Kisalföld logö

2017. 02. 23. csütörtök - Alfréd 5°C | 13°C Még több cikk.

A sajtmestrek öröksége

A bezárt győri tejgyár utolsó üzemvezetője három éve családi vállalkozásában termel kecske- és juhsajtot.

Ezekkel a termékekkel még van esélye a kisvállalkozónak a piacon, mert nem a multikkal kell versenyeznie. A legutóbbi, Vitnyéden tartott országos sajtversenyen a kecske- és a juhsajt kategóriában is első díjat nyertek a Tebike termékei. Akkor sokan felkapták a fejüket a piacon újnak számító cég kettős sikerére.

Ám a ménfőcsanaki kis vállalkozásban családi örökségnek számít a sajtkészítés ha gyománya. Pődöréknél a férfiak három generáció óta sajt mesternek tanultak, mindannyian a csermajori iskolában. Viaszban érlelődve Pődör István édesapja a mosonszentjánosi sajtüzemet vezette. Ő maga pedig a győri tejgyárban dolgozott an nak bezárásáig, s mivel nem akart messzebbre járni mun kába, 2000-ben megalapította a családi vállalkozást. – Ingünket-gatyánkat rátettük. Épületet, gépeket vet tünk és három éve kecske- és juhsajtot készítünk.

A pi acnak azért ebben a szeletében akarunk boldogulni, mert úgy érezzük, csak itt van esélyünk. Ezen a területen nem a multikkal kell versenyeznünk, mert azoknak nagy tételben nem éri meg a kecske- és a juhtejet fel dolgozni – nyilatkozta a sajtmester, aki igyekszik a ha gyományos technológia értékeit megőrizni. Nem fóliá ban érleli a sajtot, hanem viasszal bevonva.

Nehézséget az jelent, hogy a sajtok többségének négy-öt hónapot kell érlelődnie, csak azután értékesíthető. Tehát csak a készítés után jóval később lehet belőle bevétel. Tizenöt fokon a legjobb A kecsketej fehérjeszerkezete hasonlít legjobban az anyatejére. Allergiások, fehérjeérzékenyek sokan keresik a belőle készült sajtot, mert könnyen emészthető, magas a vitamintartalma. Fogyókúrázóknak is ajánlható. Az anti biotikumok előtti korban gyógyszerként használták.

Él vezeti értéke miatt pedig a sajtmester szerint tizenöt Cel sius-fokon érdemes fogyasztani, akkor az igazi. Tehát a hűtőből tálalás előtt pár órával érdemes kivenni. „Milyen a jó sajt? Gazdaságilag az a jó, ami eladható, ami ből sok fogy. Minőség szempontjából a jó alapanyag a meg határozó." Pődör István sajtmester Ménfőcsanakon tavaly százezer liter kecsketejet és har mincezer liter juhtejet dolgoztak fel. A termékek kikerül tek az áruházláncok polcaira és a jövő héten nyíló Foo dapest kiállításon megkóstolhatók.

Horvátországból és Ausztriából is érdeklődnek a különleges sajtok iránt. – Vagy fejlesztünk, vagy becsukunk. Évente legalább egy új termékkel elő kell állni, és a kapacitást, a tech nológiát is fejleszteni szeretnénk. A jövőt még nem merem megjósolni, az biztos, hogy az elkövetkező két év sok mindent eldönt – nyilatkozta a vállalkozó, aki már hazánk uniós csatlakozása előtt eleget tett a szigo rú egészségügyi előírásoknak, ám mióta tagjai vagyunk az EU-nak, adminisztrációs kötelezettségei megnöve kedtek. És a csomagolás is lényeges, mert először az alapján dönt a vevő.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingyen mag a madaraknak

A vadászkamara megyei szervezete téli madáretetési akciót szervez. Ennek keretében három városban, Győrött, Mosonmagyaróváron és Sopronban hetente térítés nélkül lehet etetőanyaghoz, napraforgómaghoz jutni. Szerencséje van idén a madaraknak, eddig még se hó, se fagy, így még tudnak „gazdálkodni" téli tartalékaikkal, vélekedett a Kisalföldnek Orbán Henrik. Tovább olvasom