Kisalföld logö

2018. 08. 17. péntek - Jácint 17°C | 28°C Még több cikk.

A repce kiheverte a kemény telet

A tél végén még jelentős fagykárokra lehetett számítani a mezőgazdaságban. Ám a természet behozta lemaradását. Az őszi átvételi árakat az ár- és belvizek jelentősen befolyásolják majd.
A mostani állapot szerint, ha semmi rendkívüli nem történik, jó termésre számíthatnak ősszel a gazdák. Az őszi vetésű gabonák térségünkben szinte mindenütt kiheverték az elmúlt tél nyomait. Bár néhány héttel ezelőtt ez még nem így tűnt (Kisalföld, 2006. március 4., Foltokban kifagyhatott a repce).
– A természet idén is behozza lemaradását, a gabonák mindenütt szépen fejlődnek – mondja dr. Szaiff Gyula, a Hegykői Mezőgazdasági Rt. elnöke. – Jelenleg a táblák vegyszerezésénél és műtrágyázásánál tartunk. A Fertő menti területek egy részét még most is belvíz borítja, így ezeket csak később vethetjük el. Az azonban már most látszik, hogy a repcéért várhatóan 20 százalékkal többet adnak majd a felvásárlók, mint tavaly. A búza és az árpa vételi áráról még nincsenek hírek.
Vannak olyan gazdaságok, ahol keletkezett fagykár, mint például a fertődi Zöld Mező Mezőgazdasági Szövetkezetnél. Náluk mintegy harminc hektáron veszett ki a repce, helyére tavaszi árpát és kukoricát vetettek. – Az eladási árakat a mostani Európa-szerte tartó ár- és belvízhelyzet jelentősen megemelheti – teszi hozzá Kustra Nándor elnök. – A repce értékesítési esélyeit tovább javítja, ha Magyarországon is sikerül beindítani a biodízelgyártást.

Vetésterületek a térségünkben

Az egykori Soproni járás területén közel 23 ezer hektáron folyik mezőgazdasági termelés. Ebből 7800 hektáron búza, ezren őszi árpa, míg 2500-on repce került a földbe. A tavaszi vetésűek közül árpából 4350, cukorrépából 952, napraforgóból 1400, kukoricából várhatóan 3100 hektárt vetettek, illetve vetnek el a gazdák.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Véradás Pinnyén és Nagylózson

A Vöröskereszt soproni szervezete, valamint a területi vérellátó véradást szervez holnap 16 és 19… Tovább olvasom