Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 13°C | 24°C Még több cikk.

A szabályozási szint felett van a Balaton vize

Az elmúlt csapadékos napok hatására már 6 centiméterrel magasabb a Balaton vízszintje, mint az üzemi szabályozási maximuma.
Az elmúlt csapadékos napok hatására már 6 centiméterrel magasabb a Balaton vízszintje, mint az üzemi szabályozási maximumnak számító 110 centiméter, de egyelőre nem tervezik a Sió zsilip megnyitását - mondta Csonki István, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője pénteken az MTI-nek.

Hozzátette, rendszeresen figyelik az előrejelzéseket és ellenőrzik a magas vízszint hatását a kritikusabb tóparti részeken.

Elmondta: a Balaton vízgyűjtőjére az elmúlt napokban hullott jelentős csapadék miatt pár nap alatt több centimétert emelkedett a tó vízszintje, és ez a folyamat várhatóan a következő napokban is tovább tart. Mindez nem számít rendkívüli helyzetnek, hiszen a sokévi átlagnak megfelelő csapadékmennyiség hullott az elmúlt hónapokban. A különbség annyi, hogy a csapadék a téli időszakban, a szokásostól eltérően, az enyhe időjárás miatt, nem hó formájában érkezett. Így a vízgyűjtőre hulló eső nem a tavaszi olvadással, lassan és sok veszteséggel jut el a Balatonba, hanem rövid idő alatt nagyobb víztömeg éri el.

A szakember elmondta, még nem tervezik a Sió zsilip megnyitását. A meteorológiai előrejelzéseket figyelembe véve, kéthetente stratégiai megbeszélést tartanak.

Csonki István közölte: a szakemberek már egy ideje vizsgálják azt, hogy a vízszintmaximum milyen feltételekkel emelhető 110 centiméter fölé, s mennyivel.

Hozzátette, tavaly volt az elmúlt évtizedek legmagasabb, 127 centiméteres vízszintje, de csak egy-két napig, és eközben nem volt a térségben erős szél. Az erős szél hatására ugyanis a tó víztükre 20-40 centiméteres kilengésre is képes: az egyik parton ennyivel alacsonyabb, míg a szemben lévőn ennyivel magasabb a vízszint. Valójában ez teszi kritikussá a magas vízszintet, főként a mélyen fekvő településrészek számára, elöntéssel fenyegetve egyes településrészeket.

Csonki István szerint a tavaly javarészt magasabban tartott vízszint, valamint az idei év tapasztalatai már elegendő tesztidőszaknak tekinthetőek ahhoz, hogy ez év vége felé elkészülhessen egy tudományosan megalapozott, gyakorlati tapasztalatokon alapuló szakmai elemzés arról, milyen feltételekkel emelhető meg a tó szabályozási vízszintmaximuma.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Elmeszelheti˝ a házi pálinkafőzést az Európai Bíróság

Előzetes információk szerint a döntés értelmében azok is kötelesek jövedéki adót fizetni, akik… Tovább olvasom