Kisalföld logö

2018. 11. 17. szombat - Hortenzia, Gergő -1°C | 7°C Még több cikk.

A roma közösségfejlesztő program eredményei Veszprém megyében

Mintegy 75 millió forintos támogatásból tizenhárom roma közösségfejlesztő asszisztenst és harminc helyi segítőt képeztek Veszprém megyében az egy éve útjára indított roma közösségfejlesztő program keretében.

A kiválasztott és kiképzett emberek rendkívül sok és szerteágazó munkát végeztek és végeznek a megyében, az itt kialakított roma közösségfejlesztő hálózat országosan is példa lehet - tette hozzá, megjegyezve, hogy az országban egyedülálló programot a megyegyűlés 7,5 millió forinttal támogatta.

A közgyűlés fideszes elnöke szerint fontos a számukra, hogy milyen szintű és mértékű a foglalkoztatás a megye roma közösségeiben, szerinte ugyanis a megyei helyzetkép általában romlott: 2006-ban 6,1 százalék, 2009. végén pedig 9,7 százalék volt a munkanélküliségi ráta a megyében, a foglalkoztatottak aránya ugyanakkor három évvel ezelőtt 53,7 százalék volt, ma pedig 50,7 százalékon áll.

Kozák János, a Magyarországi Cigányok Független Érdekvédelmi Szövetségének (MCFÉSZ) elnöke a sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta, hogy ha a megyei önkormányzat nem vállalta volna fel az ügyet, és nem nyújt anyagi támogatást, akkor ez az egyedülálló program nem valósulhatott volna meg.

Elmondta: a tizenhárom roma közösségfejlesztő asszisztens több hónapos tanfolyamon vett részt Pápán és Veszprémben, de az általuk szervezett harminc helyi segítő is kapott képzést. Õk a múlt év tavasza óta naponta járják a megye roma közösségeit és felmérik a bajokat, problémákat, majd azokat jelzik, illetve bizonyos részükre megoldást találnak - tájékoztatott az elnök.

A pályázaton nyert pénzből 2010. április végéig tudják a 43 embert foglalkoztatni, így nagy gondként vetődik fel a kérdés; mi lesz velük azután - mondta a roma kisebbségi szervezet elnöke. Megjegyezte: nem csupán 43 emberről van szó, hanem arról a több ezerről is, akikhez ők eljutottak, s akiknek a problémáira megoldást is találtak, segítséget nyújtottak, avagy hasznos információkkal szolgáltak. Kozák János szerint a helyi roma segítők a nem cigány lakosság körében is elismerést váltottak ki. Szigorú és pontos az elszámolásunk, a pénz oda jutott, ahová az adományozó állam és a megyei önkormányzat szánta - hangsúlyozta Kozák János, megjegyezve, hogy ez "nem minden esetben volt jellemző az országban más programok esetében".

Buday Attila, a Közép-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ főosztályvezetője elmondta, hogy a 43 ember április utáni tovább foglalkoztatásának lehetőségeiről már megkezdték az egyeztetéseket a települési önkormányzatok vezetőivel. Mindent megtesznek azért, hogy ezeket a kiképzett embereket április 30-a után is foglalkoztatni lehessen - tette hozzá. Lasztovicza Jenő a sajtótájékoztatón zárásként azt vetette fel, hogy a települési önkormányzatok is pályázhatnak a szaktárcához a romák foglalkoztatását, képzését illetően.

Olvasóink írták

  • 1. kolombela 2010. január 13. 22:25
    „Ja, eredménye, erről a Cosma család sokat tudna mesélni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MDF: a Fidesz-KDNP mindent megtesz az MDF lejáratása érdekében

Csapody Miklós MDF-es képviselő szerint a Fidesz-KDNP ismét politikai feladatot teljesít, hiszen… Tovább olvasom