Kisalföld logö

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 0°C | 13°C Még több cikk.

A siker titka a munka

A Horváth Gumi Kft. tulajdonosa a napokban jelentette be, hogy üzletrészét eladta a szlovák Matadornak.

– A sikernek nincs titka, a munkában hiszek, ami nem napi nyolc órát, hanem gyakran tizenhatot, vagy ennél is többet igényelt. Én mindig azt mondtam, nyolc órai munkával csak nyolc órai fizetést lehet keresni – jelentette ki a Kisalföldnek adott interjújában Horváth József, a Horváth Gumi Kft. tulajdonosa, aki a napokban jelentette be, hogy üzletrészét eladta a szlovák Matador cégnek.

Horváth József a szlovák Matador cég képviselőivel, akik január 2-án átveszik a magyar vállalkozást.Kattintson a képre!
– Amikor bejelentették egy sajtótájékoztatón a tulajdonosváltást, kijöttek a könnyei. Ott és akkor átélte a Horváth Gumi Kft. 14 éves történetét, örömeit és gyötrelmeit?

– A könnyek kijöttek, ezt megelőzően azonban a családdal megbeszéltük, hogy ez így lesz jó. A Matador cég megkeresett bennünket, túl sokat nem töprengtünk, huszonnégy óra leforgása alatt döntöttünk. Hosszú tárgyalás végén állapodtunk meg a céggel az üzletrészünk eladásáról, utólag azonban mindenki elmondhatja, jó üzletet kötött. A Matador mindenképpen magyarországi cégalapításra törekedett, mert fejlődni és növekedni akar nálunk is. Így jött létre az egyezség, amelynek értelmében ezt az évet még a Horváth Gumi Kft. fejezi be, s január 2-án megkezdődik az átadás-átvétel, s a cég tevékenységét Matador Hungária néven folytatja. Kineveznek egy új ügyvezetőt, aki felelős lesz a volt Horváth Gumi Kft. továbbvitelére. Annak külön örültem, hogy a Matador garanciát vállalt arra, hogy a dolgozókat teljes létszámban továbbra is foglalkoztatja, hasonló juttatásokkal, mint a púchovi gyárban, ahol a munkások évente 14 havi fizetést kapnak.

– A jövő után ugorjunk vissza a múltba. Hogyan kezdődött a Horváth Gumi története?

– 1973-tól dolgoztam a Komárom és Vidéke ÁFÉSZ győri, Taurus márkaboltjában, amelyet közösen hoztunk létre. Tizenkilenc márkaboltunk volt vidéken, egy pedig a fővárosban. Két év után olyan forgalmat produkáltunk, hogy szét kellett választani az
autóalkatrész- és a gumikereskedelmet. 1991-ben döntöttem úgy, hogy saját lábra állok, miután olvastam az újságban, hogy Start-hitelt lehet igényelni. Naivul azt hittem, könnyen megkapom, hosszas huzavona után a 10 millió forint helyett ötöt kaptam, így az indulás igen nehéz volt. A vállalkozás azonban a régi kapcsolataink révén fejlődött, s már 1995-ben nagy hangsúlyt helyeztünk az importra. Minden olyan márka behozatalával foglalkoztunk, amellyel a nagykereskedést elindíthattuk. Sokáig a családi házunkban bonyolítottunk mindent, s eljött az ideje a terjeszkedésnek, Budapesten, Keszthelyen, Szombathelyen, Békéscsabán nyitottunk telephelyeket.

– Amikor 1991-ben regisztrálták egyéni vállalkozóként, mekkora céget képzelt el magának?

– Közel sem ekkorát, mint ahová eljutottunk. Abban biztos voltam, hogy ha az ÁFÉSZ keretein belül hasznot tudunk termelni, akkor ez egyéni keretek között is nyereséges lesz. Azt azonban álmomban sem tudtam elképzelni, hogy ez lesz belőle. Könnyű persze nem volt, egy percre sem volt megállás, sokszor előfordult, hogy a reggel hét órai boltnyitásra már Békéscsabán kellett lenni. A feleségem mellett ma is van olyan kollégám, akivel 1973-ban együtt kezdtünk az ÁFÉSZ-nál, s most is velünk dolgozik. Szép forgalmakat bonyolítottunk, tökéletesen elégedett voltam, utólag azonban el kell hogy ismerjem azt, a szervizhálózat kiépítésébe későn fogtunk bele.

– Ha valaki, akkor ön biztosan tudja, mi az üzleti siker titka.

– Titok nincs, a munkában hiszek, ami nem napi nyolc órát, hanem gyakran tizenkettőt vagy ennél is többet igényelt. Én mindig azt mondtam, nyolcórai munkával csak nyolcórai fizetést lehet keresni.

– Ha visszapörgethetné az időt, mit csinálna másképpen vagy mindent ugyanígy tenne?

– Elégedett ember vagyok, mindent ugyanígy csinálnék, mint eddig. Sokat köszönhetek a gyerekeimnek és a feleségemnek.

– Sokan úgy vélekednek, nehéz önt elképzelni otthon, munka nélkül, márpedig január elsejétől a Matador veszi át a Horváth Gumi szerepét. Hogyan készül a pihenés időszakára?

– Ezen már túltettem magam. A Matador kérése ugyan az volt, hogy maradjak, meggyőződésem azonban, hogy át kell adni a fiataloknak a marsallbotot. Ha nem következett volna be a cég eladása, akkor is visszavonultam volna, s úgy terveztem, a gyerekek viszik tovább az üzletet. A döntés azonban, amely megszületett, nem egyedüli döntés volt, az eladást megbeszéltem a családdal, a feleségemmel, a lányaimmal és a vejeimmel. Nekik sokat köszönhetek, mivel nélkülük nem jöhetett volna létre az, amit sok munka, örömök és keserűségek egyaránt kísértek.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétvégi műsor

SZOMBAT Tovább olvasom