Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

A Stabilitás nem biztat maradásra

A Stabilitás Pénztárszövetségnek nincs joga arra, hogy maradásra biztassa a magán-nyugdíjpénztárak tagjait, de előbb a törvényjavaslat elfogadását próbálja megakadályozni, majd ha ez nem sikerült, akkor magyar és nemzetközi jogorvoslatokkal él.


A Stabilitás Pénztárszövetségnek nincs joga arra, hogy maradásra biztassa a magán-nyugdíjpénztárak tagjait, de előbb a törvényjavaslat elfogadását próbálja megakadályozni, majd ha ez nem sikerült, akkor magyar és nemzetközi jogorvoslatokkal él - mondta Bába Julianna a szervezet elnöke a maradok.blog.hu-nak adott interjúban.

A parlament előtt lévő, és a magán-nyugdíjpénztári tagokat az állami nyugdíjrendszerbe átvivő törvényjavaslat elfogadásáig a Stabilitás Pénztárszövetség annyit tehet, hogy megkísérli megakadályozni azt, hogy a javaslatból törvény legyen. Különösen azt nehezményezik, hogy ahogyan a magán-nyugdíjpénztári tagdíjnak az állami pénztárba 2011 végéig történő átutalását kötelezővé tevő, illetve a pályakezdők kötelező magánpénztári belépését eltörlő törvény előkészítésekor, úgy a mostani javaslat beterjesztése előtt sem konzultált a kormány a magán-pénztárakkal - mondta az elnök.

A pénztárak készítettek tervet arra, hogy az állami költségvetés kiadási oldalán milyen tételeket lehetne törölni, hogy csökkenjen az állam kiadása, de javaslataikat a kormány nem hallgatta meg. A mostani törvényjavaslattal a kormány átlépte azokat az alkotmányos határokat, amelyeket egy kormány sem léphet át - tette hozzá.

A Stabilitás - a törvény elfogadása esetén - előbb a köztársasági elnököt kéri fel arra, hogy ne írja alá, hanem küldje el azt az Alkotmánybírósághoz (AB) előzetes normakontrollra. Amennyiben ez nem történik meg, úgy maga kéri az AB-től a törvény megsemmisítését. Az ugyan is sérti az állampolgárok önrendelkezését, és a közteherviselést is. Ezeket pedig vizsgálhatja az AB, ha a tulajdon sérelmének vizsgálatától el is tiltotta az alkotmány módosítása.

Amennyiben az AB nem tárgyalja az ügyet - amire elegendő ideje lenne december közepe és január vége közt - akkor következik a nemzetközi jogorvoslat. Levelet írnak Barroso európai bizottsági elnöknek, értesítik az Európai Parlamentet, illetve keresetet indítanak az emberi jogi bíróság előtt.

Arra a kérdésre, hogy a tagok mit tehetnek a jelenlegi helyzetben, azt válaszolta Bába Julianna, hogy várják meg a törvény elfogadását.

Olvasóink írták

 • 2. tudorka 2010. november 29. 20:21
  „poto

  Polgárháború barátom, mert ez a böszme Viktátor magától nem tér észhez.”
 • 1. poto 2010. november 29. 17:20
  „Ez egyenlőre nem túl biztató.
  A Köztársasági Elnökhöz szerintem teljesen felesleges elmenni.Úgy is azt teszi amit a Viktor mond neki.
  Az Alkotmány Bíróságot akkor teszi tönkre a kormány amikor azt a kedve úgy tartja.
  EU ?
  Érdekli is Barosot,hogy mi van ezzel a 3 millió emberrel.
  De akkor mi a megoldás???????????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A magánpénztárban maradásra buzdít nyolc közgazdász

A magánnyugdíjpénztárakban maradásra buzdítja a tagokat nyolc közgazdász, közöttük volt… Tovább olvasom