Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

A Ringa elküld 800 dolgozót

A Pick-csoporthoz tartozó Ringa Rt. 1100 munkatársából nyolcszáztól megválik, közölte a társaság vezetése tegnap a cég szakszervezeti és üzemi tanácsának illetékeseivel. Az rt. felvette a kapcsolatot a megyei munkaügyi központtal is.
Vége a bizonytalanságnak, de semmi örömünk nincs abban, amit tudunk... Már nem kell találgatni, milyen lépésre készül a hatodik éve a Pick-csoporthoz tartozó Ringa rt. A társaság közgyűlése, majd igazgatóságának döntései lesújtóan kemények. A társaság a törvényben előírt 50 napos határidőn belül folyamatos csökkentéssel a mostani 1100 munkatársából nyolcszáztól megválik. A leépítés Kapuvárott hatszáz dolgozót érint. Az elbocsátások után 170–180-an maradhatnak a gyárban, míg a Ringa győri üzemében 200 munkatárstól válnak meg.
A társaság tegnap délutáni győri sajtótájékoztatóján dr. Tóth Ervin elnök-vezérigazgató felsorolta a súlyos döntés indokait.

A sajtótájékoztatóján dr. Tóth Ervin elnök-vezérigazgató elmondta: a tavalyi első félévvel összehasonlítva idén júliusig 2,6 milliárd forinttal csökkent a termelés és a múlt első félévi 161 millió forintos üzemi eredménnyel szemben az idei első 6 hónapban 840 millió forint volt a társaság vesztesége.

A nemzetközi sertéspiacon túltermelés volt, romlott az export gazdaságossága. A Ringa kivitele a felére csökkent. Az árufelesleget a belföld nem tudta felvenni, nőttek a cég készletei. A Ringa ma minden egyes munkanapon 4–5 millió forint veszteséggel dolgozik. A tulajdonosok érdeke megállítani ezt a folyamatot. Erről döntött a cég közgyűlése és nyomában a társaság igazgatósága.

Értékesítés vagy bérbeadás

Az intézkedéssorozat része, hogy a cég értékesíti a soproni marhavágóhidat és a mintaboltjaiból létrehozandó kft.-t. A másik intézkedési csomag részeként a cég kapuvári telephelyének, a vágó-daraboló üzemének, valamint a hozzá tartozó eszközparknak és kiszolgálólétesítménynek az értékesítése. Az elnök-vezérigazgató közölte: a Ringa nem fejezi be tevékenységét. Szerződésben vállalt mindennemű kötelezettségének eleget tesz. Meghatározó gyártmányait, a sonkát és a bacont megtartja, ám hogy ezeket milyen formában és hol készítik majd, esetleg a Pickhez tartozó ceglédi üzemben, ezekről később dönt.
A Ringa a győri telephelyének ma már csak mintegy egyötödét használja. A társaság a kapuvári gyár hasznosítására az eladás mellett az esetleges bérbeadással is számol.

A másfél milliárd forint értékű eszközpark hasznosítására szeptemberben írnak ki pályázatot és azt a megoldást részesítik előnyben, amelyik a munkatársak lehető legnagyobb fokú foglalkoztatását vállalja. Dr. Tóth Ervin elmondta, megérti Kapuvár város és az üzem dolgozóinak helyzetét, s nem tartja kizártnak, hogy a gyár értékesítése vagy bérbeadása esetén a most bejelentett létszámleépítésnél sokkal kevesebb munkatársat érintenek a változások.

Kormányzati beavatkozást sürgetve

Ivanics Ferenc, a megyei közgyűlés alelnöke, országgyűlési képviselő levelet küldött a miniszterelnöknek, arra kérve, segítsen megakadályozni a Ringa kapuvári gyárának bezárását. Levelével megkereste három szaktárca vezetőjét is.

Nyilatkozatot adott ki továbbá az MDF kapuvári szervezete is, melyben tiltakoznak az üzem megszüntetése ellen. Mint írják, támogatják a gyár megmentését célzó törekvéseket, s kormányzati beavatkozást sürgetnek. Amennyiben a kívánt egyeztetések nem járnak sikerrel, készek tiltakozó polgári engedetlenségi mozgalom mellé állni – áll a nyilatkozatban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szent István öröksége

Kék Szalag kitüntető címet kapott dr. Bóna László általános püspöki helynök kedden, az augusztus 20.… Tovább olvasom