Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 9°C Még több cikk.

A skandináv stílus

A skandináv stílus otthonos, biztonságra törekvő, és nem fényűző. A társas együttlétet hangsúlyozza, így általa megteremthető sokak vágya: egy forró tea mellett összebújni a kanapén a puha kockás takaró alatt, és figyelni gyermekünk lassú, mély lélegzését...

A Magyarországon régóta népszerűségnek örvendő skandináv stílus az 1980-as években gyűrűzött be hazánkba. Az első fenyőbútorokat árusító Téka üzlet tucatjával vonzotta az embereket. A skandináv népeket a zord időjárás, az erdővel borított táj szigorú életkörülményekre kényszerítették. Mivel idejük nagy részét otthonaikban töltötték, fő szempontként szerepelt az otthonos környezet megteremtése, a természet becsempészése lakókörnyezetükbe, egyrészt formavilágának alkalmazásával, másrészt a külső- és belső tér optikai egybenyitásával.

Egyszerűség, természetesség

– ez a skandináv stílus mottója. Ha végiggondoljuk a két szó jelentését, könnyen észrevehetjük berendezési tárgyaik szín- és formavilágának a természettel húzható párhuzamát. A zsúfolt nagyvárosi élet megmozdítja bennünk a természet utáni vágyat, amelyet úgy tudunk kielégíteni, hogy az ott megtalálható anyagokat, formákat igyekszünk belopni a mindennapjainkba, így az otthonunkba is. A sok fa, gyapjú, pamut alkalmazása segít bennünket egyfajta melegséget sugárzó hangulat megteremtéséhez.
A skandináv stílus előnyben részesíti a fát, mint alapanyagot, szívesen használja a bútorokon, a dísztárgyaknál, de falburkolatként is, gondoljunk csak a szaunára. A skandináv népek
mindennapjaiban a szauna ősidőktől fogva a fürdőszoba helyettesítésére szolgál, a tisztálkodás és a testi felfrissülés helye, de nem csak az. Régen itt is mostak, az asszonyok pedig itt hozták világra gyermekeiket. Ez volt és maradt a családi együttlétek színtere, a testi-lelki megtisztulás, a pihenés helye is. A szaunázás, miközben megedzi az embert, a víz és tűz révén kapcsolatot létesít az ősi elemekkel. A fürdőszobában ezért is használtak előszeretettel faburkolatot, amelyet mára már mindinkább a kerámia és a kő vált fel.
Nagy, tágas egybenyitott terek jellemzőek, így gyakori, hogy a nappali egybenyitott a nappalival, vagy az étkező és a konyha egy helyiségben található.


Játékos természetesség

A stílus elveti a merev szögletességet, helyette egyfajta játékosságot sugall a természettől ellesett formákkal.
Előnyben részesíti a hajlított faszerkezeteket és az egyszerű vonalvezetést, amely a tárolóbútorok felületén legfeljebb kazetták formájában jelenik meg.
Az 1980-as évek bútorai mindenképpen ezt a filozófiát követték. Az újabb skandináv design már jobban figyelembe veszi az európai trendet, ezért formavilágában is jobban követi a pár éve hazánkban is egyre népszerűbb minimál irányzatot. Tároló- illetve lerakó bútorai szögletesebb formát öltöttek, ülőbútoraira is inkább az 1970-es évekből átvett geometrikusabb alakzat a jellemző. A skandináv szemléletből eredő játékosságot ma már inkább csak a textileken és a kiegészítő tárgyakon fedezhetjük fel.

Színvilág: kéktől a vörösig

Színvilágában az alapszínek (kék, vörös, sárga ) használata éppúgy jellemző, mint a természetben előforduló pasztell árnyalatok. Ezekből is inkább a barna különböző tónusait és a szürke egyes vállfajait használja. A falak színe leggyakrabban fehér, amivel a tágasság érzetét szeretné kelteni (bár a jelenlegi divathullámnak köszönhetően ma már a színeket is egyre bátrabban alkalmazza.)
A felhasznált faanyag színe az egészen világos juhartól a mostanában nálunk is megjelent szinte feketébe hajló wenge árnyalatig terjed. A tárgyak egyszerűek, legtöbbször mindenfajta cicomát mellőznek. Jó formatervezéssel mindenki számára magasabb életszínvonal teremthető - vélték korábban, és ez az álláspont azóta sem változott. A stílus jelenlegi formájának alakulásához nagy nevű formatervezők, mint Alvar Aalto, Tapio Wirkkala, és Eero Saarinnen is hozzájárultak.

Fő szempont még a könnyen tisztántarthatóság. Nem véletlen, hogy e stílus inkább a fészekrakás előtt álló fiatalok, a kisgyermekes családok köreiben oly népszerű.
Szociológiai megközelítés szerint különböző életstíluscsoportok léteznek. A skandináv stílust a mai Magyarországon a hagyományos családmodell, ezen belül is az entellektüell életstíluscsoport választja elsősorban. Mivel egyszerűsége ellenére nem a legolcsóbb bútorok közé sorolható, ezen életcsoporton belül is a jól működő családi gazdaságokban válik elérhetővé a skandináv otthon megteremtése. A gazdasági biztonság elérése ma gyakran együtt jár a dinamikus, nehéz, viharos életformával, aminek ellensúlyozásaként jelenik meg a nyugodt, kiegyensúlyozott, békés otthon hangulatának vágya, amibe ez a stílusú lakáskultúra szépen illeszkedik.

Első a praktikum

Míg a kényelemre, harmóniára való törekvés sajátja a stílus választóinak, fontos emellett a praktikusságra való törekvés is. A praktikumra vágyódás mögött többfajta személyiség rejtőzhet. Például egy dolgozó, vagy akár otthon lévő kisgyermekes család ideje korlátozott, így a takarításnál elsődleges szempont a könnyen tisztíthatóság. Lehet viszont olyan személyiség is, aki igazán egy romantikusabb, kuckósabb térre vágyna, de számára a praktikusság elsődlegesebb minden más szempontnál. Gyakran ez a választás kissé kényszeres, visszatartó, akarati életében nem kiteljesedett embert takar. Ez az ember nem azokat az értékeket emeli ki a stílusból, amelyek a természetességet, az életet közvetítik, hanem kiiktatva ezt az alapvető elemet, a funkcionalitást előtérbe helyezve úgy él, hogy mindennek meglegyen a helye. Így alakítja ki belső biztonságérzetét. Így válik valósággá az a mondás, hogy minden használható jóra vagy rosszra, csak rajtunk múlik. Hiszen éppen az élhető emberi rendetlenség az, amit egy kisgyermekes család nem is tud kikerülni, amúgy pedig nem is kell. (Pszichológusoknál például szinte előírásnak tekinthető, hogy nem célszerű szabályosan rendezett szobában fogadni a pácienst, mert az feszélyez, korlátoz.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Netböngésző 20. hét

Tovább olvasom