Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 25°C Még több cikk.

A remény bajnoka

James J. Braddock bokszbajnok volt, aki egy olyan korban hódította el a világbajnoki övet, amikor egész Amerika padlón volt. Fontos része volt abban, hogy a nemzet talpra tudott állni a nagy gazdasági válság után. És ami ennél is fontosabb: mindvégig családjáért harcolt, élete kockáztatása árán is.
rendező: Ron Howard, Cliff Hollingsworth

író: Cliff Hollingsworth
forgatókönyvíró: Cliff Hollingsworth, Akiva Goldsman
operatőr: Salvatore Totino
zene: Thomas Newman
producer: Brian Grazer, Ron Howard, Penny Marshall
vágó: Daniel P. Hanley, Mike Hill

szereplő(k):
Russell Crowe (Jim Braddock)
Renée Zellweger (Mae Braddock)
Paul Giamatti (Joe Gould)
Craig Bierko (Max Baer)
Paddy Considine (Mike Wilson)
Bruce McGill (Jimmy Johnston)
David Huband (Ford Bond)
Connor Price (Jay Braddock)

A film sztorija

Ron Howard filmjében Russell Crowe játssza James J. Braddock amerikai bokszolót, akinek remekül alakult karrierje, s boldogan élt felesége és három egészséges gyermeke körében. Ám, nagyjából a nagy gazdasági válsággal egy időben kezét törte egy balszerencsés meccsen, s pályafutásának hirtelen vége szakadt. Ezzel együtt nem csak bokszolóként indult el lefelé a lejtőn. Munkát nem kapott, a dokkban törött kézzel volt kénytelen rakodni - már amikor éppen ő részesülhetett abban a kegyben, hogy dolgozhatott egy-egy napot. El kellett adniuk mindenüket, s felesége (Renée Zellweger) a gyerekekkel a város utcáin lopkodta össze a tűzifát. Miután kikapcsolták az áramot is, s már nem tudták egészségben, biztonságban nevelni gyermekeiket, Braddocknak elege lett a megaláztatásokból.

Egy napon váratlan lehetőséget kapott: beugorhatott valaki más helyett bokszolni, s, bár ki kellett volna kapnia, megnyerte a meccset. Ez után olyan jól ment neki újra a boksz, hogy az akkori nehézsúlyú világbajnok ellen is ringbe szállt. Az emberek biztosak voltak benne, hogy Braddock felett eljárt az idő, s Max Baer ellen világbajnoki címmérkőzéséről mindenki le akarta beszélni. Azzal nem számoltak, hogy ő valami másért is küzd, célja nem csak az ellenfél legyőzése. Azért vette fel újra a kesztyűt, hogy visszaszerezze saját és családja méltóságát. A szeretet, mint doppingszer pedig csodát tett: a lecsúszott munkanélküliből, aki tegnap még segélyért állt sorba, újra ünnepelt bokszoló lett. A nemzet reménysége. www.port.hu

Kritikák

Port.hu - sam

"Ron Howard kitűnő munkát végzett. A történetvezetés, a zenehasználat és az operatőri munka remekül eltalált. Az alaptörténet izgalmas,
Braddock története modern mese a kitartásról. Olyan sportfilm született, ami megpróbálta kicsit másképp bemutatni a küzdelmek brutalitását, mint eddig elődei. A film a végtelenségig naturalisztikus, a néző feje is szinte hozzáütődik a moziszékhez, a látvány lenyűgöző. Ezzel van párhuzamba állítva a gyönyörűen fényképezett, korhű jelmezekben és díszletek közt forgatott történet. Töténet a kitartásról, a büszkeségről, a teljesítményről és a lehetetlennek tűnő csodáról. Ahogy pedig a Million dollar baby című filmben is elhangzik a boksz nem feltétlen a harcról szól, sokkal inkább a tiszteletről: arról, hogy elvesszük azt másoktól és megszerezzük saját magunknak. James J. Braddock pedig megszerezte, és ami a legfőbb, visszaszerezte magának, hogy bálvánnyá és követendő példává váljon az utókor számára."
A teljes cikk

mozinet.hu - Sági Balázs

"Ron Howard nevét látva a stáblistán mindig gyanakodnunk kell, hogy giccset jelző érzékeny műszerünk mutatója átlépi a kritikus értéket. De rendezőnk már azt is megmutatta, hogy korrekt iparosként ugyan, de képes belül maradni a határértéken, és csodaszépen el tud mesélni egy történetet. Ugyanez történik most is: ezt a sztorit ezerszer elmesélték nekünk, de Howard mégis szolidan háttérbe húzódik (a vonósok figyelmeztetnek bennünket, amikor elő akar merészkedni rejtekéből) és elmondja ugyanazt még egyszer úgy, hogy megint élvezzük – szívszorítóan, epikusan, lebilincselően."
A teljes cikk

Nemzetközi filmtár

A film hivatalos honlapja
A film hivatalos magyar honlapja
All Movie Guide
IMDb.com

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Súlyos vereség

Teke Szuperliga, férfi

FTC–S. Ászok 8:0 (3246–3069). A nagyon gyenge… Tovább olvasom