Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

A speciális gyógyszerekhez kapcsolódó „diéta

Az étkezések előtt 20 perccel, vagy 1,5 órával utána célszerű a levodopakészítményeket bevenni. Kivéve a HBS Madopart.

ÓVATOSAN A FEHÉRJÉKKEL


Mivel a fehérjéket felépítő aminosavak felszívódása ugyanazokon a csatornákon keresztül történik a bélben, levodopatartalmú gyógyszer (pl. Madopar, Sinemet, Duellin) bevételével egy időben történő fehérjegazdag táplálkozás gátolja a szer felszívódását, nagymértékben rontja a hatásfokot. Ezért az étkezések előtt 20 perccel, vagy 1,5 órával utána célszerű a levodopakészítményeket bevenni (kivéve a HBS Madopart, amelyet az étkezés vége felé). Problémát jelenthet, hogy a gyógyszer mellékhatásaként a betegek egy részénél émelygés, illetve gyomorfájdalom jelentkezik, tehát az étkezésre szükség lehet a gyógyszer bevételéhez. Ez esetben fontos, hogy ne legyen fehérjében dús az étel.


MIT ÉS MIKOR EGYÜNK?

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a gyógyszer bevétele után 20 percen belül, illetve az azt követő 1,5 órán belüli időszakban történő étkezéseknél nem ajánlott húst, húskészítményeket, tejet, tejtermékeket, tojást fogyasztani, mivel ezek a legmagasabb fehérjetartalmú élelmiszerek. Ez megoldható az étkezések idejének eltolásával a gyógyszer bevételének megfelelően (lásd az előbb leírt időtartományt), vagy az étkezések hagyományos összetételének módosításával: reggeli gyógyszerbevételnél például reggelire csak margarint, lekvárt, mézet fogyasszanak a pékáruhoz, folyadékként pedig teát vagy ásványvizet válasszanak, tízórainál (ami már kívül esik azon az időtartományon, amikor az étel még befolyásolná a gyógyszer felszívódását) már fogyaszthatóak a húskészítmények, tejtermékek, tojás. (Dopaminagonisták esetén nincs ilyen étrendi korlátozás, sőt, inkább az étkezés közepén-végén ajánlott a gyógyszerbevétel.)


KEVÉS ZSÍRT!


Mivel a magas zsiradéktartalmú ételek több órán keresztül tartózkodnak a gyomorban, szintén rontják a gyógyszer felszívódását, ezért törekedni kell arra, hogy mind húsok, húskészítmények, mind tejtermékek esetén a zsírszegény változatokat válasszák (pl. csirke-, pulykahús, sertés- és marhahús sovány részei, halhús, párizsi, Zalai, gépsonka, pulykafelvágott, sovány tejföl, félzsíros és sovány sajtok, túró). Az ételek elkészítéséhez csak kevés (lehetőleg növényi) zsiradékot, például növényi olajat, főző-, sütőmargarint használjanak, és kerüljék a bő zsiradékban elkészített ételeket (pl. párizsi szelet, szalmaburgonya, rántott karfiol). Jövő héten az ételkészítési technológiákkal folytatjuk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegeden nem forgalmaznak aranytömböket

Az arany világpiaci ára évek óta emelkedőben van, emiatt sokan befektetési céllal vásárolják e… Tovább olvasom