Kisalföld logö

2016. 12. 03. szombat - Ferenc, Olívia -4°C | 4°C

A síszemüveg

Erről a témáról sokat lehet beszélni, mivel a rendelkezésünkre álló szemüvegek skálája nagyon széles. A legfontosabb tényező azonban minden esetben a szenünk megfelelő fényvédelme.
Régóta ismert a sarkkutatók, hegymászók körében, hogy a hóról visszaverődő napfény hozzáadódva a fentről érkezővel, hóvakságot okoz. Ezt a fény ibolyán túli sugarai okozzák, melyek egyébként is káros hatásúak lehetnek az élővilágra. Ilyenkor minden esetben a szem kötőhártyája gyullad be, komoly kínokat okozva tulajdonosának. Ha ez bekövetkezett, a szem fehérje rózsaszínes-vöröses színre vált, folyamatosan könnyezünk és még a 40 wattos izzó fénye is erős fájdalmat okoz! Ezeket a kellemetlen tüneteket elkerülhetjük, ha olyan szemüveget viselünk, mely kiszűri a fény UV-tartományát. Figyelem! Soha ne síeljünk üveg lencsés napszemüvegben! Ha arcunkra esünk, az üvegszilánkokra törhet, és súlyosan károsodhat tőle a szemünk. Ezért fejlesztették ki a polikarbonát lencséket. Ezek nem
törnek, viszont fénytörési tulajdonságuk közeli az üvegéhez. Ha megfelelően kezelték a lencse felületét, még a karcosodás is sokáig megelőzhető. A másik lencseanyag -mely a legprofibb megoldás-, az ásványüveg. Nagyon kemény, gyakorlatilag törhetetlen és karcálló. Egy hátránya van: az ára. A szemüveg kerete lehetőleg nem rideg műanyagból, esetleg szintén polikarbonátból legyen. Ha ebben tanácstalanok vagyunk, elegendő megbizonyosodnunk arról, hogy a keret tapintásra lágy-e, esetleg rugalmas-e? Ha igen, a keret sem fog szilánkosan törni.
Az alábbi márkákban garantáltan nem fogunk csalódni: Smith, Cébé,Oakley, Dirty Dog, Polaroid, Carrera, Uvex, stb.

Miért használjunk síszemüveget a sípályán?

- Segít a látásban havazáskor, ködös, felhős, napos időben egyaránt.
- Védi a szemet és az arcot a hótól, széltől, hidegtől, sérülésektől, naptól.
- Vannak síszemüvegek, melyeket szemüvegekre is fel lehet venni, és ezáltal védelmet nyújtanak.

Milyen időben milyen síszemüveget használjunk?

Ködben, havazásban: sárga, rózsaszín, vagy világos narancs színű lencsét,
Felhős, változékony időben: világos narancs, narancs színű lencsét,
Napos időben: narancs, platinum (tükrös) lencsét,
Esti, kivilágított pályán való sízésnél: átlátszó lencsét, (a lencsékről bővebben)

Miért párásodik a síszemüveg?

Síelés következtében a szemüveg belső oldalán nő a hőmérséklet és a páratartalom, ezáltal a szemüvegen kívüli, és a benti hőmérséklet között is nő a különbség, így a pára a lencse belső felén nedvesség formájában lecsapódik. Ez azért történik, mert a nedvesség nem tud elpárologni a zárt szemüvegből.

Mit tehetünk a párásodás ellen?

- Olyan szemüveget használjunk, amelyen van szellőző, lehetőleg állítható (Regulator)
- A síszemüveg legyen dupla falú, hogy a külső és a belső hőmérsékletet kiegyenlítse
- Létezik olyan síszemüveg is, melyben ventilátor oldja meg a szellőzést (Turbo Cam)

Maszk

A végére hagytuk a klasszikus síszemüveget, a "maszkot". A maszk teljes védelmet nyújt. A fényvédelmen kívül védi az általa takart részt a bevágó széltől, hótól. Nagy hidegben még a sálat is "befoghatjuk" az alsó pereme alá, így arcunkból semmi sem látszik ki. Fontosnak tartom, hogy a napszemüveg mellett legyen egy "igazi" síszemüveg is, mert hiszen havazás esetén a napszemüveg teljesen használhatatlan, a síszemüveg viszont véd a szembe csapódó hópelyhektől is. Több színű lencsével kaphatók, ezért az én megoldásom az, hogy ha köd van, vagy havazik, sárga lencsés síszemüveget használok, mely kiemeli a kontúrokat, kontrasztosabbá teszi a látott képet. Ha valaki állandóan ragaszkodik a maszkhoz, választhat fényre sötétedő, folyadék kristályos síszemüveget is.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Napjaink formatervezési és lakberendezési stílusai

Napjaink uralkodó formanyelvének alakulását nehéz dolog úgy bemutatni, hogy kiemeljük a… Tovább olvasom