönyvét, amelyben az áll: ha valaki a gyerekével betegállományba megy, ugyanúgy felmondhatnak neki, mintha gyermektelen volna, kivéve, ha fizetés nélküli szabadságra megy. Úgy vélekedett, kellene egy jogosítványokkal rendelkező egységes szervezet, amely összehangolja a családokat érintő intézkedéseket.

A szakértő úgy látja: a gyermekek megszületésének a biztonságérzet és a kiszámíthatóság hiánya a legnagyobb akadálya, az, hogy tizenöt évre lehessen tervezni, ne csak néhány hónapra. A francia családpolitikát azért mondják sikeresnek, mert 1975 óta stabil; bár kormányok jönnek-mennek, abban konszenzus van, hogy a családpolitika nem változik - mutatott rá.

Pongrácz Tiborné hangsúlyozta: Magyarország még olyan szerencsés helyzetben van, hogy fontos érték a gyermek, sajnálják, ha valaki gyermektelen. Ugyanakkor, bár a családok két-három gyermeket terveznek, ebből csak 30 százalék valósul meg, míg Hollandiában például 75 százalék. A 30 éves nők 50 százalékának, és a most 35 éves nők 22 százalékának nincs gyermeke - mutatott rá. A demográfus ennek okát a párkapcsolati problémákban látja. Mint elmondta, beszűkültek az ismerkedés azelőtt jól bevált és ismert terepei. A gyermektelen nők nagy részének párkapcsolata sincs.

Ha viszont elterjed a nem tudatos gyermektelenség, az előbb-utóbb elfogadott lesz a társadalomban, amint az élettársi kapcsolatok is. A 90-es évek elején még a társadalom 25 százaléka fogadta el az élettársi kapcsolatot, a 90-es évekre azonban ez az arány felment 75 százalékra. Azelőtt fontos volt, hogy a gyerek házasságban szülessen, ma már nem fontos - mondta az igazgatóhelyettes.

Olvasóink írták

 • 8. bojtár 2012. augusztus 13. 12:00
  „érdekes több internetes tanulmányban azt írták,hogy határozottan fogy a Magyar”
 • 7. háté 2012. augusztus 11. 20:02
  „baby boomról - gyerek születés fellendülése. - hiába na, a kisebbségi babi boom - projekt, jól fizet! - az adónkból
  Mit mondjak nekem magyarul érthetőbb, és értelmesebb!”
 • 6. Túrabakancs 2012. augusztus 11. 17:08
  „Sajnos valóban nem abban az országrészben van "Boom", ahol kellene, hanem kelet- Magyarországon.
  Ebből pár évtized múlva valóban lesz "Boom", de más értelemben. Már ha értitek...”
 • 5. Bo9903 2012. augusztus 11. 13:51
  „A baby boom-nak nincs magyar megfelelője????????? Amúgy tény, hogy fogyunk, sokkal többen halnak meg, mint ahányan születnek, munkahelyek nincsenek, evidens hogy a gyerekgyáros pigmentáltak gyártják a purdékat, mert OVrezesbanda eltarjta őket amúgy is, és nekik csak jogaik vannak. Tehát a magyar fogy, a pigmentált meg egyre több...”
 • 4. torabora 2012. augusztus 11. 12:45
  „80% meg HIT gyüli ez a nagy többség.”
 • 3. ISU 2012. augusztus 11. 12:20
  „Na az ilyen statisztikák jellemzik a fityisz kormányzatot !
  Kuszaszemű örülhet, mert ez is az egykulcsosnak titulált SZJA következménye.
  Biztosan nem a kedvezően érintett körökben volt a legtöbb születés szám.
  Most már tanulhatnának ennyi baklövés után és nem nyilatkoznának hülyeségeket !!!”
 • 2. onem 2012. augusztus 11. 10:30
  „és az a 80 % továbbra is segélyekből szeretne jól élni!!!”
 • 1. drKotász 2012. augusztus 11. 10:02
  „Csak az a szomorú, hogy a 80 százalék a születéseknek, nem magyar.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fogyasztóvédelmi problémák a kerti bútoroknál

Az NFH szerint a gyártók és a kereskedők nem ismerik teljes körűen a kerti bútorokra vonatkozó… Tovább olvasom