Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

A roma családmodell-változás háttere

Családmodell-változás történik a cigányság körében. A roma családokban Szegeden ma már – ellentétben a máig széltében elterjedt tévhittel – nemigen van több két-három gyermeknél. A nők központi, családösszetartó szerepe azonban nem változott.
– Ma már, a nyitott társadalom korában annyi helyről érkezik a példa az általánosan jellemző családmodellel kapcsolatban, hogy ez alól a rendkívül gyermekszerető romák sem tudják kivonni magukat – mondja Szirtesi Zoltánné szegedi cigány kisebbségi képviselő. A szappanoperák főszereplőit nem tíz gyermek veszi körül, hanem egy-kettő – s ez a hatás megerősíti a közvetlen környezetükben, a „magyar" környezetben észlelt hatásokat. Mindezek következtében ma már éppúgy védekeznek a nem kívánt terhesség ellen a roma nők, mint a nem romák.

Bár ma Szegeden mintegy négy-ötezer roma élhet, és ez jóval nagyobb létszám, mint a rendszerváltozás előtt – a létszámnövekedés a bevándorlásból fakad.

Jöttek roma családok Erdélyből éppúgy, mint Szabolcsból, de Battonyáról, Szarvasról is. Mára már megállt a létszámnövekedés.

S az asszimiláció, a többségi társadalommal való egybeolvadás mennyire előrehaladott? – A dorozsmai cigánytelepen a hetvenes években egyetlen magyar feleség volt. Ma sok a tizennyolc-húsz éves, oda férjhez ment magyar lány. Magyarral a cigány hagyományok szellemében egyébként is mindig össze lehetett házasodni, más törzsbeli romával azonban nem. A magyar családok a cigány fiatalt azonban sokszor nagyon nehezen fogadják be.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A csarnokban lehet kamera

„ A dunakiliti SP Industries Kft. csarnokában, ahol a termelés folyik, kamerákat szereltek fel.… Tovább olvasom