Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 22°C Még több cikk.

A rétegműfajoknak nincs közönsége

Több mint ötven civil szervezet, alapítvány, csoport otthona Mosonmagyaróvár kultúrájának egyik legfontosabb bázisa. Böröndi Lajost, a Flesch Károly Kulturális Központ igazgatóját arra kértük, értékelje az elmúlt évet, és számoljon be idei terveikről, a programkínálatról.
– Kicsit nehéz év volt, elsősorban anyagilag, ennek ellenére jónak értékelem, főleg, hogy sikerült talpon maradnunk – mondta Böröndi Lajos, a Flesch Károly Kulturális Központ igazgatója a múlt évről. – Egy jó produkció sok pénzbe kerül, el kell döntenünk, hogy vállaljuk vagy nem. Voltak olyan rendezvényeink is, amelyek annak ellenére, hogy telt házasak voltak, veszteséggel zárultak. Tudjuk, meddig nyújtózkodhatunk.

Az egyedüli közösségi tér

A Flesch-központban a színház, mozi mellett képzőművészeti kiállítások is helyet kapnak, és a három alaptevékenység mellett a művészeti alapiskolának, valamint hatvannégy csoportnak biztosítanak teret, székhelyet, infra-

struktúrát.
– Ez nem olyan látványos, de ez az igazi élet, ez az egyetlen ilyen jellegű közösségi tér a városban. Ma már az ország elment a fesztiválok, a látványos utcai show-műsorok felé, az igazi közösségi élet azonban nem ott zajlik. Ezt értékesebbnek tartom, mert ezzel felnevelünk egy közönséget is – tette hozzá Böröndi Lajos.

Rétegműfajok és közönségük

Mivel e tekintetben egyedüliek a városban, éppen ezért igyekeznek minden korosztály igényét kielégíteni a komolyzenétől a táncig, a könnyűzenéig, a bábszínháztól a komolyabb műfa-

jokig. Az óvodás- és kisiskolásbérletre éppen olyan nagy a kereslet, mint a nyugdíjasbérletre, a színházi előadások is telt házasak. Minden színházbérletet eladtak az elmúlt három-négy évben. Kudarcokat is el kellett könyvelniük tavaly. Így a Ghymes együttes koncertjére az önkormányzati választások miatt kevesen váltottak jegyet, ugyanígy a Djabe együttes fellépésére is. Az intézményvezető szerint a rétegműfajoknak nincs közönsége.

Ma minden megvehető

– Mindenki változásokról beszél, de azok tartalmát még nem igazán látjuk. Nálunk színházi évad van, mely májusig tart. Az idén hozzánk kerültek azok a rendezvények, amelyek korábban a városhoz tartoztak. A Kühne-pályára tervezünk egy Republic-koncertet,

augusztusban megrendezzük a nyári fesztivált, ami idén rövidebb lesz, s még előttünk állnak a második színházi évad előadásai. A könyvhéten irodalmi estek, könyvbemutatók lesznek, és meg szeretnénk hívni a Nox együttest is. Még nem tudom, milyen lesz a költségvetésünk, de tudomásul kell vennünk, hogy a kultúra is pénzbe kerül. Ma Magyarországon minden megvehető, és a nagyon jó produkciók sokba kerülnek – hangsúlyozta továbbá Böröndi Lajos.

– Négyévente változik az önkormányzat, most egy kicsit jobban kicserélődött. Mi mindig partneri viszonyra és kompromisszumra törekedtünk a várossal. Amikor nehéz a pénzügyi helyzet, akkor legtöbbször a kultúrán kezdenek el spórolni – összegzett a központ igazgatója.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mit szól az enyhe télhez?

Tovább olvasom