Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

A sonkákkal volt a legtöbb gond

A sonkákkal volt a legtöbb gond, de találtak szabálytalanságokat a tejtermékek, sütőipari termékek, üdítőitalok és csokoládék előállításában és forgalmazásában is - mondta Süth Miklós országos főállatorvos a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal húsvéti élelmiszer-ellenőrzéseinek eddigi eredményeiről csütörtökön.
Összesen 25 tonna különböző élelmiszert koboztak el, és eddig csaknem 24 millió forintnyi bírságot szabtak ki különböző okokból a szakhatóság ellenőrei.

A március 12-e óta tartó ellenőrzéseken a húsvéti időszak termékeinek előállítási és forgalmazási körülményeit vizsgálta több szakhatóság. Ahogy Süth Miklós fogalmazott: az idei ellenőrzésen "a földtől a fogyasztó asztaláig" követték nyomon az élelmiszerek útját. Éppen ezért nemcsak késztermékeket vizsgáltak, hanem állatokat - főleg juhokat és bárányokat - , valamint zöldségeket és gyümölcsöket is. Az utóbbinál a növények vegyszertartalmát elemezték, és a vizsgált áru 5,6 százalékánál ez a megengedett határ fölött volt. A teljeskörű ellenőrzéseket kiterjesztették a takarmányokra és a borokra is.

Az eltelt időszakban a szakemberek több mint 600 élelmiszer-előállító helyen folytattak ellenőrzéseket, ahol 2386 tételt vizsgáltak. Ezek közül 48-at vontak ki a forgalomból. 18 esetben bírságot is kiszabtak, összesen 4,5 millió forint értékben.

Az élelmiszer forgalmazás ellenőrzése alkalmával több mint 3,5 ezer különböző üzletben - vegyesboltban, szakboltban, szupermarketben és piacon - vizsgálódott a szakhatóság. Az ellenőrzött termékek 80 százaléka hazai, 20 százaléka pedig külföldi áru volt. A magyar élelmiszerek közül 417, az EU tagországokból vagy harmadik országból származókból pedig 47 tételt vontak ki a forgalomból. Az ellenőrök 276 alkalommal, összesen 19,4 millió forint értékben szabtak ki bírságot.

Az ellenőrök a rendőrséggel és a vámhatósággal együttműködve is végeztek ellenőrzéseket. Egy alkalommal például közúti ellenőrzés során illegálisan forgalmazott, valamint Romániából származó azonosítatlan sertéshús szállítmány koboztak el.

Március 12-e óta több húskészítményeket illegálisan gyártó üzemet sikerült lefülelniük a szakembereknek és összesen több mint 10 tonna árut elkobozniuk. Legutóbb szerdán Szentmártonkátán és csütörtök reggel Gyálon. A két helyszínen csaknem 2,5 tonna húskészítményt foglaltak le összesen. Mindkét esetben a rendőrség vizsgálódik tovább az ügyben.

A teljeskörű ellenőrzések még április 15-ig folytatódnak - közölte Süth Miklós.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

angol klubok fekete fordulója

A Bajnokok Ligája tegnapi játéknapja az angol csapatok fekete napját hozta. A Manchester United… Tovább olvasom