Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

A romák helyzetét és az erőszakos jobboldali szélsőségességet bírálta Magyarországon az amerikai külügyi jelentés

A romák társadalmi diszkriminációját és kirekesztését, valamint az erőszakos jobboldali szélsőségességet jelölte meg Magyarországon a legfőbb emberi jogi problémaként az amerikai külügyminisztérium a csütörtökön nyilvánosságra hozott, csaknem 200 országra kiterjedő, 2011-es országjelentések az emberi jogi gyakorlatról című felmérésében.
A jelentés magyar fejezete összegzésében röviden kitért arra, hogy Magyarország plurális parlamenti demokrácia, ahol a legutóbbi parlamenti választások szabadok és tisztességesek voltak, és ahol a biztonsági erők polgári irányítás alatt állnak. Ebben az országban - olvasható a jelentésben - "a romák elleni diszkrimináció tovább nehezítette az oktatáshoz, a munkához, az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférésüket".

Az amerikai külügyi felmérés szerint megszaporodtak a jobboldali szélsőségesség megnyilvánulásai, beleértve a félkatonai szervezetek nyilvános kampányait, amelyeknek célja a megfélemlítés, valamint a roma és más kisebbségek iránti gyűlölet szítása. A magyar országjelentés kifogásolja, hogy a "kormány elkezdte egy új törvény alkalmazását, amely azáltal, hogy általános értelemben megerősítette a kormánynak a média feletti befolyását, korlátozza a médiaszabadságot".

Az új alaptörvénnyel és a tavaly elfogadott több mint 20 sarkalatos törvénnyel kapcsolatos amerikai külügyminisztériumi állásfoglalás szerint az igazságszolgáltatási rendszerre, a vallási szervezetekre és a médiaszabadságra vonatkozó új jogszabályok "megerősítették az aggodalmakat, amelyek szerint az új törvények a kulcsfontosságú fékek és ellensúlyok eltávolításával alááshatják az ország demokratikus intézményeit".

A jelentés a kifogásolható emberi jogi problémák között említi, hogy az általa vizsgált tavalyi év során előfordult a túlzott rendőri erőszak a gyanúsítottakkal, főleg a romákkal szemben, új korlátozásokat vezettek be a tisztességes igazságszolgáltatási eljárás terén, új törvények keltettek aggodalmat a médiahatóság jogkörével kapcsolatban, azok öncenzúrára "ösztönözhetnek". Kifogásolta az állami korrupciót, a közmédia alkalmazottainak megkérdőjelezhető elbocsátását, a nők és gyermekek ellen alkalmazott, a társadalom által elfogadott erőszakot, a nők szexuális zaklatását, az antiszemitizmust, az emberkereskedelmet, valamint a szakszervezeti és a közalkalmazotti jogokat meggyengítő törvények elfogadását.

A jelentés megállapította: a kormány tett lépéseket annak érdekében, hogy bíróság elé állítsák és megbüntessék a hivatalukkal visszaélő hivatalos személyeket, legyen szó biztonsági szervekről vagy a kormányzat egyéb területeiről.

A szerteágazó jelentés, amely nagy hangsúlyt fektetett a romák helyzetének bemutatására, rámutatott, hogy a munkaképes roma lakosság nagy része alulképzett, 85 százalékuk munkanélküli. Csaknem minden területen megkülönböztetés éri őket, a verbális és fizikai rendőri erőszak nagy része roma gyanúsítottak ellen irányul, és a romákat háromszor olyan gyakran igazoltatják, mint másokat.

A jelentés kitért a gyöngyöspatai incidensre. Rámutatott, hogy a szélsőjobboldali csoportok folytatták a romák elleni erőszakra való bujtogatást, országszerte meneteket rendeztek, hogy megfélemlítsék a helyi roma közösségeket. Megemlítette, hogy 2011. március 25-én megkezdődött a 2008-2009-es, hat halálos áldozatot követelő romagyilkosság-sorozat négy vádlottjának pere. A dokumentum a TASZ-ra hivatkozva azt állítja, hogy a romákat rendszeresen elítélik olyan kisebb kihágásokért, amelyek felett a nem romák esetében rendszerint szemet hunynak. Megállapította, hogy a rendőrség és az önkormányzatok szelektíven alkalmazták a jogszabályokat a romákkal kapcsolatban.

A jelentés elismerte, hogy a KIM ingyenes diszkriminációellenes jogsegély-szolgálatot állított fel a romák számára, de megjegyezte, hogy a hivatalok a nagyobb városokban üzemeltek, amelyek megközelíthetetlenek a kis falvakban élők számára és hogy a hálózat ügyvédjei több ügyet elutasítottak. Civil szervezetek elpanaszolták, hogy a bíróságok növekvő számban alkalmazták romákra a Btk. rasszizmusra vonatkozó rendelkezéseit, holott azokat a kisebbségek védelmére alkották meg.

A jelentés felsorolt több, a kormányzat által hozott romaintegrációs intézkedést, egyebek között az iskolák arra való ösztönzését, hogy egy osztályban oktassák a roma és nem roma tanulókat, és hogy fogadják vissza a szabálytalanul gyógypedagógiai oktatásra küldött romákat. Megemlítette a Nemzeti Társadalmi Felzárkóztatási Stratégiát és annak a 2012-2014-re vonatkozó akciótervét.

Az antiszemita incidensekkel kapcsolatban megjegyezte,hogy azok száma csökkent, ám a nyilvános antiszemita kijelentések eldurvultak. Egyebek között a Jobbikot, a Barrikádot és a Magyar Fórumot nevezte meg az antiszemita állítások hangoztatóiként. Rámutatott ugyanakkor, hogy a miniszterelnök, a kormány tagjai és az ellenzéki politikusok rendszeresen bírálták a szélsőséges mozgalmakat, elítélték az antiszemita incidenseket és részt vettek a holokauszt-megemlékezéseken.

A jelentés egyebek mellett foglalkozott a 2006-os tüntetések részvevőivel szemben alkalmazott rendőri erőszak következményeivel, azzal, hogy a hatóságok 224 esetben kezdeményeztek büntetőeljárást, amelyek közül 36 vezetett vádelemeléshez. A bíróságok 23 esetben találták bűnösnek a felpereseket testi sértés alkalmazásában, és egy ügyben még nem született ítélet. Említést tett a Balsai-jelentésről, amely felvetette Gyurcsány Ferenc volt kormányfő és Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitány lehetséges bűnügyi felelősségét is.

Olvasóink írták

 • 12. rommel2 2012. május 27. 22:00
  „A RASSZISTA AMERIKAIAK HA LÁTNAK EGY ARABOT ,
  MÁR AKKOR LÖVÖLDÖZNEK !!!
  AZ IGAZSÁG ÁL-BAJNOKAI !!!”
 • 11. machers 2012. május 26. 09:25
  „10.load 2012.05.25. 18:48
  "Erre a kérdésre a politika két évtizede képtelen megfelelő megoldást találni."
  Az a gáz, hogy Mária Terézia óta nem sikerült a kérdést megoldani.
  http://www.sulinet.hu/oroksegtar/data/magyarorszagi_kisebbsegek/2008/Kortanc_sorozat/Magyarorszagi_ciganyok/pages/004_maria.htm
  Szvsz a hiba a vevőkészülékben van.”
 • 10. load 2012. május 25. 18:48
  „8.Rebeka01
  Kedves Rebeka01!
  Mindez nem igazol bennünket abban, hogy jó úton járunk.
  A roma kérdés megoldása, a romák integrálása, és nem a kirekesztésük.
  Erre a kérdésre a politika két évtizede képtelen megfelelő megoldást találni.
  Ezt a feladatot - úgy tűnik - a gyermekeinkre hagyjuk.
  Csak ez idő alatt, a magyarországi roma népesség számában megduplázódik. Az oktatási törvényt tekintve az integráció esélye még romlani is fog.
  Ez lenne a mi megoldásra váró bajunk, nem a palesztin - izraeli konfliktus.
  Miért keveri ezt ide?”
 • 9. gjozsi88 2012. május 25. 18:37
  „Rebeka01!

  "meg kell állitani a cigánybunozest ami van amit elhallgat a media, minden nap gyilkossagok tortennek."

  Valóban!
  A legtöbb elkövetője azonban nem roma!!!!
  Ahogy Kulcson, Móron, Sopronban........stb!!!!!

  "AMERIKÁBAN EGYRE ERŐSŐDIK A SZÉLSŐSÉG"
  De ugye nem a politika támogatással????
  Nálunk a jobboldalon a politika támogatja a szélsőjobbot!!!!

  Egyébként a palesztin -zsidó kérdést is érdekesen fogod fel!!!!
  Ajánlom figyelmedbe, hogy a zsidók már akkor léteztek azon a földön, amikor a mai palesztinok még nem is léteztek....!

  " amit izraellel karoltve iran ellen szervezkedik"
  Mit szólnál ,ha a szomszédos szlovákia egy Slota tipúsú kormánya atombombát kezdene gyártani?????
  Ugyanis ez történik!
  Irán atomfegyvert gyárt!!!!
  Gondolom javul a térség biztonsága.........!!!!
  ezt szóvá tenni beavatkozás a belügyekbe!!!!!”
 • 8. Rebeka01 2012. május 25. 13:04
  „AMERIKÁBAN EGYRE ERŐSŐDIK A SZÉLSŐSÉG ÉS OK OKTATNAK MINKET, ÉS AKIK A PALESZTIN MEGNYOMORITASAERT FELELŐSEK IZRAELLEL EGYUTT”
 • 7. load 2012. május 25. 10:10
  „5.Tumbanu
  "az amcsik találkoztak már cigánnyal?"
  Lehet, hogy nem, de a feketék kérdését néhány évtized alatt megoldották.
  Nálunk a tendencia - sajnos - ennek az ellenkezőjét mutatja.”
 • 6. Rebeka01 2012. május 25. 08:54
  „meg kell állitani a cigánybunozest ami van amit elhallgat a media, minden nap gyilkossagok tortennek.amerika hallgasson,inkabb arrol beszeljen amit izraellel karoltve iran ellen szervezkedik.na es mi van a gazai ovezet bombazasaval.nekem van cigany munkatarsam es dolgozik.sajnos keves.jobbikos vagyok es nem rasstista.eleg mar a szinjatekbol inkabb beszeljenek hogy lehetne a bunozest visszafogni.kell garda es az emberek egyre jobban hivjak segitsegul”
 • 5. Tumbanu 2012. május 25. 08:10
  „az amcsik találkoztak már cigánnyal? mennyire érzem én is a szolidaritást, amikor leköp, belémköt, ha nem állok félre az útból akkor agyonver, és ezt szabad is nekik...egyre tisztábban körvonalazódik, hogy ebbe az országba családot alapítani felelőtlenség és majdnem bűn”
 • 4. Madarász 2012. május 25. 07:34
  „Javaslom az amcsiknak, hogy költözzenek be pár napra egy romák által sűrűn lakott helyre, mindjárt más lesz a véleményük, ha megérik egyáltalán...”
 • 3. Pretorianus 2012. május 25. 07:27
  „Ahol a nácik vonulgatnak tetőtől talpig korhű ruhákban öltözve,demokratikusan,ott jobb ha csendben maradnak...
  Amerika=áldemokrácia”
 • 2. tovari 2012. május 25. 06:59
  „Inkább adják vissza a földeket az indiánoknak :D”
 • 1. háté 2012. május 24. 23:19
  „Afganisztán, és a többi demokratikusan segített ország lakói m hanyatt vágják magukat! -ez a cionista amcsi banda, pufogjon otthon!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A KENÓ csütörtöki nyerőszámai

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a május 24-i KENÓ-játékban a következő számokat… Tovább olvasom