Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

A rendőrnőknél mindennek oka van

A Magyar Rendőrnők Szervezetének Csongrád Megyei Tagozata négy éve működik, a jelenleg ötvenhat fős szervezet huszonöt férfi pártolótaggal bír. A hölgyek szabadidejüket különféle rendezvényekkel, például süteménysütő és horgászversennyel, valamint kirándulásokkal teszik gazdagabbá.
A Mikulást is együtt ünnepelték a rendőrnők. Rendőrségi fotók
Évekkel ezelőtt az egyik első rendőrnő szépségverseny győztese a verseny értelméről faggató riporternek annyit mondott: „A rendőrségnél mindennek meg van az oka, így ennek is." Nagyon meglepő volt akkor a rendőrnő határozottsága, de elképzelhető, hogy ez a testület végtelenül racionálissá teszi a szebbik nem képviselőit. Ez a véleményünk csak akkor változott meg, amikor megismerkedtünk azzal a szervezettel, amely Csongrád megye rendőrnőit egyesíti.

Bedéné Horváth Rózsa, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság osztályvezetője négy és fél évvel ezelőtt Németországban járt egy szakmai konferencián. Ott hallotta a Nők a rendőrségen, az egyenjogúság politika feltételei és következményei című előadást, amely olyan hatással volt rá, hogy rövidesen elkezdte szervezni a megyei főkapitányságon a Magyar Rendőrnők Szervezetének Csongrád Megyei Tagozatát. Egy hónappal az ötletadó németországi előadás után 29 rendes és 11 pártoló taggal már meg is alakult a szervezet.

De, mint a fentiekből tudjuk, a rendőrségnél semmi sincs ok nélkül, érdemes megkérdeznünk az érintetteket, miért volt szükség e szervezet létrehozására, egyáltalán, miért megy el egy nő rendőrnek. Bedéné Horváth Rózsa a realitásokról beszél: A testület biztos társadalmi és anyagi hátteret biztosít akár a férfiaknak, akár a nőknek, ezért jelentkeznek a biztonságot fontosnak tartó nők olyan nagy arányban a rendőrséghez. Ő egyébként óriási tekintélynek örvend mind a nők, mind a férfiak körében, hiszen 38 éve dolgozik a rendőrségen, és legendás szervezőkészségét a közgazdasági osztályon is számtalanszor bebizonyította már.

Szilvána tortát sütött
A férfiak örülnek is, meg bosszankodnak is amiatt, hogy a pálya kezd „elnőiesedni", de tény, bizonyos munkakörökben a nők nagyszerűen megállják a helyüket, sőt sok esetben lekörözik az erősebb nem képviselőit. A városi, illetve a megyei kapitányságok sajtószóvivői például a legtöbb esetben nők, ami persze nem meglepő. Egyrészt nagyszerű a kommunikációs készségük, másrészt egy-egy televíziós interjú alkalmával sokkal szívderítőbb egy csinos rendőrnő szájából hallani a tényeket, mint egy marcona férfiéból. A nők az úgynevezett funkcionális szerveknél dolgoznak leginkább, vagyis a testületet működtető munkaköröket töltik be általában. Dolgoznak persze az „első vonalban" is hölgyek, nem ritka például, hogy az úgynevezett posztos rendőrök között is csinos fiatal kolléganők akik határozottságban sokszor felülmúlják férfitársaikat.

A férfi munkatársak kezdik egyre komolyabban venni a nőket a rendőrségen, amit az is jelez, hogy a most 56 fős szervezetnek 25 férfi pártoló tagja is van: köztük találjuk Lukács János főkapitányt is.
– A nők által szervezett összejövetelek segítenek lazítani a mindenna-
pok feszültségeit, és így legalább jobban megismerjük egymást ezen a nagy szervezeten belül – mondja Tuczakov Szilvána sajtószóvivő, aki egyben a szervezet titkára is. Szilvána egyébként az egyik legaktívabb szervezője és résztvevője a rendezvényeknek. Nyert már rendőrnő szakmai és szépségversenyt, a testület Ki mit tud?-ján pedig különdíjjal ismerték el szavalatát. A rendőrnők azonban nemcsak egymással, hanem férfikollégáikkal is eredményesen veszik fel a versenyt. Dörmő Jánosné például rendszeresen legyőzi a fiúkat a rendőrségi horgászversenyeken.

A rendőrnők megyei szervezete rengeteg saját rendezvénye bizonyítja, hogy mozgósíthatók a hölgyek, ha számukra fontos és érdekes kihívást jelent egy esemény. Az idei nőnapot például süteménysütő versennyel ünnepelték, november végén pedig a szervezet tisztújító ülését pogácsasütő versennyel színesítették. Nemcsak versengeni szeretnek a szervezet tagjai, hanem kirándulni is, így ellátogattak Villányba egy kis borkóstolásra, és voltak a fővárosban is, ahol a Parlament épületét nézték meg.

Szincsok György

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két csapat az MK-ban

Kézilabda

Ma a Magyar Kupában két győri csapat érdekelt. A férfiaknál a Tento-ETO… Tovább olvasom