Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

A Sulinet Expressz is a megszorítások áldozata lett

A Gyurcsány Ferenc által szombaton bejelentett megszorító csomag alapján az év végével megszűnik a számítógép-vásárlás 60 ezer forintos adókedvezménye. Ezzel véget ér a Sulinet Expressz három éves története, de az év végéig még vehetők kedvezménnyel számítógépes konfigurációk.
A kormányfő szombaton jelentette be a költségvetési kiigazításokat. Ezek között több adókedvezmény is megszűnik, köztük 2007 januárjától a számítógépvásárlás 60 ezer forintos kedvezménye is.

A Sulinet Expressz program 2003-ban indult: eredetileg tanárok, diákok, gyermeküket iskoláztató szülők, felnőttképpzésben tanulók vehettek kedvezményesen számítógépet. A kezdeti konstrukcióban a gépek árából évenként 60-60 ezer forintot lehetett visszaigényelni, így - például a tartós bérlettel - az érintettek akár ingyen is juthattak számítástechnikai eszközökhöz.

Konjunktúra

A termékek köre kezdetben rendkívül széles volt, így például lehetett digitális fényképezőgépet, digitális videokamerát, projektort, hangfalakat és játékokhoz való botkormányokat is venni adókedvezménnyel. A programot emiatt számos kritika érte: többek szerint az nem csak oktatási célokat szolgált, hanem a konjunktúra állami eszközökkel való élénkítésével a kereskedők jóllakatását is.

2004-elején szűkült a megvásárolható termékek köre, majd jelentősen megváltoztak a feltételek. Jelentősen kibővült a jogosultak köre, 50 százalékos önrészt vezettek be, az adókedvezményt pedig sávosan érvényesítették.

Azóta bárki vehet kedvezményes számítógépet, aki személyi jövedelemadót fizet. Akinek a jövedelme kevesebb évi 3,4 millió forintnál (havi bruttó 280 ezer forint), az összevont adóalap adóját csökkentheti a vásárlásra fordított összeg 50 százalékával, de legfeljebb évi 60 ezer forinttal. Bármilyen vásárlás esetén így az eszköz felét mindenképpen ki kell fizetnie a vásárlónak.

Asztali gép és laptop

Ha valaki évente 3,4-4 millió forint között keres, az összevont adóalap adóját sávosan csökkentheti. Az adókedvezményt az évi 4 millió forintnál többet keresőkre nem érvényes. 2005 novembere óta a Sulinet Expresszben már csak asztali számítógép konfigurációkat és hordozható számítógépeket lehet vásárolni.

A Sulinet forgalma 2003-ban és 2004-ben is meghaladta a 22 milliárd forintott. 2005-ben némi csökkenés volt érzékelhető (18 milliárd forint). A legfrissebb adatok szerint 2006 júnis 11-ig 3 milliárd forintért vásároltak számítástechnikai eszközöket a programban.

Azt, hogy a Sulinet Expressz mégiscsak lendített valamit a hazai számítógépes ellátottságon, mutatja, hogy míg 2002-ben 21 gép volt egy háztartásban, 2005 áprilisában már 41. A programnak azonban végig nem volt része a kedvezményes internet-előfizetés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Holland győzelem a szerbek ellen

Hollandia szokásos labdatartó játékát kiválóan játszva gyors szélsőinek köszönhetően legyőzte a… Tovább olvasom