Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

A sajtószabadságért tüntettek civilek Budapesten

A sajtószabadság védelmében tüntetett több száz ember hétfőn a budapesti Szabadság téren; az új médiaszabályozás elleni tiltakozást a Facebook közösségi oldalon szervezték, főként egyetemisták.


A közlés szabadságát és a jogállamiságot veszélyezteti az új médiatörvény - hangsúlyozták a tüntetés szónokai. Az öt tüntető által részenként felolvasott szöveg szerint a médiaszabályozás centralizál, cenzúrát hoz és a kádári időket idézi.

A médiatörvény erőteljesen korlátozza a sajtó szabadságát, ezzel csorbul a szabad véleményformálás joga. "Mi, diákok, és felelős állampolgárok felháborodva és értetlenül fogadjuk, hogy az új médiatörvény elfogadásával tovább sérül a jogállamiság eszménye, és folytatódik a jogállami keretrendszer lebontása". A szervezők kifogásolták, hogy a joganyag az "öncélú sajtószabadság" helyett úgy vezeti be a "közösség-elvű értékrendet" a magyar médiában, hogy nem tisztázza, mit ért az új fogalom alatt.

Mint mondták, elfogadhatatlan, hogy "korlátlan jogkörrel" ruházná fel a tervezet a médiahatóságot, és hogy egyazon törvény rendelkezései vonatkoznának az online, az elektronikus és a nyomtatott sajtóra. Mint mondták, a médiahatóság, amely egy "abszurd és antidemokratikus képződmény" a közerkölcsre hivatkozva hozhat döntéseket, és elhallgattathatja majd akármelyik médiumot.

Mint mondták: 20 évvel a rendszerváltás után ez a szabályozás ellene megy a demokratikus folyamatoknak. A felszólalók kijelentették: hiteltelen közmédiumokhoz vezet, ha lojalitást kérnek az újságíróktól. Kifogásolták a Szalai Annamária által tett kijelentést, miszerint a sajtó- és véleményszabadság a közösség integritását szolgálja. A jelenlegi felügyeleti rendszerrel és a szabályozási környezettel nem nyerne az ország felvételt az Európai Unióba - tették hozzá.

A szónokok követelték a média függetlenségének megőrzését, valamint hogy a politikai felügyelet a médiafelügyeletben "a korábbinál kisebb legyen."

A Magyar Köztársaság független, demokratikus jogállam! - ismételték többször a beszéd végén.

A demonstráció szervezői a tüntetésen is kérték, hogy politikusok ne jelenjenek meg az eseményen, mert csak így őrizhető meg a megmozdulás függetlensége. A megmozduláson többen fehér táblát emeltek a magasba, utalva arra, hogy egyes újságok üres címlappal tiltakoztak a törvényjavaslat ellen.

Szépe András, a tüntetés egyik szervezője az MTI kérdésére azt mondta: ma még nem elég erős a civil társadalom ahhoz, hogy egy civil rendezvény "megengedhesse magának azt a terhet", hogy politikusok is eljöhessenek. Kifejtette: a törvény nem betartható, és a bizonytalanság fenntartása az egyik eredménye. Szerinte a szerkesztőségek a több milliós bírságok kilátásba helyezése miatt "belső cenzúrát" fognak alkalmazni.

A Fidesz által öt részben, egyéni képviselői indítványok formájában a parlamentnek benyújtott médiacsomag utolsó, a tömegkommunikációról és a médiaszolgáltatásokról szóló részéről hétfői ülésnapján szavaz a parlament.

Olvasóink írták

 • 17. Boli 2010. december 22. 21:37
  „http://index.hu/kultur/media/2010/12/22/fuhrerstaat_lett_magyarorszag_a_nemet_lapok_szerint/ No comment...”
 • 16. Phobos 2010. december 21. 21:49
  „Bayer "szlovák" számlázása nem zavarja a Fideszt

  Újságírói tevékenységéért szlovák cégén keresztül számlázott Esztergomban Bayer Zsolt - írja a HVG.

  A lap birtokába jutott dokumentumok szerint Bayer Zsolt az Esztergomi Hirdető Kft.-nek dolgozott több hónapon keresztül, s tette mindezt 300 ezer forintos megbízási díjért. A szerződésből nem derül ki, hogy ez havi, vagy a szerződésben jelzett 2009. február 2. és július 31. közötti időszakra szóló összeg.
  A megbízási szerződésben az is szerepel, hogy ,,a feladat ellátása során a vállalkozó a főszerkesztő (felelős szerkesztő) utasításai szerint jár el. A szakszerűtlen vagy célszerűtlen utasítást kifogásolhatja, és azt teljesíteni csak akkor köteles, ha az utasítást a kifogás ellenére az utasítás adója írásban is fenntartja".
  A fideszes újságíró egy "Szlovákiában" bejegyzett cégen, a Tribe S.R.O.-n (vagyis kft.-n) keresztül számlázott. A szerződés érdekessége, hogy bár 2009 februárjától él a megbízás, de - vélhetően figyelmetlenségből - az maradt benne, hogy 2008 februárjában kezdi a munkát a vállalkozó.
  A céggel szerződésben álló Esztergomi Hirdető Kft. a Strigonium Holding tagcége. Előbbi intézi - honlapjuk tanúsága szerint - az Esztergomi TV hirdetéseit és a városban kihelyezett óriásplakátok reklámhelyeinek értékesítését, az önkormányzati híreket közlő Hídlap kiadását.. (A szeretgom.hu összegyűjtötte, hogy a város Meggyes Tamás regnálása alatt mennyit költött a helyi médiára. Az egykori polgármester premizálási szokásai miatt pedig éppen most indul nyomozás.) A firkászt a lap nem tudta elérni.
  Bayer még 2009 októberében is írt cikket a Hídlapba, akkor jelent meg a Dózsafalva című anyaga, amit a Magyar Hírlap is átvett, és ami miatt számos sajtópert vesztett mindkét orgánum. Bayer ellen rágalmazás miatt több személy feljelentése nyomán is büntetőeljárás folyik az esztergomi és a veszprémi városi bíróságon. Ezen kívül nem jogerősen, első fokon, polgári peres úton a cikkben említett egyik magánszemély számára 3 millió forint nem vagyoni kártérítést is megítélt már a bíróság.
  Szintén 2009-ben derült ki: az ismert fideszes publicista cége az úgynevezett Szlovákiában van bejegyezve, autójának is tót rendszáma van. ,,Elviselhetetlenek az itthoni adók és úgy általában az itthoni körülmények" - indokolta írásában akkor Bayer Zsolt, hogy a cége után fizetett adóival miért a tót államot gazdagítja, s miért nem a magyart. S akkor arról is értesítette a közt, hogy hazahozza cégét és lecseréli rendszámát. A nyilvános felvidéki cégjegyzékben még megtalálható a cég, de azt nem tudni, hogy ez a jelenlegi állapotot tükrözi-e.
  Mint hírül adtuk, a fideszes L. Simon László többek között azzal próbált portálunk betiltása mellett érvelni, hogy "meglopjuk a magyar államot", amiért nem fizetünk a közpénzből készített MTI-hírekért. Bayer Zsoca, akinek nem kell bujkálnia a hatalom elől, tehát a pénzéhségén kívül semmi nem indokolja, hogy szintén "meglopja" az államot, úgy tűnik, nem zavarja a fideszes haverokat.”
 • 15. drKotász 2010. december 21. 21:40
  „14. hozzászólás gjozsi88
  Na mi van szóltak az elvtársak hogy mihez kell irogatnod.”
 • 14. gjozsi88 2010. december 21. 19:31
  „Túrabakancs!
  Olvasgasd a rendőrségi törvényt....nem irnál butaságokat!”
 • 13. Túrabakancs 2010. december 21. 15:34
  „öszödiböszme!
  Az a baj, hogy akik gyújtogattak, azok nagyrészt megúszták a felelősségre
  vonást, viszont a megfélemlítés végett sok békés tüntetőt is
  helyben hagytak a rendőrök, akik között most már bizonyíthatóan
  rengeteg volt a provokátor személy. Köztük IN-Kal-os emberkék.
  A rongálókkal senki sem érthet egyet, a többi több tízezres tömeget
  emiatt elítélni baromság. A focimeccsen sem mindenki agresszor B-közepes!
  A biztosító meg fizet egyébként is, vagy a Casco...”
 • 12. Phobos 2010. december 21. 13:34
  „Elnémult a Kossuth Rádió a médiatörvény miatt
  Egy percre elnémult a Kossuth Rádió reggeli hírműsora a médiatörvény elleni tiltakozásképpen.
  Mivel a hatályos médiatörvény és a Magyar Rádió belső szabályzata szerint Mong Attila műsorvezető nem fűzhetett kommentárt a hajnalban elfogadott új médiaszabályozáshoz, a 180 perc negyed hétkor egyperces csenddel emlékezett meg az Országgyűlés éjszakai döntéséről.
  Az Index egyik blogja szerint Mong Attilát azonnal hatállyal elbocsátották, később saját magukat cáfolták: "Mong Attilát az előzetes információnkkal ellentétben nem rúgták ki, de felfüggesztették a műsorvezetés alól. Ugyanígy járt a műsor szerkesztője, Bogár Zsolt is. A teljes munkavégzéstől nem tiltották el, tudósítani például tudósíthat Mong."
  (Hírszerző - Index nyomán)
  Működik a diktatúra !”
 • 11. meir 2010. december 21. 12:10
  „Na??
  mit mondtam!? CENZURA!!!”
 • 10. annobon 2010. december 21. 11:37
  „Akkor most ezek a tüntető egyetemisták fiatal demokraták, avagy nem? Az itt a kérdés... /Hamlet után szabadon/”
 • 9. öszödiböszme 2010. december 21. 11:21
  „6. Túrabakancs bátyó! Ha te kocsidat gyújtották volna fel a békés tüntetők. Akkor is így örömködnél?”
 • 8. load 2010. december 21. 10:52
  „7. Túrabakancs
  "Itt olvasható a média szabályozás teljes terjedelmében, gondolom
  az ellenzéki szavazóknál kicsapja azt a bizopnyos biztosítékot,"
  Egész Európában kicsapja.
  Ilyen tartalmú sajtótörvénye Türkmenisztánnak lett Türkménbasi idején.
  Hazánk legnagyobb dicsőségére egy fülkeforradalommal nekünk is sikerült összehozni.”
 • 7. Túrabakancs 2010. december 21. 09:36
  „Itt olvasható a média szabályozás teljes terjedelmében, gondolom
  az ellenzéki szavazóknál kicsapja azt a bizopnyos biztosítékot,
  bár nagyon sok eleme örvendetes számukra is. Ilyen az a rendelet,
  miszerint nem lehet hangosabb a reklámok hangereje, a műsor hangerejénél!
  Ez egy nagyon jó és örvendetes dolog, mert az ember megőrült a hangos reklámoktól,
  állandóan a távirányítóért kellett nyúlkálni. Egyébkén reklámokkal sem lehet
  állandóan majd magszakítani a műsorokat, rendezve lesz ez a módi.

  http://hetivalasz.hu/itthon/itt-az-uj-mediatorveny-34245”
 • 6. Túrabakancs 2010. december 21. 09:15
  „Helyesen az egyik mondat, mely már megint törlődött elküldéskor: :((
  /5/
  A sajtók nem lesznek korlátozva, csupán a hazugságokat, ferdítéseket,
  fogják kordában tartani ill. megakadélyozni ezek az intézkedések.”
 • 5. Túrabakancs 2010. december 21. 09:11
  „Most pampognak a sajtószabadság végett pár százan, de amikor
  szétlőtték a tüntetőket 2006-ban, akkor valahogy feleannyi szó
  esett arról az áldatlan helyzetről. Arról nem is beszélve, hogy az
  akkori kormány a titkosszolgálatokat segítségül hívva akik ellent
  mertek mondani és tüntetéseket szerveztek, azokat meghurcolták,
  vagy vagyonvizsgálatokat foganatosítottak ellenük. Nem csak poli-
  tikusokat. Most a liberális "szépnevű" egyetemisták hangot adnak
  elégedettlenségüknek úgy, hogy valójában elemeznék, miért is
  történik ez az egész szabályozás. A sajtók nem lesznek korlátozva,
  csupán a negatív majd megakadályozni. Persze a balos szavazók
  ezt teljesen más szemszögből nézik, ők a "Viktoriánus " korszak
  eljövetelét látják mint veszélyességi tényezőt. Én a Fidesznél a
  nagyon rossz kommunikációt vélem hibának, ezen kellene azonnal
  változtatniuk. El kellene magyrázniuk, hogy mi miért is történik,
  mert különben a balos sajtó velejéig ki fogja forgatni a tetteik
  lényegét.”
 • 4. pancser 2010. december 21. 09:03
  „Nem a véleménnyel van baj, hanem a hülyeséggel. A kádár rendszerben nem lehetett tüntetni!”
 • 3. öszödiböszme 2010. december 20. 22:06
  „Mint már mondtam a pancser=szijjártó! Legalábbis a demagógiában.”
 • 2. Boli 2010. december 20. 21:39
  „Te pancser, tudod, amikor az egyetemre jártál, a saját véleményedet nem vállaltad fel, vagy nem volt? Vagy a KISZ tagság, majd a belügyminiszter vőjének a védelmében politizáltál te is? Miért ne lehetne ezeknek a gyerekeknek véleményük? Miért ne fejezhetnék ki? Vagy ciki a sokat emlegetett fiatalság, hogy gyújtogatás és hőbörgés nélkül vonul fel, szembehelyezkedve ezzel az álságos kormánnyal, ráadásul kifejtették, hogy nem kérnek a politikusok részvételéből?? Melyik zavar? A pofátlan politikusok által, önös érdekeikért szervezett tüntetések nem zavartak? Fene a gusztusod! Nekik is lehet véleményük, nem csak neked! Te is képes vagy így érte kiállni, vagy csak a billentyűknél osztod az észt?”
 • 1. pancser 2010. december 20. 20:56
  „20 éves egyetemista mit tud a Kádár rendszerről? Gyanítom halvány f.ngja sincsen egyiknek sem, azt meg kellett élni. Próbáltak volna tüntetést szervezni ezek a kisfiúk akkor. A Kádár rendszerhez hasonlítani a mai állapotot ez már nem is hamisság, hanem hülyeség. Ezzel a tüntetésről is megmondtam a véleményemet.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szigorodnak a polgármesteri összeférhetetlenség szabályok

Több aljegyzőt is kinevezhetnek a megyei jogú városok és a megyei közgyűlések, a képviselő-testület csökkentheti a polgármester díjazását. Tovább olvasom