Kisalföld logö

2017. 01. 20. péntek - Fábián, Sebestyén -9°C | 1°C Még több cikk.

A Sme kommentárja az Orbán Viktor politikáját támogató különböző politikai csoportokról

Orbán Viktor, szupersztár cím alatt közöl kommentárt a magyar miniszterelnök politikáját támogatókról a Sme című liberális szlovák napilap csütörtökön.

"Orbán Viktor politikájának védelmezése közben egy hajón találkoztak a nacionalisták és a baloldaliak, a jobboldali és a baloldali szélsőségesek. Nincs min csodálkozni, céljaik, nézeteik és érveik sok tekintetben fedik egymást" - írja a szerző.

Peter Morvay szerint hiba lenne azt állítani, hogy a mai magyar kormány politikája a demokratikus világban csak negatív reakciókat vált ki. "Bár az előbbieknél gyengébbek, da vannak Orbán Viktor kormányát és pártját, illetve politikájukat támogató, sőt lelkesen dicsérő hangok is" - mutat rá a szerző. Hozzáteszi: számbavételük nagyon tanulságos.

Orbán hívei alapvetően két csoportra oszthatóak - fejti ki. Van egy harmadik csoport is, amely a legkisebb és egyre fogy. Ezt a csoportot elsősorban a nyugat- és közép európai konzervatív politikusok és média alkotja. Főleg azok, akik még elhiszik a Fidesz külföldnek szánt önmeghatározását, hogy ugyanolyan jobboldali párt, mint partnerei az Európai Néppártban. Példaként a bajor CDU-t említi, amelynek tetszik, hogy a Fidesz a keresztény hagyományokat és értékeket hangsúlyozza, illetve a cseh konzervatívokat, akik üdvözölték a Fidesz győzelmét, mert újabb szövetségest látnak benne a Brüsszel elleni harcukban.

Morvay szerint ezek a körök nem is annyira az Orbán-kormányt dicsérik, inkább az őt ért bírálatokat próbálják meg tompítani.

Orbánt védik és támogatják továbbá a magyarországi és külföldi magyar nemzetiek, nacionalisták a Fidesz-norma szerinti konzervatívoktól egészen a szélsőségesekig. "Álláspontjuk egyszerűen etnikai. Az Orbán-kormány politikája jó, mert magyar, és az igazi magyar kormány valósítja azt meg a magyar nemzet igazi tagjai érdekében, orvosolja a történelmi sérelmeket és igazságtalanságokat, amelyeket a világ követett el folyamatosan a magyar nemzet ellen" - jegyzi meg a szerző.

Ezen érvelések vitathatóságát jól illusztrálja az a tény, hogy Szlovákiában azok védik Orbánt, akik korábban élesen bírálták a Fico-Slota-kormányzat hasonló lépéseit - teszi hozzá. Bizonyítékként elég megnézni a Magyar Koalíció Pártjának honlapját vagy a Szabad Újság nevű pártlapot.

Morvay szerint az Orbánt védelmező legérdekesebb nyugati csoportot a baloldaliak és a szélsőbaloldaliak alkotják. "Sokkal inkább megértették az orbáni politika lényegét, mint a nyugat-európai konzervatívok" - jegyzi meg a szerző.

Kifejti: ez a csoport azért dicséri Orbánt, mert elutasítja a piacot és a kapitalizmust, a gazdagoktól elvesz, a szegényeknek ad (legalábbis ezt állítja), harcol a nemzetközi cégekkel, bankokkal és a médiával, amelyek csak a pénzügyi körök érdekeit védik. Tetszik nekik, hogy Orbán megkérdőjelezi a Nyugatot, a liberális demokráciát, Amerika-ellenes, s hogy erős államot épít, amely mindenkinek gondját viseli.

"Jelzés értékű, hogy Orbánt gyakran dicsérik Fidel Castro hívei" - írja az újság.

Az Orbánt dicsérő két nagy csoport részben fedi egymást. A baloldali radikálisoknak nem tetszik a Nyugat, a demokrácia, a szabad sajtó a kapitalizmus, s ezt a nézetet a nacionalisták és a konzervatívok is osztják - mutat rá Morvay, aki szerint Orbán politikájának dicséretekor jól látszik, milyen közel van egymáshoz ez a két tábor.

"Mindez a két tábor tagjait egyáltalán nem zavarja, sőt talán még észre sem vették. Mindenesetre ez nem gátolja őket abban, hogy - amikor éppen nem Orbánt dicsérik közösen - egymást lebolsevikozzák vagy lefasisztázzák" - záródik a Sme kommentárja.

Olvasóink írták

 • 3. janika 2011. január 14. 15:56
  „"Orbán Viktor, szupersztár" ? No és ki énekli meg? Ki fogja megzenésíteni? Igaz már biztos van akik szívja, vagy fújja, igaz még véglegesen nem fújta meg!”
 • 2. meir 2011. január 13. 19:51
  „1-es!
  a lenyegen Nem valtoztat!!
  akarmit is irtal;-attol meg az ami a cikkben all IGAZ!”
 • 1. galamblelkü 2011. január 13. 14:53
  „Elemzés liberális módra:stigma,stigma,stigma.A cél a lejáratás.Majd megmondják hogyan szabad viselkedni,gondolkodni.Jók lesztek vagy megdögletek-ez ennek a filozófiának a lényege.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Jobbik is a benzin áfájának csökkentését kéri

A Jobbik felkéri a kormányt, hogy támogassa az üzemanyagok áfájának csökkentéséről szóló törvényjavaslatukat és ezzel a Fidesz feleljen meg ellenzéki pártként megfogalmazott elvárásainak. Tovább olvasom