Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

A rovarméreg-allergia fulladást is okozhat

Mindjárt itt a nyár, nemsokára kezdődik a vakáció, s az emberek egyre több időt töltenek a szabadban. Ezzel együtt megnő a rovarcsípések, -szúrások valószínűsége is. Sokuk csupán kellemetlen – mások viszont akár életveszélyt is okozhatnak. Ilyen például, ha az ember allergiás a rovarméregre, vagy a kullancs „beoltotta" például a Lyme-kór baktériumával.
Szúnyogcsípésre – pontosabban: -szúrásra – is van ellenszer. Illusztráció: MTI
Egyre többször találkozik a bőrgyógyász olyan beteggel – többnyire gyermekekkel –, akiknél a rovarszúrás, -csípés helye valóban a szokásosnál jóval nagyobb mértékben duzzadt-viszket-fáj, és sokáig megmarad. Haraszti Gábor bőrgyógyász szakorvos tévhitnek tartja, hogy az ilyet okozó rovarok kémiai anyagokkal mérgezettek lennének. Inkább arról lehet szó, hogy egyes szúrások esetében az adott rovar mérgének az átlagnál is több hatóanyaga kerül be a sérült szervezetébe, különböző testváladékok, enzimek kíséretében.

A gyermek sír, a csípés egyre kiterjedtebb és vörösebb, a szülők megijednek – sokszor komoly gondot okoz egy-egy rovarcsípés. Minél gyorsabban – ha lehet, azonnal – hidrokortizon-tartalmú szerrel be kell kenni a szúrás helyét (ezek gyógyszertárban beszerezhetők). Ám vigyázat: egyes rovarcsípésre alkalmazható krémeknek a bőr, illetve a bőr alatti kötőszövet elvékonyodásától az értágulatokig számos mellékhatása lehetséges. Legföljebb egy héten át alkalmazhatók.
Egyébként, ha egy szúrás tünetei ennyi idő alatt nem szűnnek meg, orvoshoz kell fordulni – hívja föl a figyelmet a szakember.

Még komolyabb a helyzet, ha az ember szervezete fokozottan reagál a rovarméregre – azaz allergiás rá. Fulladásos halál lehet a vége, ha a légutakat érte például a darázsszúrás – és ez előfordulhat, ha valaki nem veszi észre, hogy az üdítősüvegbe beleesett a darázs, ott kalimpál a folyadék felszínén, az ember pedig belekortyol az üvegbe. Ilyenkor a szúrás helye megduzzad, s a sérült nem kap levegőt – azonnal orvoshoz kell szállítani. Allergiás esetekben még akkor is előfordulhatnak légzési nehézségek, ha a szúrás mindössze a végtagot érte. Jó, ha van nálunk adrenalintartalmú injekció – egyszer használatos kiszerelésben –, ez elhárítja a közvetlen életveszélyt, ám a betegnek ekkor is 24-48 órán át orvosi megfigyelés alatt kell állnia, hogy az újabb fulladásos rohamok is elkerülhetők legyenek.

Ugyancsak rendkívül komoly veszélyt jelent a kullancs, mely újabban ijesztő mértékben elszaporodott sok zöldterületen. Többek között a Lyme-kór – alattomos, évek alatt fokozatosan kifejlődő betegségcsoport – okozója is lehet, ha kórokozójával (borrelia) megfertőzi a szervezetet.

Akár szívizomgyulladás is kialakulhat – egyetlen kullancscsípés következtében! A betegség kezdeti szakaszában például végtagfájdalmak, fejfájás, mozgásszervi panaszok jelentkeznek. Ha ilyet észlelünk, és tudjuk, hogy „kullancsveszélyes" helyen jártunk, mindenképpen célszerű orvoshoz fordulni, aki antibiotikumos kezelést alkalmaz. A laboratóriumi vizsgálat nem mindig mutatja ki a kórokozó jelenlétét, sokszor csupán a kezelés hatásossága a bizonyíték – indirekt – arra, hogy kezdődő Lyme-kórról volt szó.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fél külföldön turistaként?

Tovább olvasom