Kisalföld logö

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 9°C | 16°C Még több cikk.

A rendek szolgálnak és fiatalokat várnak

Kisebb kényszermegszakítással évszázadok óta tevékenykednek a megyében férfi- és női szerzetesrendek. Munkájukkal, amelyhez 1990 után ismét lehetőséget kaptak, gazdagítják a hitéletet, az oktatást és a szociális szeretetszolgálatot.

A megye legnagyobb múltú, több mint ezeréves szerzetesközössége Pannonhalmán, Szent Márton hegyén, illetve Győrött munkálkodik. Várszegi Asztrik püspök, bencés főapáttól megtudtuk, hogy a pannonhalmi monostorban negyvenhét, a győri rendházban tizenegy atya él. Mindkét helyen a pasztorációnak, az oktató-nevelő munkának – hittudományi főiskola, gimnázium – és a kulturális tevékenységnek szentelik mindennapjaikat. Emellett a területi apátság tizenöt plébániáján és lelkészségén lelkipásztorkodnak. A rend két szociális otthont tart fenn.
Alapításának kétszázhetvenötödik évfordulóját ünnepelte tavaly a Szent Orsolya-rend nővéreinek győri rendháza. A hajdani épületüket 1993-ban kapták vissza.

Ruttmayer Terézia Paula, a Szent Orsolya-rend tartományfőnöknőjének szavaiból kiderült: a nővérek jó része idősebb, emiatt ápolásra, gondozásra szorulnak, amelyhez három éve létrehozták a Szent Angéla Szociális Otthont. Az orsolyiták nyolc éve egy közép- és főiskolai kollégiumot tartanak fenn Győrben, ahol a nevelőtanári feladatokat nővérek látják el. Sopronban is van rendházuk és iskolájuk. A tartományfőnöknő reménye szerint: jó lenne, ha a jövőben egyre több fiatal hallaná meg Isten hívó szavát.

Új épület a romhalmaz helyére

Borbély M. Petra nővér, a szervita nővérek, A Fájdalmas Anya Szolgálói győri rendházának megbízott elöljárója érdeklődésünkre elmondta, hogy a méltatlan állapotban, romhalmazként visszakapott épületeiket lebontották és helyette 1994–95-ben építették fel kápolnájuk mellé kolostorukat, majd 1998-ban kollégiummal bővült az épület. Hajdan bölcsődét, óvodát és napközis iskolát működtettek szegény gyerekeknek, idősek gyámolítása, szegények gondozása volt a feladatuk. Ma öt nővér szolgálatával kollégiumukat látják el. Két novíciájuk Olaszországban tanul.

A francia alapítású Mária Iskolatestvérek negyvenévi távollét után 1990-ben tértek vissza Magyarországra. Három évig tanulták a magyar nyelvet és amikor Győrött felépült az Apor Vilmos iskola, 1993 szeptemberében elfogadták az ifjúság keresztény nevelését és oktatását szolgáló intézmény vezetését. Azóta a folyók városában szolgálnak.
A Sarutlan Karmelita Rendtartomány kilencvenes évek elején visszakapott győri rendházában jelenleg három idősebb (70–80 közötti) és két fiatal (harmincas éveiben járó) szerzetes tevékenykedik. Puvák J. Tarziciusz házfőnök elmondta: fő tevékenységük a kontemplatív, lelkipásztori szolgálat, és szinte egész nap gyóntatják a templomukba érkező híveket. Egyelőre ötükre hárul minden munka, mivel a szűkös körülményeik miatt nem tudják bővíteni a győri rendtagok létszámát. Az atya reménye szerint ez a jövőben változni fog.

Nyolc évvel ezelőtt, 1994-ben jöttek vissza Mosonmagyaróvárra a piarista rend (kegyes tanítórend) magyar tartományának szerzetesei. Ahogy nevükben is szerepel, főként oktató-nevelő szolgálatot végeznek – civil tanárokkal együtt – az 1700-as években épült iskolájukban. Sárközi Sándor házfőnöktől megtudtuk: jelenleg a tavaly júliusban kapott rendházukban három atya él, akik a tanítás mellett lelkipásztorként is szolgálnak az iskolakápolnában és a városkörnyéki településeken.

Évszázados hagyományok

Csornán évszázados hagyományai vannak a premontrei rend tevékenységének. Kilenc évvel ezelőtt kapták vissza rendházukat, amelynek felújítása jórészt a rendet terhelte. Horváth Lóránt Ödön apát szolgálatukról úgy nyilatkozott: mivel a rábaközi városban nincs iskolájuk, így főleg a prépostsági templomban – ami egyúttal plébánia is – szolgálnak. Szomorú tényként említette, hogy egyre több idős rendtársától kellett búcsúznia, örömként szólt viszont arról, hogy egy tegnap szentelt diakónussal és két felszentelt fiatal szerzetessel gazdagabbak lettek a premontreiek.

A Szent Domonkos-rend tagjai 1990-ben költözhettek vissza soproni rendházukba. Az épület felújítása, lakhatóvá tétele költséges volt, így az első emelet még ma is használhatatlan. Négy atya él a rendházban és az utánpótlás, négy fiatal kispap pedig jelenleg Lengyelországban tanul. A soproni domonkosoknak plébániájuk nincs, lelkipásztori szolgálatuk részeként – többek között – lelkigyakorlatokat tartanak.

Szintén a hűség városában egy templomhoz tartozó százéves épületben lakik az Isteni Megváltóról Nevezett Nővérek rendjének három idős tagja, mivel az államtól nem kaptak vissza épületet. A sekrestyét látják el. Kecskeméti Éva főnöknő érdeklődésünkre elmondta, hogy a korábbi években két fiatal nővér elvégezte a soproni óvónőképzőt, közülük egyik ma a rend óvodájában nevelőként dolgozik. Örömmel megjegyezte: a napokban új tagokkal gyarapodott a rend, és egy-egy ilyen beöltözés vagy örök fogadalom új reményt jelent a szerzetesközösség számára.


 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Videó ajánlat: A hatodik napon

Hétvégére két videóajánlattal is kedveskedünk Önöknek. Azok, akik szívesebben maradnak otthon, és… Tovább olvasom