Kisalföld logö

2018. 07. 21. szombat - Dániel, Daniella 17°C | 30°C Még több cikk.

A sportlövők tiltakoznak a fegyvertartás szigorítása miatt

A tervezett jogszabály-módosítás példa nélküli Európában, és az egyesületek sem személyi, sem anyagi, sem technikai oldalon nem alkalmasak a feladat ellátására.

A Magyar Sportlövők Szövetsége tiltakozik a kormány, a fegyvertartás szabályait szigorító "szakszerűtlen és kampányízű" jogszabály-tervezete ellen, ami véleményük szerint a sportág tönkretételét, valamint bűnügyi szempontból kockázatos fegyverarzenálok létrehozását jelentené.

Krzyzewsky Miklós elnök és Kovács Tibor főtitkár szombaton az MTI-hez eljuttatott, Bajnai Gordon miniszterelnöknek címzett nyílt levelében személyes találkozót kért, hogy a szerintük átgondolatlan és felelőtlen döntés meghozatala előtt kifejthessék érveiket. Közölte, a médiából értesültek arról, hogy a kormányfő olyan jogszabály-módosításra utasította Forgács Imre szakminisztert, amely szerint a sportlövők saját sportfegyvereiket kizárólag az egyesületükben tárolhatják a jövőben. Emlékeztettek arra, hogy a "szakma legavatottabb ismerői" csütörtökön egyeztetést tartottak az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumban. A megbeszélésen egységes álláspontra jutottak abban, hogy a sportlövők első fegyverhez jutásuk előtt a legszigorúbb pszichológiai vizsgálaton essenek át.

Közölték azt is: a résztvevők a leghatározottabban kifejezték álláspontjukat abban a tekintetben, hogy a fegyver tárolása és szállítása területén érvényben lévő szabályozás "radikális fordulatot nem igényel", ám bizonyos korrekciók szükségesek. Ezzel összefüggésben a sportlövők úgy látják: Bajnai Gordon, a médiában tett nyilatkozata "ezzel a koncepcióval gyökeresen ellentétes". Mint írták, Bajnai Gordon szándéka az ő olvasatukban azt jelenti, hogy a szakminisztert olyan jogszabály módosításra utasította, ami szerint a sportlövők a fegyverüket kizárólag a sportegyesületükben tárolhatnák a jövőben. Közölték, tiltakoznak a jogszabály módosítása ellen.

Mint írták, a tervezett jogszabály-módosítás példa nélküli Európában és olyan feladatokat róna társadalmi szervezetekre, amely kivitelezhetetlen számukra, hiszen a sportegyesületek sem személyi, sem anyagi, sem technikai oldalon nem alkalmasak a feladat ellátására. Ezen túlmenően a rendelkezés diszkriminatív a sportlövők vonatkozásában, hiszen az egyéb fegyvertartásra nem vonatkozna. Közölték, úgy látják, a döntés megvalósulása esetén fegyverarzenálok létrehozását eredményezné a lőtereken, amelyek sokkal nagyobb bűnügyi kockázatot jelentenek, mint a jelenlegi sportolói fegyvertartás. Jelezték azt is, hogy a tervezett megoldás egy 15 olimpiai versenyszámmal rendelkező sportág tönkretételét jelentené. Utaltak arra, hogy a Magyar Sportlövők Szövetsége 1871 óta működik, a világ első nyolc sportlövő szövetsége között van. Véleményük szerint ez a rendelkezés azt eredményezi, hogy a sportlövők többsége visszaadja fegyverét, ezzel megszűnik klubtag és versenyengedélyt kiváltó sportlövő lenni, ami által a sportlövő egyesületek anyagi helyzetét lehetetlenné teszi.

Ez pedig a magyar sportlövészet megszűnését eredményezi. Bajnai Gordon a rendőrség évértékelő értekezletén azt mondta: az elmúlt hónapok tragikus, vagy majdnem tragikus lövöldözései arra hívták fel a figyelmet, hogy Magyarországon szigorítani kell a fegyverhez jutás és a fegyverhasználat szabályait is. Az igazságügyi és rendészeti miniszter az értekezlet után azt mondta, két területen lát szükségesnek változtatást. Az egyik a pszichológiai alkalmasság, a másik pedig a fegyvertárolás kérdése. Úgy fogalmazott: nem maradhat az a szabályozás, amely lehetővé teszi, hogy "különösebb nehézség nélkül el lehessen vinni a fegyvert, és nem sportlövészet céljára használni".

A fegyvertartás szigorításának kérdése annak kapcsán került ismét elő, hogy a rendőrség a múlt héten elfogott egy 22 éves budapesti egyetemistát, aki a gyanú szerint huszonkét ember meggyilkolását tervezte saját egyetemén, vagy egy fővárosi bevásárlóközpontban. A lakásán tartott házkutatás során 9 milliméteres, sportlövői engedéllyel tartott Parabellum lőfegyvere mellett egy gázpisztolyt is találtak, amelyre szintén volt engedélye. Tavaly novemberben egy 23 éves hallgató, aki szintén egy lövészklub tagja volt, a Pécsi Tudományegyetem biofizikai intézetében maroklőfegyverrel megölte egy csoporttársát és életveszélyesen megsebesített egy 19 éves fiatalembert. A lövöldözésben súlyos sérülést szenvedett egy 36 éves, laboránsként dolgozó férfi és egy 54 éves takarítónő is.

Olvasóink írták

 • 8. lakatos 2010. február 21. 16:28
  „Sajnos egy-két hülye végett lehetetlenítik el a lövész klubok működését!Ha ez az egyetemista elvégzi az iskolát és utána kezd el lövöldözni,elgondolkozhatnánk,milyen emberek is kerülnek ki az egyetemekről!Talán még politikus is válhatott volna belőle!!!”
 • 7. Reális 2010. február 21. 14:02
  „Rettegnek az elvtársak,rettegnek!”
 • 6. janika 2010. február 21. 12:53
  „Mit akar ez a töketlen "hatóság" még, azt sem képes megelőzni,hogy az analfabéták jogosítványt vegyenek Magyarországon.”
 • 5. idegen 2010. február 21. 09:47
  „Ráadásúl ha valaki lövöldözni,vagy rabolni akar az nem a hivatalosan tartott fegyverrel fogja elkövetni.A legkevesebb gond a hivatalosan tartott fegyverekkel van.Aki meg lövöldözni akar bevásárlóközpontban annak nem kell fegyvertartási engedély.Fegyvert meg minden utcasarkon vehetsz ha akarsz.”
 • 4. pancser 2010. február 20. 22:36
  „Istentelenül félnek a fegyverektől!”
 • 3. Baradlay 2010. február 20. 22:16
  „Pontosan,fegyverezd le a nemzetet,jonnek a munkasorok!!!!!!!!!!”
 • 2. pirosász 2010. február 20. 21:32
  „Félnek az elvtársak,hogy kapnak a szemük közé egy kis ólmot!”
 • 1. tódi 2010. február 20. 19:57
  „Butaság = tényleg csak kampányfogás .

  Önvédelmi fegyver alapjog lehetne - mindig az ember a hülye !

  A szlovákok is megoldották, mégsem lövik halomra egymást .”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leváltották Pécsi Ágnest

Visszahívta alelnöki tisztségéből Pécsi Ágnest a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) szombati, XIX.… Tovább olvasom