Kisalföld logö

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 11°C | 19°C Még több cikk.

A rózsakirálynőn nem fog a tüske

Kovács Rita szinte mindent tud a rózsákról. A dekoratív szépség lett idén a rózsák hazájában, Szőregen a királynő. A deszki hölgy a virágok mellett a táncot és a sportot kedveli leginkább: a kosárlabdázás és a kerékpározás tartozik a legkedvesebb időtöltései közé.
Kovács Rita mindent tud a rózsákról. Fotó: Segesvári Csaba
Az idén megválasztott rózsakirálynő az első, aki megmutathatta magát ország-világ előtt, hiszen Kovács Rita koronázását követő tizenkét órán belül már a Magyar Televízió reggeli élő műsorában adott interjút. Nem esett nehezére hajnalban felkelni, mert már hozzászokott: a rózsaföldekre nem délelőtt szokás kimenni dolgozni, hanem napfelkeltekor. Már pedig a húszéves, koromfekete hajú, kreol bőrű, egyetemista hölgy kiveszi részét ebből a nem könnyű munkából. Szülei apránként fogták be dolgozni: kezdetben még csak a rózsaföld melletti homokbányában játszottak barátnőivel, majd gyomlálgatott, később már a szárakat kötötte, és négy éve szemez. Ilyen előélettel könnyedén válaszolt a szőregi rózsakirálynő-választáson a zsűri szakmai kérdéseire.

A deszki hölgy hosszú évek alatt mindent elsajátított, ami a rózsák neveléséhez szükséges. Kezén azonban egy karcolás nyoma sem látszik. Azt gondolná a laikus, biztosan kesztyűben dolgozik. De nem. Mondják is barátnői: olyan különös csodabogár ez a Rita, akin nem fog a tüske. A királynő ezen csak jót nevet és csak ennyit mond: „Hozzászoktam a rózsázáshoz".

Több ezer tő

Arra kérdésre: ha nagy lesz, fog-e rózsázni – kikerekedik a szeme. Válaszának elején a hangsúlyozása azt sejteti, hogy mindenképpen lesznek rózsái, de nem tízezer számra, hanem nosztalgiaként, fiatalkori emlékként, tíz-húsz tő, amivel nincs annyi gond. Aztán slusszpoénként bevágja: ő bizony harminc-negyvenezer tőre gondol, hiszen ennyivel munka után, hobbi szinten könnyedén elboldogul.

Sportos és táncos

A rózsakirálynő első számú szabadidős elfoglaltsága a tánc. A Bánát Szerb Néptáncegyüttesnek hat éve tagja, és nyertek már Európa-fesztiváldíjat is. A vízilabdán és a focin kívül minden labdajátékot kipróbált, szerelme azonban a kosárlabda. Középiskolás korában benne volt abban a csapatban, amely Guinness-rekordot állított fel: 250 óráig kosaraztak. A kerékpározás is kedvenc időtöltései közé tartozik: ha nem kell a rózsaföldre mennie, akkor elkarikázik Deszktől Szegedig és vissza.

Babusgatni kell


Persze, hogy a továbbiakban nincs helye olyasfajta kérdéseknek, hogy szereti-e rózsát? Meg amúgy is, badarság lenne ilyet kérdezni a rózsakirálynőtől. Bizalmasan megoszt néhány fortélyt, ami közül egy: a többszöri virágzást úgy lehet elérni egy szezonban, ha levágjuk az elszáradt fejet. Ekkor ugyanis a rózsa megsértődik, és csak azért is új hajtást hoz. A rózsa a törődést meghálálja, mint a legszebb rózsaszál: a nő.

Szóval megbeszéljük: a rózsa olyan fantasztikus teremtménye a természetnek, mint a nő. Gyönyörű, de ha nem foglalkoznak vele, lelombozódik, elsárgul, elveszti illatát, elmegy az életkedve. Babusgatni, dédelgetni kell, és a szivárvány minden színében pompázik. Van olyan, ami sárgának indul, aztán narancssárgává változik, és a végén zöld lesz. Ritához azonban a bordó, a sötétrózsaszín, a mélylila áll a legközelebb. „Ezek olyan kedves, meleg színek – nem tudok betelni velük." A titokzatos deszki lány bevallja, két év alatt nem lehet megismerni. Azért néhány villámkérdéssel meglepetésszerűen megpróbálom kifaggatni beszélgetésünk legvégén.

– Arra nem gondolt, hogy szépségversenyen induljon?
– Á, nem.

– Talán nem nézett tükörbe?

– Dehogynem – kacag pajkosan. – De ott sok mindent pontozhatnak. Nem az én világom.

Elégedett vagyok

– Mit gondol azokról, akik szépségversenyen elindulnak?

– Biztosan megvannak magukkal elégedve, és irigylem őket, hogy el mernek menni

– Ön talán nincs magával megelégedve?

– Ne forgassa ki a szavaimat...

– Nos?

– De igen. Bizonyos mértékig elégedett vagyok, csak annyira nem, hogy ki merjek állni, és el merjem mondani, hogy igen, én szépnek tartom magam.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ifjú horgászok huszonötödik nyara Ásványrárón

Nyolckilós ponty, kétkilós balinok, kiló körüli csukák és sok keszeg akadt idáig az ifjú pecások… Tovább olvasom