Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

A roma sértődés politikai húzás volt

Lemezbemutató koncertet tart ValóságShokk címmel június negyedikén Győrben az Irigy Hónaljmirigy. Az együttes igaz legendája, hogy ha idegen sofőr vezet a mikrobuszban, akkor mögötte titokban meztelenre vetkőznek.

Napjainkban a koncertek az egyik legfontosabb bevételi forrássá léptek elő az együttesek számára, hiszen a zenei hanghordozók illegális másolása akár több tízmillió forintos károkat is okoz a művészeknek. A neten szörfözők is könnyen letölthetik a hanganyagokat, így a zenészek között gyakori téma: miként lehetne ezt megállítani? Sipos Tamástól azt tudakoltuk, hogyan büntetné azokat a mirigyes rajongókat, akik lemezhamisításra adják a fejüket.

– Ősi átokkal sújtanám őket: nőjön köröm a pö...ükre! A hamisítás már túllépett a lemezpiacon – fordította a szót komolyra Tamás. – Annyira gyakori a másolás, azt kellene kitalálni, hogyan lehetne megoldani a nem másolást. De az ember csak olyan, hogy mindig megtalálja a kiskapukat. Ezen az Irigy Hónaljmirigy nem idegeskedik. Napjainkban egy „frankó" CD-re jut legalább tíz másolat, az tuti! Negyvenezer eladott példány esetén négyszázezer album forog a hallgatók között, ez nem is olyan rossz – mármint persze a számadat. De ha az ember belegondol, hogy jogdíjakban és egyéb formában micsoda összegtől esik el, természetesen elszomorodik.

– Ez azt jelenti, hogy negyvenezret eladtatok már a ValóságShokkból?

– Ha annyit nem is, harmincezer körül járhatunk. Hála istennek, azok közé tartozunk, akiknek elég jó az eladási mutatójuk. Viszont le lehet mérni évekre visszatekintve, hogyan csökkennek az eladott példányszámok. Szerintem sok előadó hirtelen bepánikolt, mikor az előző lemezéből elment ötvenezer, a következőből pedig csak a fele, azt gondolva, hogy nincs a zenéjére kereslet. Pedig ez nem így van. A rendszerváltás előtt milliós példányban fogytak a lemezek. Ez napjainkban horrorisztikus számnak tűnik!

– A zenei paródia műfaját magas szintre fejlesztettétek, így furcsa, hogy a Dalnokok Ligája nélkületek zajlik. Minimum a zsűriben kellene helyet foglalnotok...

– Nem kaptunk meghívást a zsűribe. Gondolom, vannak olyanok, akik még nálunk is jobban értenek a paródiához. Például egy divattervező... Valóban jólesett volna, ha valamelyikünket legalább az egyik adásra meghívják, de hát ez nem történt meg. De nem sértődtünk meg ezen... Csak soha többé nem állunk szóba senkivel!

– Melyik együttest tartanád arra alkalmasnak, hogy paródiát készítsen a „mirigyekről"?

– Az Animal Cannibalst említhetném. Kreatívnak tartjuk a srácokat és jó szövegeket is írnak. Ők biztosan találnának rajtunk fogást.

– Véleményed szerint melyek lennének a paródia alappillérei? Tréfa, buli, pia, nők?

– Hú, hát azt nem merem elmondani! Az nagyon nem publikus... Ráadásul az embernek kissé nagyobb a híre, mint amilyen valójában. Egyes dolgok már a legenda kategóriájába tartoznak...

– Azért az biztosan nem legenda, hiszen ti magatok is elmeséltétek: ha idegen sofőr vezet a mikrobuszban, akkor mögötte titokban levetkőztök anyaszült meztelenre...

– Ezt nem csak idegen sofőrrel csináljuk, majdhogynem mindennapos nálunk! Ebben az a sztori, hogy minél extrémebb módon kell megoldani. Ha világosban le tudsz vetkőzni úgy a sofőr mellett, hogy nem veszi észre, az a legnagyobb bónuszpont! Egyszer azonban nagyon keményen lebuktunk: már le voltunk vetkőzve, amikor begurultunk egy benzinkúthoz. A sofőr és az egyik felöltözött társunk gyorsan feltépte a mikrobusz ajtaját, s odahívták az éppen tankoló fiatalokat, akik aranyosan reagálták le egymás között a dolgokat: „Ezek melegek? Biztosan nem normálisak! Ja, ez az Irigy Hónaljmirigy!"

– A ValóságShokk albumról melyik a kedvenc számod?

– A Dzsingisz kán paródiáját nagyon csípem. Most kezd a közönségünk ráharapni a refrénre. Nagyszerű élmény, amikor két-háromezer ember üvölti egyszerre: „Szar-szar-szarkaláb!"
– Megbízható magyar emberekből áll a baráti társaságunk, hiszen „fröccsöntőek" vagyunk, ezért nálunk a Demjén-féle szöveg nagyon bejön. Örök érvényű igazság leledzik a refrénben: „Zárjon be a bolt, ha nem tartanak bort!"
– Érdekes dolog, hogy amikor Rózsi látta a szöveget, nem kellett utána rögtön fél órára elsötétíteni a képernyőt... Nem sértődött meg, azonnal alá is írta az engedélyt. Ebből is látszik, hogy mi nem akarunk megbántani senkit. A sértődés az országos roma vezetők részéről csak egy abszolút politikai húzás volt. Bármerre jártunk az országban, mindenhol azzal a véleménnyel találkoztunk, hogy ezzel akarták elterelni a figyelmet a belső problémáról, hogy 138 millió forint az Országos Roma Önkormányzat hiánya.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jókai Mórtól Danielle Steelig

Kimutatható, hogy egyre kevesebb időt szánnak az emberek olvasásra. Ugyanakkor mi, magyarok büszkék… Tovább olvasom