Kisalföld logö

2016. 10. 21. péntek - Orsolya 5°C | 10°C

A sörivás bajnokai

Az osztrákok nemzetközi összehasonlításban továbbra is a harmadik helyen állnak sörivásban a németek és a csehek mögött: fejenként évente 108-109 liter árpalét eresztenek le a torkukon.
A Sörfőzdék Szövetségének 2005-ös statisztikája szerint az egy főre eső sörfogyasztás Csehországban 156,5 liter volt, míg Németországban – a wiesbadeni Szövetségi Statisztikai Hivatal adatai szerint – évente fejenként 112 liter sört isznak. Az ausztriai sörfogyasztás a 2005-ös 108,9-ről 2006-ra 108 literre mérséklődött, de Németországban is tíz év alatt 15,1 literrel csökkent a fejenkénti éves söradag (igaz, a statisztikák nem veszik figyelembe az alkoholmentes sört és a malátaitalt).

Mint Jutta Kaufmann- Kerschbaum, az Osztrák Sörfőzdék Szövetségének üzletvezetője elmondta, az osztrákok évente összesen 9 millió hektoliter sört eresztenek le a torkukon, az az alpesi országban ez a legkedveltebb szeszes ital. Az osztrák illetékes szerint Ausztriában mindennap sörnap van.

A népességszámhoz viszonyítva az Európai Unióban Ausztriában a legtöbb a sörfőzde: 56 ezer 860 lakosra jut egy. Összehasonlításképpen: Dániában ez a mutató 62 ezer 400, Németországban 77 ezer, a sörivásban közvetlenül az osztrákok után következő Írországban viszont csak 528 ezer 571, míg Olaszországban 3,64 millió. Ausztriában 146 hazai sörfőzde (köztük 91 vendéglői és házi sörfőzde) több mint 600 különféle sörfajtát állít elő.

Fontos szerepet játszanak a sörfőzdék az osztrák mezőgazdaság szempontjából is, évente 170-180 ezer tonna sörárpát és a teljes osztrák komlótermést felvásárolják a gyártáshoz. Az ausztriai komlótermelés főként a Wald- és Mühlviertelben, illetve a stájerországi Leutschachban zajlik.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Enyhül a feszültség Észtországban - Oroszország követel

Az észtországi zavargások harmadik éjszakáján két, oroszok lakta városban tüntettek, Tallinban… Tovább olvasom