Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

A rezidensek tovább gyűjtik a felmondóleveleket

Noha a múlt év végéig összegyűlt felmondólevelek aktiválását egyelőre elhalasztotta a Magyar Rezidens Szövetség, a szervezet további felmondólevelek letétbe helyezését várja a kollégáktól.
Noha a múlt év végéig összegyűlt felmondólevelek aktiválását egyelőre elhalasztotta a Magyar Rezidens Szövetség (MRSZ), a szervezet további felmondólevelek letétbe helyezését várja a kollégáktól; a célok ugyanazok, egyedül a határidő változott március 29-re, de többször ezen nem módosítanak - közölte az MRSZ elnöksége kedden a honlapján.

Papp Magor, a szövetség elnöke múlt pénteken jelentette be: úgy döntöttek, hogy átmenetileg - három hónapra - felfüggesztik a letétbe helyezett felmondólevelek élesítését.

Az MRSZ keddi tájékoztatójában a felmondólevelek aktiválásának elhalasztását elsősorban azzal indokolta, már a nélkül is lehetőség nyílt egy érdemi alapbéremelésre. "A kormányzat lépésére mi is gesztust gyakoroltunk, ezzel egyébként időt adva saját magunknak is a további erősödésre (bár sok felmondás gyűlt össze, de ez még tovább növelhető)" - írták. Ha mégsem lesz megegyezés, a felmondólevelek az eredeti terveknek megfelelően élesedni fognak - hangsúlyozták.

Papp Magor múlt pénteken azt mondta: maratoni tárgyalássorozatot folytattak az "Élhető magyar egészségügyet" mozgalom szervezői a Magyar Orvosok Szövetsége (MOSZ) vezetőségével és a rezidensszövetség elnökségi tagjaival, amely során megfontolták Orbán Viktor miniszterelnök aznap reggeli nyilatkozatát, amelyben személyes ígéretet tett az orvosok 2012-ben történő béremelésére, továbbá Szócska Miklós államtitkár előző napi, a teljes orvostársadalomra vonatkozó érdemi ajánlatát.

Ennek kapcsán Papp Magor akkor elmondta: január első hetében hivatalosan is megkezdődnek a tárgyalások az ágazati vezetéssel. Az akció során összegyűlt több mint 2500 felmondólevél későbbi aktiválását a megbeszélések eredményességétől teszik függővé - tette hozzá.

Szócska Miklós államtitkár ezt követő sajtótájékoztatóján megköszönte a szakmai szervezetek "bölcs belátását", továbbá megerősítette: január elején tárgyalássorozatot kezd az ágazati intézményvezetőkkel, szakmai szervezetekkel és a beszállítókkal arról, hogy az ágazatban rendelkezésre álló több mint 30 milliárd forintos forrást miként tudnák a leghatékonyabban felhasználni.

A rezidens szövetség az "Élhető magyar egészségügyet" mozgalom jelenlegi állásáról szóló keddi beszámolójában kiemelte: nem történt megállapodás, így az akció továbbra is folytatódik. A célok ugyanazok, egyedül a határidő változott 2012. március 29-re, de többször ezen nem módosítanak - tették hozzá.

A rezidensek a mostanáig az akcióhoz csatlakozó kollégáktól azt kérték: felmondási nyilatkozataikkal a továbbiakban is tartsanak ki a mozgalom mellett. A honlapon megjelentek szerint a három hónapos "türelmi idő" alatt is folytatják az országjárást, "a mozgalom továbbra is nyitott minden orvos számára" - hangsúlyozták. Ez idő alatt mind a letétbe helyezett felmondóleveles, mind a MOSZ által gyűjtött túlmunka visszamondásáról szóló akciókhoz is várják a csatlakozókat.

Az MRSZ elnöksége arra is kitért: sokan kérdezték, milyen forrásból remélhető az ágazatban dolgozók béremelése. A szövetség szerint az egyik ilyen forrás - miként azt a kormányfő múlt pénteken a Kossuth Rádióban ismertette - a népegészségügyi termékdíj, amely ígérete szerint kizárólag orvosok bérezésére fordítható.

Olvasóink írták

 • 4. goldboy 2012. január 04. 09:54
  „Pappmagor! Megcsókolhatod glaskót! Behódolás indul! Beállni a birkák közé!”
 • 3. Cloeon_dipterum 2012. január 03. 20:44
  „Örüljenek, hogy van munkájuk. Ha felmondanak, utána azért tüntetgetnek, hogy állástalanok.
  Dolgozni is kellene valakinek.”
 • 2. pappe 2012. január 03. 19:50
  „300 forintos vizitdíjat akarok! Ja, hogy az ellenzéki Fidesz eltöröltette anno, az más!”
 • 1. Dwatson 2012. január 03. 18:24
  „A népegészségügyi termékdíj az egyik,na és a másik? Talán az elvett rokkantnyugdíjak?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tragédia az osztrák autópályán: két magyar meghalt a balesetben

Két magyar meghalt egy autóbalesetben kedden dél körül az A8-as autópályán a felső-ausztriai… Tovább olvasom