Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

A segítő szeretet megnyilvánulásai

Az adventi időszakban a megyében működő karitatív szervezetek, egyházak számos olyan szeretetalkalmat szerveznek, amelyeken karácsonyra gyűjtenek és osztanak ajándékot.
Mindenki másképp csinálja, de a megye egyes településein működő karitatív szervezetek, a megyében szolgáló egyházak mindegyike azon igyekszik, hogy a karácsony senkinek se múljon el ajándék és törődő szeretet nélkül. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat csornai szervezetének vezetője, Varga József a Kisalföld érdeklődésére elmondta: december 15-én kezdik el a tartósélelmiszer-gyűjtést. Ebből – az elmúlt évek tapasztalata alapján – 300–320 csomagot tudnak készíteni, amit a csornai és a város környéki rászorulóknak juttatnak el. December 22-én az önkormányzattal és a helyi Vöröskereszt-csoporttal közösen rendezik a városi karácsonyt, amelyen a jelenlévőket édességcsomaggal ajándékozzák meg, majd december 24-én évek óta ellátogatnak betlehemezni a Margit Kórházba, ahol szerény ajándékkal kedveskednek a betegeknek-orvosoknak. A máltaiak Gondviselés Házának Sorstárs Kistérségi Támogatási Szolgálatánál, a bakonyszentlászlói központban – az ajándékosztás mellett – sajátos lehetőséggel gondolnak az idősotthon lakóira. Ganzler Zsuzsa vezetőtől megtudtuk: a szolgálat kisbuszával az ünnep előtt a környék temetőibe – 18 település tartozik a támogató szolgálathoz – szállítják a gondozottakat, hogy ünnep előtt eljussanak hozzátartozóik sírjához.
A soproni Bárka baptista gyülekezet a karácsonyi ajándékosztásra készülve – a győri hívő közösséghez hasonlóan – csatlakozott a „cipősdoboz-akcióhoz”. Vagyis üres dobozokba mindenféle kedvességet – játékokat, iskolai és higiéniai eszközöket, édességet – gyűjtenek, amit később szeretetszolgálatukon keresztül eljuttatnak a nehéz helyzetben lévőkhöz. Varga László Ottó lelkész lapunk érdeklődésére elmondta: a gyülekezethez tartozó családoknak pedig – ahol szükséges – élelmiszerrel, édességgel „közvetítik Isten szeretetét”. A mosonmagyaróvári evangélikusok szokásukhoz híven az idei adventben is hetente, istentisztelettel egybekötött szeretetvendégséget tartanak. Kiss Miklós esperes, a gyülekezet lelkésze megemlítette: ilyenkor süteményekből, élelmiszerből összeállított szeretetcsomagot is visznek az idős gyülekezeti tagoknak. A Győr Egyházmegyei Hivatalban megtudtuk, hogy dr. Pápai Lajos megyés püspök – a hagyományokhoz híven – az ünnepek előtt idén is ellátogat a likócsi hajléktalanszállóra, a győri anyáscsecsemő-otthonba és a Bárczi-iskolába, ahová a Biblia üzenetén kívül ajándékot – élelmiszert, édességet, gyümölcsöt, illetve játékot – is visz az ott lakóknak.
A győr-szabadhegyi református gyülekezet „1 liter olaj, 1 kiló cukor, 1 kiló liszt” akciójában eddig 150 liter olaj, másfél mázsa cukor, 2 mázsa liszt gyűlt össze, amit az egyház dunaalmási fogyatékosotthonába küldenek, a közelmúltbeli imanap perselypénzét pedig a „Nyilas Misi” mozgalom keretében a kárpátaljai gyerekek kapják. A két győri – szabadhegyi, Kossuth utcai – gyülekezetben advent idején több mint 350 csomagot készítenek a gyerekeknek, 150 élelmiszercsomagot pedig a közösség idős tagjainak. Ezek kihordásában Lentulai Attila esperes is segít, aki szerint „az ember szíve ilyenkor jobban kitágul, és nemcsak szóval, hanem cselekedettel is szolgálja a felebaráti, keresztyéni szeretetet”.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sztrájkoló vasutasok

Beszüntetik a munkát az olasz vasutasok Messina térségében december 15-én 9 órától 17 óráig. Ez idő… Tovább olvasom