Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 9°C Még több cikk.

A románok is keresik a magyar disznót

Mezőgazdaság - Csökken a hazai sertésállomány, emelkedik a felvásárlási ár és egyre több a külföldről behozott sertés. Szakemberek a húsipari termékek iránti kereslet visszaesésére is számítanak.

Magyarországon minden negyedik levágott disznó külföldről kerül a hazai vágóhidakra – állítja közleményében a Magyar Agrárkamara. Itthon csökkent is az állomány, ez is oka lehet annak, hogy akár 10–15 százalékkal drágulhat a sertés ára.

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet adatai szerint 2009 első negyedévében az összes vágások száma 19 százalékkal csökkent az előző évhez képest. Ráadásul a hazai állományból 27 százalékkal kevesebb sertést vásároltak fel a vágóhidak, mint korábban. Az importból származó állatok vágása 18 százalékkal nőtt. Az összes vágáson belül nőtt az importáru részaránya is. A tavalyi 17 százalékkal szemben az első negyedévben már 25 százalékra.

A Magyar Agrárkamara közleménye szerint a hazai sertések felvásárlási ára az első három hónapban 19 százalékkal volt magasabb a tavalyi időszakhoz képest. Az élő sertés ára jelenleg 330–350 forint kilónként. Ez akár 10–15 százalékkal tovább növekedhet. Okai között a lecsökkent hazai állatállományt, a magyar vágóállat iránt jelentősen megnőtt román keresletet és a gyenge forintot említik a szakemberek.

Ugyanakkor idén a nehezedő gazdasági helyzet miatt akár 5–10 százalékkal csökkenhet a húsipari termékek iránti belső és külső kereslet, miközben az ágazatnak a gazdasági válság miatt jelentős finanszírozási gondokkal is meg kell küzdenie. Emellett a takarmányárak a szójaimport miatt csaknem 30 százalékkal emelkedtek. Jó hír viszont, hogy új piacokra is szállíthatnak magyar kereskedők. Komoly igény mutatkozik Japánban és a Távol-Keleten is a magyar, jó minőségű sertéshúsra is – tájékoztatott a Magyar Agrárkamara.

Lengyel Oszkár szili gazda a felvásárlási ár emelkedésére számít.
Lengyel Oszkár szili gazda a felvásárlási ár emelkedésére számít.

Lengyel Oszkár szili gazda jórészt egyetért a kamara megállapításaival. Tőle a múlt héten 342 forint kilónkénti árért vették a legjobb minőségű disznót. Nekik hetven anyakocájuk van.

– Valóban jelentős import érkezik hazánkba, lehet, hogy még több is, mint azt a kamara adatai tükrözik – fejtette ki a termelő. – Azt sem lehet persze egészen magyar disznónak minősíteni, amit itthon hizlalnak fel. Nagyon sok ugyanis a dánoktól, németektől behozott malac. A felvásárlási ár valóban magasabb, mint korábban és várjuk a további emelkedést is. A szójaár megint tízezer forint körül van, vagy inkább felette. Emelkedtek a premixek, a gyógyszerek. Ha például egy malacot védeni akarunk a betegségek ellen, csak a gyógyszerköltség ezer forint. Lengyel Oszkár hozzátette: a gazdák terheit tovább növelik a magas gabonaárak. A Lengyel-gazdaságot ez nem sújtja olyan mértékben, mivel a takarmányt maguk termelik meg.

A külföldi piacokkal kapcsolatban megjegyezte, hallott már olyanról, hogy a távol-keleti vevő éppen azért állította le a kivitelt, mert rájött: a magyar disznóként szállított áru malackorában még dán vagy éppen német volt. Ő pedig a magyarhoz ragaszkodott. A román piacról is vannak ismeretei.

– Tudomásom szerint odakint 600 forint körül van a disznó ára kilónként. Hallottam, hogy most már a felvásárlók a Dunántúlra is átjönnek, mert az alföldi malacokat már kihordták az országból. Ezért is kevesebb a hazai állomány – mondta Lengyel Oszkár.

Olvasóink írták

  • 2. Ing.Böck 2009. május 19. 16:20
    „És ki is fizetik ?”
  • 1. girzelda 2009. május 19. 05:10
    „Lassan, sajnos elég lassan érnek el a parlamentig.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lángoló szike a műtőben, avagy különös magyar orvosi esetek

Magyarország – Az Egészségbiztosítási Felügyelethez az utóbbi két és fél évben több ezer… Tovább olvasom